Kultura
JASMINKA MESARIĆ, PREDSJEDNICA HC UNIMA

Možemo biti ponosni na neprestani razvoj lutkarstva u Hrvatskoj
Objavljeno 1. lipnja, 2019.
Imamo 23 člana što je doista velika brojka za malu državu u kojoj je lutkarstvo razvijenije nego u mnogim većim državama

Bliži se kraj 27. Susreta lutkara i lutkarskih kazališta Hrvatske, popularnog SLUK-a, festivala Hrvatskog centra UNIMA koji se nakon četiri godine izbivanja ponovno vratio u Osijek, gdje se održava u organizaciji i realizaciji Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića.


Ovogodišnja smotra ponajboljih lutkarskih ostvarenja u državi okupila je više od 300 lutkarskih umjetnika iz Hrvatske, ali i gostiju iz inozemstva, a osječkim je zaljubljenicima u čarobni lutkarski svijet ponudila čak 13 predstava u natjecateljskoj konkurenciji i četiri u ‘‘off programu‘‘, kao i bogat popratni program. O počecima lutkarskih susreta u kojima je festival okupljao mnogo manje sudionika te o njegovu rastu i razvoju, pričala nam je Jasminka Mesarić, predsjednica HC UNIMA, krovne organizacije koja okuplja hrvatska lutkarska kazališta i predsjednica Organizacijskog odbora 27. SLUK-a.

Od 1969.

- Prvi susret lutkara, sa samo tri sudionika, održan je 1969. godine u Opatiji, nakon čega je bilo raznih pokušaja nastavka organiziranja ovakvih susreta, pa je u idućim godinama održan po jedan u Osijeku i jedan u Zagrebu. Tada je nastala svojevrsna praznina sve do 1977. godine kada su se u priču uključili osječko Dječje kazalište i tadašnja Zajednica kulturnih djelatnosti grada Osijeka, koji su udarili temelje i strukturu susreta lutkarskih kazališta kakav je danas, i tako su se lutkari trajnije skrasili u Osijeku - kaže Mesarić.


Od te je godine susret lutkara dobio današnje ime i formu bijenalne manifestacije, a oboje se zadržalo do danas. U to vrijeme u Hrvatskoj je djelovalo pet profesionalnih lutkarskih kazališta (Rijeka, Zadar, Split, Zagreb i Osijek), koja su sudjelovala na SLUK-ovima, ponekad i s po dvije predstave. Održavale su se promocije knjiga, razne izložbe i radionice. ‘‘Naši kolege koji su dolazili na SLUK nekada su posjećivali osnovne škole ili dječje vrtiće gdje su održavali radionice. Sva su kazališta sama birala predstave s kojima će se sudjelovati na festivalu natjecateljskog karaktera. I tada je SLUK imao svoj dječji prosudbeni sud, dodjeljivane su nagrade... Kako se lutkarstvo u Hrvatskoj širilo, sudionika je svake godine bilo sve više, ali koncepcija je ostala ista‘‘, kaže predsjednica HC UNIMA koja je i sama bila dugogodišnja uspješna ravnateljica DK Branka Mihaljevića.
Studij lutkarstva

Zahvaljujući zanimanju za lutkarstvo i novim tendencijama, ono je s vremenom oživljavalo u sredinama u kojima do tada nije bilo rašireno. Tako kazalištima koja su na svom repertoaru ponajprije imala predstave za odrasle, poput šibenskog, virovitičkog ili karlovačkog, u jednom trenutku počela producirati i lutkarske predstave. ‘‘Ta su kazališta postala članovi HC UNIMA i samim time dobila prigodu sudjelovanja na SLUK-u. Danas imamo 23 člana, što je doista velika brojka za malu državu poput Hrvatske u kojoj je lutkarstvo mnogo razvijenije nego što je u mnogim većim državama. Kada se otvarala tadašnja Umjetnička akademija u Osijeku, zahvaljujući energiji koju smo pronašli u sebi uspjeli smo se izboriti da u sklopu kazališnog odsjeka jedan od studija bude studij glume i lutkarstva, što je umnogome pridonijelo hrvatskom lutkarstvu. Otvoren je i studij kazališnog oblikovanja kao dodatni element koji je učvrstio lutkarstvo u Hrvatskoj i mislim da smo došli do razine na koju svi zajedno možemo biti ponosni‘‘, rekla je Mesarić.

Programi 27. SLUK-a, osim u DK-u Branka Mihaljevića, održavaju se i u Hrvatskom narodnom kazalištu, Barutani, galerijama Kazamat i Waldinger te na Akademiji za umjetnost i kulturu. ‘‘Zahvaljujući Akademiji za umjetnost i kulturu, u vidu lutkarskog mimohoda i etida na raznim gradskim lokacijama imali smo predivan uvod u ovogodišnji SLUK. Imam osjećaj da Osijek živi za SLUK‘‘, zaključila je Mesarić.


Danijel Miklić
Hrvatski lutkari vole doći u Osijek
- Svi hrvatski lutkari vole doći u Osijek i vole kada im je Dječje kazalište Branka Mihaljevića domaćin. Od 1977. godine do sada imali smo nekoliko izleta kada smo SLUK organizirali u Zadru i Splitu, ali nekako mi se čini da je prirodno mjesto održavanja susreta lutkara i lutkarskih kazališta ovdje u Osijeku. Grad Osijek ima sve ono što je potrebno da bi se organizirao jedan ovakav nacionalni festival sa sedamnaest predstava i četiri izložbe. Ima smještajne kapacitete, prijevoz... Ljudi uživaju biti u Osijeku i nekako se nadam da će SLUK ostati naš, osječki - kaže predsjednica HC UNIMA Jasminka Mesarić.
rasprave, izložbe
UNIMA (UNion Internationale de ta MArionnette) nevladina je organizacija pridružena UNESCO-u koja okuplja ljude iz cijeloga svijeta koji pridonose razvoju lutkarske umjetnosti. Uz SLUK redovito se održavaju sastanci, organiziraju se rasprave o lutkarstvu, retrospektivne izložbe...
Osječani su 1977. godine udarili temelje i strukturu susreta lutkarskih kazališta kakav je danas
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana