TvObzor
JEDAN KORAK UVIJEK ISPRED! KAWASAKI 3P SURADNJA S MADONNOM – NI DA NI NE

Madonna, kraljica popa posudila imidž Kawasaki 3P-a
Objavljeno 31. svibnja, 2019.

Vjerovali ili da, jedna od top tema na društvenim mrežama su fotomontaže zajedničkih fotki Kawasaki 3p-a i Madonne koja je u Tel Avivu nastupila na Euroviziji i oborila gledatelje, a i sve prisutne, svojom out of tune izvedbom mega hita Like A Prayer, ali i novim imidžem koji mijenja pri izlasku svakog novog albuma. Više od svega fanove K3p-a i sam bend oborila je činjenica da je kraljica popa i ikona stila ‘’posudila’’ stage imidž upravo od njih.

Madonna čiji se prodani albumi broje u preko 300 milijuna primjeraka za potrebe svog novog izdanja Madame X odabrala povez preko oka koji na sebi ima ušiven znak X. I, to izgleda super, ali još bolje izgleda kada ga nosi Toni Babarović Babke gitarist punk ska rock alter benda koji također za stage imidž nosi, i to od 2016. i albuma Goli zbog pasa, identičan takav. No, osim poveza, Madonna i K3p imaju još jednu zajedničku poveznicu, a koja je, također, prvobitno izašla iz idejnog stožera benda i to tamo još 2007. i hit-albuma Idu Bugari. Naime, plesači koji okružuju Madonnu na glavi imaju gas maske - baš kao što ih je tih godina imao i K3p.

Originalni i osebujni
Namjerno ili slučajno? U ovo doba Interneta je moguće sve pa i to da tim zadužen za modni izričaj Madonne švrlja njegovim bespućima i traži nove ideje pa je tako nabasao na Kawasaki 3p bend koji nije prodao preko 300 milijuna primjeraka albuma, ali kojeg oduvijek krasi originalnost, osebujnost i promišljanje kako bend mora izgledati i zvučati na pozornici. Još prije 26 godina, od samih početaka K3p-a, njihov je smisao za humor urnebesan i oni su uvijek jedan korak ispred svog vremena.

Na sve to, sjetimo se i 2003. i njihova nastupa na Dori kojeg se i dan danas mnogi - i fanovi, a i oni koji nemaju veze s bendom - (ne)rado sjećaju. Na tadašnjoj puritanskoj Dori koja se prikazuje na javnoj televiziji odjednom iskaču oni u bademantilima i jednodijelnim gaćama. Hrvatska nacija je bila podijeljena; dok su jedni bili fascinirani tom dozom drskosti, humorom i sjajnom energijom što je na takvoj manifestaciji, a i na javnoj televiziji, do tada bilo neviđeno, drugi su ostali zgroženi takvim nastupom uz veliku bojazan da bi nas ‘takvi likovi’ mogli predstavljati na Euroviziji.

Naravno, mogućnost da pobijede i odu na Euroviziju u našoj je zemlji bilo tada, a i danas je, nemoguće. Godinu kasnije skupina Lordi iz Finske sa ‘’strašnim maskama’’ na glavi i sa žestokim hard rockom ne samo da odlaze na Euroviziju, nego i pobjeđuju. A, mogli su to samo malo ranije biti Kawasaki 3p i tako prezentirati Hrvatsku kao otvorenu, modernu zemlju sa sjajnim smislom za humor. Sada imamo situaciju da je Kawasaki 3P veliki korak ispred uvijek inovativne i posebne Madonne. Na neki su način ipak završili na Euroviziji.

25. rođendan
Dvadeset i peti rođendan Kawasaki 3p su proslavili objavljivanjem live CD/DVD izdanja 25 godina x Teatra &TD. Grupa koja s punim pravom slovi za jednu od najautentičnijih na domaćoj i regionalnog glazbenoj sceni, prošle je godine povodom rođendana u zagrebačkom kazalištu Teatar &td održala koncert tijekom dvije uzastopne večeri. Iz kazališne dvorane maknuta su sjedala pa su brojni fanovi mogli nesmetano uživati na moćnim koncertim K3p-a, onako kako samo oni to znaju. Obje koncertne večeri pretočene su u obljetnički live CD/DVD. Promocija izdanja održana je u vrtu zagrebačkog kluba Route 66. Na promociju kojom je vladala sjajna atmosfera i koja se kasnije pretvorila u pravi K3p tulum odazvao se priličan broj fanova, kolega iz medija i suradnika koji su pomogli u nastajanju prvo koncerata, a zatim i live izdanja.

Dečki su održali govor zahvale, nakon čega se okupljenima obratio glazbeni kritičar i novinar Hrvoje Horvat koji je pričao o K3p-u kao koncertnoj aktrakciji i kao o jednom od najboljih bendova na ovim prostorima, a Dancing Bear im je dodijelio plaketu za dugogodišnji rad i zajedničku suradnju te im poželio dug, uspješan i lijep nastavak puta u glazbenim vodama, a uz prepoznatljivi zvuk K3p truba u rukama Stipe Mađora, Igora Pavlice i Luke Dominika najavljena je premijerna projekcija videa na velikom platnu.

Netom prije objave izdanja 25 godina x Teatar &TD, K3p su izbacili akustičnu, live verziju njihovog velikog underhita Snifa san glu, što je sveukupno drugi video izvučen iz još vrućeg liveaa, prvi je bio legendarni Mupov-ska.

Osam naočitih mladića okupljenih u jedinstvenu grupu Kawsaki 3p koja s punim pravom slovi za jednu od originalnijih pojava na domaćoj glazbenoj sceni izbacili su video, akustičnu verziju hita preuzetog s njihovog debi albuma - Snifa san glu. Video je snimljen uživo te je predstavio nježniju stranu benda čiji neslužbeni slogan inače slovi ‘’asfalt-šank-brzina-tribina’’, ali tako to valjda ide kad iza sebe imaš 25 godina ‘’radnog’’ iskustva.

Rado viđeni
Bend osnovan 1993. u Zagrebu zahvaljujući svojoj originalnoj pojavi i glazbenom izričaju koji spaja rock, ska punk i njihove podžanrove ubrzo je postao rado viđen među poznavateljima zagrebačke underground scene.

Deset godina kasnije, zahvaljujući nevjerojatnom nastupu na Dori, bend uspijeva na sebe skrenuti pažnju šire publike. A, kako i ne bi obzirom da se i danas još uvijek priča o tom i da se mnogi od nas još uvijek dobro sjećaju kako su izgledala ta dva nastupa koje je prenosila javna televizija.

Tijekom 25-godišnjeg djelovanja izbacili su tri studijska albuma Kawasaki 3p, Porinom nagrađeni Idu Bugari i Goli zbog pasa te jedan EP Mupov-ska. Njihove pjesme Antonija, Ni da ni ne, Puta madre, Zec, Mali medo, Anđelko, Kak si? Pa tak..., Malo vas je, Mate Parlov, Kristin, Dugo dugo dugo, Riba.... zauvijek su zabilježene kao kultni hitovi kako na underground, tako i na mainstream sceni. N.Vek.