Novosti
DOK NETKO DOISTA TREBA POMOĆ, ONI ZOVU I LAŽU

Lažno prijavio da je ranio dvoje ljudi, prijeti mu zatvor
Objavljeno 1. lipnja, 2019.
Za kazneno djelo "lažna uzbuna" predviđena je zatvorska kazna do tri godine

Iz Policijske uprave osječko-baranjske pozvali su građane da ne dojavljuju lažne događaje. Naime, policajci moraju zaprimiti svaku dojavu i ni jedna se ne odbija. Nakon što prime dojavu, policajci na terenu provjeravaju njezinu istinitost.


- Dok policajci ili druge službe žure pružiti pomoć lažnom dojavitelju, možda je u tom trenutku nečiji život u opasnosti. U 2018. godini na području PU osječko-baranjske evidentirali smo deset kaznenih djela "lažna uzbuna" te smo protiv počinitelja podnijeli kaznene prijave nadležnim državnim odvjetništvima. Naime, kriminalističkim istraživanjem utvrdili smo da su osobe zatražile intervenciju službi - policije ili Hitne medicinske pomoći, te je s dolaskom na mjesto događaja i angažmanom djelatnika utvrđeno da su dojave lažne. Stoga apeliramo na građane da ne prijavljuju neistinite događaje, jer tako mogu ugroziti nečiji život - poručuju iz PU osječko-baranjske.

Loša šala

Prema Kaznenom zakonu, tko lažno obavijesti policiju ili drugu javnu službu koja osigurava red ili pruža pomoć o događaju koji iziskuje hitno djelovanje te službe, kaznit će se kaznom zatvora do tri godine. Iz policije su nam naveli i nekoliko primjera koji su prema dojavama zvučali i više nego stvarni, ali su na kraju bili lažni. Jedna od tih dojava odnosila se i na pucnjavu.


- U večernjim satima 14. srpnja 2018. policijski službenici zaprimili su dojavu 50-godišnjeg hrvatskog državljanina da je u obiteljskoj kući u Dardi vatrenim oružjem pucao na muškarca i ranio ga. Dojavio je i da je oružjem ranio ženu koja ga je pokrala. S dolaskom na mjesto događaja policijski službenici utvrdili su da dojavljenog događaja ranjavanja nije bilo. Nadležnom državnom odvjetništvu podnijeli smo kaznenu prijavu protiv 50-godišnjaka - doznajemo od Vesne Žnidarić Bolarić iz PU osječko-baranjske.


U drugom se slučaju s policijom, ali i Hitnom pomoći, loše našaliti odlučio maloljetnik. Naime, navečer 21. svibnja prošle godine mladić je uzeo tuđi mobitel, nazvao Hitnu medicinsku pomoć, lažno se predstavio i zatražio liječničku pomoć za ženu u Kozarcu, koja je navodno pala u nesvijest. Prekinuo je vezu i nije se više javljao. Došavši na navedeno mjesto u intervenciju, ekipa Hitne medicinske pomoći utvrdila je da je dojava lažna, pa je slučaj dojavljen policiji, koja je podnijela kaznenu prijavu zbog lažne uzbune.


Bilo je tu i lažnih dojava o požarima. Naime, u jutro 14. siječnja prošle godine policajcima je stigla dojava o požaru u ugostiteljskom objektu u Đakovu. Policajci su pohitali na intervenciju, no kada su stigli, od požara ništa. Istragom je utvrđeno da je 30-godišnjak lažno obavijestio policiju o požaru. I on je dobio odgovarajuću prijavu.


Slično se događa posvuda u Slavoniji. Tako je početkom veljače ove godine muškarac mobitelom nazvao policiju i prijavio kako je u jednom ugostiteljskom objektu u Slatini postavljena bomba. U to vrijeme u kafiću je bio koncert, pa su ga policajci u 2.17 prekinuli, a oko 150 osoba napustilo je objekt. Kafić je temeljito, od 2.48 do 3.22, pregledao policijski pirotehničar, te utvrdio da bombe nema. Već u 3.35 policajci su saznali identitet dojavljivača, a riječ je o 28-godišnjaku koji je u krvi imao "respektabilnih" 1,92 promila alkohola. Prvo je odveden na triježnjenje, a onda je nad njim provedeno kriminalističko istraživanje, nakon kojeg je dobio kaznenu prijavu.
Educirani dispečeri

Osječka Hitna pomoć više ima problema s osobama koje ih zasipaju nepotrebnim pozivima, a znatno manje s lažnim dojavama.


Silvana Sabo, ravnateljica Zavoda za hitnu medicinu Osječko-baranjske županije, kaže da kod njih lažne dojave baš ne završavaju intervencijama.


- Naši dispečeri prilikom razgovora mogu utvrditi o čemu se radi. Dispečer ima protokol o pozivu i kroz to se odmah vidi kakve netko daje podatke u pozivu. To su ljudi koji imaju dugogodišnje iskustvo na pozivima i edukaciju za dispečera jedinice te imamo protokol o postupanju. Zna se dogoditi, ali to ne budu lažne dojave, nego stvarne, da, na primjer, pacijent bude na ulici, pa mi na temelju dojave građana odemo na intervenciju, a u međuvremenu taj pacijent ode ili netko iz obitelji dođe po njega. Imamo veći problem s pozivima koji se karakteriziraju kao uznemiravanje. Recimo, imamo nekoliko osoba koje noću znaju zvati i po 30 puta. To oduzima vrijeme našem dispečeru i zauzima se linija za pozivatelje kojima je pomoć stvarno potrebna. U takvim slučajevima, na temelju ispisa broja, prijavljujemo pozivatelje policiji - kaže Sabo.
Sandra Lacić
LAŽNA DOJAVA O POŽARIMA I POROĐAJU
U lipnju prošle godine Vatrogasni operativni centar Našice zaprimio je dojavu o požaru teretnog vozila na cesti Feričanci - Donja Motičina. Na mjesto događaja poslana je dežurna smjena Javne vatrogasne postrojbe Našice i jedan vatrogasac DVD-a Našice s jednim vozilom. Alarmirani su i svi vatrogasci DVD-a Feričanci, koji su odmah stigli s dva vatrogasna vozila. S dolaskom na mjesto intervencije utvrđeno je kako se radi o zlonamjernoj lažnoj dojavi požara, stoga su vatrogasci, policija i Centar 112 istaknuli da brojevi 192, 193, 194 i 112 ne služe za igru i zabavu te apeliraju da se na te brojeve zove isključivo u hitnim situacijama. Dvije lažne dojave zaprimili su našički vatrogasci u samo tri dana 2015. Prvo je dojava stigla Hitnoj pomoći da u Budimcima žena rađa, a odmah potom stigla je dojava da je kuća u plamenu. Hitna pomoć, vatrogasci i policija odjurili su na navodno mjesto događaja, no od dojave ni jedno slovo nije bilo istinito. Nakon toga su vatrogasci dobili poziv da gori na groblju u Markovcu Našičkom. Iako na groblju ništa nije gorjelo, dimilo se iz obližnje tvrtke, pa ta dojava možda i nije bila lažna. Hrvatski vatrogasni portal objavio je 2012. godine da su u tri dana stigle tri lažne dojave, i to dvije iz Vukojevaca i jedna iz Jelisavca.
PRIJAVA NESTANKA NEPOSTOJEĆEG DJETETA
Jedan od najpoznatijih slučajeva lažne uzbune zbio se kada je 44-godišnji Sirijac, prošle godine, prijavio da ga je hrvatska policija odvojila od petogodišnje kćeri. Sirijac je lažno prijavio djetetov nestanak iako je bio svjestan da dijete nije bilo s njim i da će njegovi navodi rezultirati hitnim djelovanjem policije u traganju za djetetom. Lažna obavijest za posljedicu je imala hitna djelovanja većeg broja službi, i hrvatske policije i policija više država članica Interpola i Europola. Osumnjičenik je lažni nestanak djeteta prijavio 24. rujna 2018. na graničnom prijelazu Maljevac te je pritom izrazio namjeru za podnošenjem zahtjeva za međunarodnu zaštitu u Hrvatskoj. Na temelju zaprimljene prijave policija je poduzimala brojne potrage i razne mjere ne bi li pronašla dijete, ali je utvrđeno da djeteta nije ni bilo.
10

kaznenih djela "lažna uzbuna" zabilježila je PU osječko-baranjska prošle godine
Možda ste propustili...

INOVACIJSKO NATJECANJE ZA PRIMJENU UMJETNE INTELIGENCIJA U ZDRAVSTVU I MEDICINI

Pobjednik MediBoost