Tehno
TEST: HUAWEI Y6 (2019) I Y7 (2019)

Solidni telefoni po prilično pristupačnim cijenama
Objavljeno 31. svibnja, 2019.
Huawei donosi novitete po kojima će ovi uređaji zasigurno opet biti često prvi izbor korisnika

Često u našim osvrtima spomenemo kako je kupnja telefona laka, ako nemamo problema s budžetom. U ponudi top-modela pojedinih proizvođača malo je mjesta za pogrešku, a kupnja uređaja često predstavlja određene preferencije korisnika ili sklonost nekom brendu. Međutim, kada je budžet ograničen, i to poprilično, recimo do 1500 kuna, tu je već prava majstorija izabrati telefon koji će zadovoljiti sve potrebe nekog korisnika. Međutim, Huawei je tu odvijek dobro pozicioniran i nudi solidne telefone po fer cijenama. Upravo takvi su Huawei Y6 (2019) i Y7 (2019) koje smo imali prilike isprobati.



Za šminkere

Huawei Y6 (2019) manji je od dvojca. Međutim, ovo manji treba uzeti s rezervom, jer oba telefona donose prostrane i velike zaslone dijagonale veće od šest inča. Prije nekoliko godina svaki telefon veći od šest inča bio bi u kategoriji phableta, međutim kako su dimenzije telefona rasle, tako je i dijagonala od šest i više inča postala prihvatljiva kao nekada što je bilo četiri i više inča. Tomu je tako jer unatoč velikoj dijagonali telefoni su danas kompaktni. Zaslon Huawei Y6 (2019) mjeri 6,09 inča (720 x 1560 piksela) i zauzima impresivnih 87 % prednjice uređaja, pa rubova gotovo da i nema, dok s gorenje strane imamo „zub“ koji je smjestio kameru. Ipak najveći dizajnerski adut ovog telefona jest njegova stražnja strana. Ona je izrađena od kože i prošivena koncem. Ovo je nešto što ne pamtimo kada smo zadnji put vidjeli na nekom telefonu i zaista nas je ugodno iznenadilo. Tim više jer je riječ o zaista povoljnom telefonu. Već s ovim featureom telefon će biti odabir svih onih kojima je izgled najvažnija osobina. Ispod vanjštine kuca MediaTek Helio A22 uz 2 GB radne i 32 GB memorije za pohranu. Jasno, ovakva postava pokazatelj je da ga neće odabrati oni koji traže što bolje performanse, ali s druge strane pogledom na cijenu teško je očekivati nešto više. Prednja 8-megapikselna selfie kamera uparena je s naprednom Selfie Toning Flash 2.0 tehnologijom koja uz pomoć svjetla zaslona omogućuje snimanje preciznih portreta u uvjetima slabijeg osvjetljenja. Stražnja kamera broji 13 MP, a također funkcionira fantastično u ovakvim uvjetima, jer kroz široki f/1,8 otvor blende prolazi 50 % više svjetla. Telefonom se izuzetno ugodno služiti zahvaljujući najnovijoj verziji Androida Pie i EMUI sučelja. Huawei Y6 (2019) prodaje se po preporučenoj cijeni od 1199 kuna, a uz takvu etiketu teško je poželjeti nešto više.

Za štedljivce

Kad smo se već dotaknuli cijene nastaviti ćemo odmah s njom i kod modela Huawei Y7 (2019). Ovaj model nešto je skuplji i prodaje se po preporučenoj cijeni od 1499 kuna. Međutim, i ovo je i dalje izuzetno povoljno, posebice ako pogledamo bilo koji model iz višeg srednjeg, posebice iz flagship razreda. Iako je od potonjih modela nekoliko puta jeftiniji, Huawei Y7 (2019) naoko izgleda kao upravo jedan od njih. Zakrivljena pozadina s poliranom keramičkom strukturom korisnicima pruža jedinstven osjećaj dok uređaj drže u ruci. Na tragu skupljih telefona je i postava fotoaparat. Dvostruka stražnja kamera kombinira leće od 13 MP i 2 MP, a umjetna inteligencija pomaže pri prepoznavanju više od 500 vrsta scena s 22 oznake kategorija. AI pomaže pri optimizaciji fotografskih postavki tako da korisnik ne mora voditi brigu o naknadnom uređivanju.


Prednja kamera je na oba telefona ista. Posebnost telefona je i ugrađena baterija kapaciteta 4000 mAh koja također koristi napredne mogućnosti umjetne inteligencije kako bi se optimizirala njena upotreba. Osmojezgreni Qualcomm 450 i ovaj put 3 GB radne memorije uz 32 GB memorije za pohranu dostatni su za malčice ozbiljniji rad. Također, i zaslon je nešto veći te mjeri 6,26 inča, no i dalje uz pomalo niskih 720 x 1520 točaka. Međutim, pogled na cijenu ne daje nam pravo za očekivati nešto više. Kao i kod Y6, tako i Y6 dolazi s najnovijom inačicom Androida 9 te donosi isto korisničko iskustvo kroz EMUI sučelje. Sve u svemu, Huawei Y6 (2019) i Y7 (2019) zasigurno će i dalje biti poprilično traženi uređaje, ponajviše zbog cijene i dobivenog za nju. Jedina veća mana oba telefona je zastarjeli micro USB priključak umjesto USB-C-a.
Marin Režić
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike