Osijek
SPOR ZBOG PRAVILNIKA

Arhitekti: Ne blokiramo investicije
Župan: U pitanju kapitalni projekti
Objavljeno 30. svibnja, 2019.

Nekoliko osječkih arhitekata održalo je jučer konferenciju za novinare kao reakciju na članak u Glasu Slavonije, objavljen prošloga tjedna pod naslovom "Arhitekti pravilnikom blokiraju projekte vrijedne 2 milijarde kuna". Konferenciju je organiziralo Društvo arhitekata Grada Osijeka (DAO) i Hrvatska komora arhitekata (HKA) kako bi reagirali na napise o dva velika projekta Osječko-baranjske županije, odnosno gradnje Gospodarskog centra i novog Kliničkog bolničkog centra Osijek, za koje je u spomenutom članku ukazano kako ih stopira komorin Pravilnik o natječajima s područja arhitekture, urbanizma, unutarnjeg uređenja i uređenja krajobraza.


- Odbacujem tezu da arhitekti blokiraju bilo kakve investicije jer su arhitekti za apsolutno sve investicije. Što se tiče Gospodarskog centra, riječ je o zgradi veličine gotovo 10 nogometnih igrališta, za čiju gradnju treba izabrati prvonagrađenog autora jer je to civilizacijsko dostignuće koje arhitektonskim i urbanističkim natječajima na transparentan, anoniman i stručan način dovodi do rješenja i sklapanja ugovora za izradu projektno-tehničke dokumentacije s prvonagrađenim autorom - istaknuo je arhitekt Bruno Rechner, predsjednik DAO-a, naglasivši kako bi u ovom slučaju arhitekti željeli vidjeti ekonomske pokazatelje opravdanosti tako velike investicije.


S druge strane, na sporni pravilnik osvrnula se Željka Jurković, predsjednica Hrvatske komore arhitekata, tvrdeći kako je "pravno nemoguće da jedan strukovni akt blokira gradnju neke javne investicije u RH".


- Ne tražite krivca u pravilniku jer on to ne može biti. On je samo strukovni akt koji regulira način provođenja procedure javnih urbanističko-arhitektonskih natječaja. Nepotrebno je uopće komentirati tezu da je pravilnik jači od Zakona o javnoj nabavi, ali naravno da pravilnik propisuje sve procedure koje postoje u tom zakonu, kao i u Direktivi EU-a. Stoga odbacujem insinuacije da je jedna cijela struka kriva za nešto što zakonski ne može biti - kazala je Jurković opisavši kako pravilnik nalaže da arhitekti u sklopu ovakvih projekata šalju radove na natječaje, ti radovi su do otvaranja omota anonimni, kada se šifriraju, nakon čega ocjenjivački sud prema kvaliteti rangira radove.
Okupljeni osječki arhitekti zaključili su kako bi mnogi gradski i županijski projekti bili kvalitetnije realizirani kada bi se više slušala struka, pa tada ne bi postojao ni problem "krezube gradnje", na koju godinama upozoravaju.


O reakciji arhitekata u srijedu poslijepodne oglasio se osječko-baranjski župan Ivan Anušić, podsjetivši kako je Osječko-baranjska županija s ciljem unaprjeđenja poduzetničke infrastrukture i usluga te razvoja cjelokupnog gospodarstva istoka Hrvatske, u suradnji s Gradom Osijekom pokrenula je projekt izgradnje Gospodarskog centa.


"Na raspolaganju su nam sredstva programa Tehničke pomoći u iznosu od 7,4 milijuna kuna, nakon čega Gospodarski centar kao strateški projekt planiramo prijaviti na programe EU fondova za razdoblje 2021.-2027. godine. Kako bi participirali u navedenom programu moramo ispuniti određene zahtjeve koje pred nas stavlja Europska unija, a odnose se na obvezno provođenje transparentnih i objektivnih kriterija u postupku javne nabave prilikom izrade glavnog i izvedbenih projekata Gospodarskog centra. Održali smo sastanak s arhitektima i predsjednicom Hrvatske komore arhitekata s molbom da se natječaj provede u skladu s europskim zakonodavstvom gdje nismo naišli na razumijevanje. Medijskim istupima predsjednica Hrvatske komore arhitekata Željka Jurković i predsjednik Društva arhitekata Osijek Bruno Rechner skreću pozornost javnosti s glavnog problema, a to je ugovaranje glavnog i izvedbenih projekata direktnom pogodbom s prvonagrađenim i bez provođenja postupka javne nabave", ističe župan Anušić u priopćenju.


"Još jednom napominjemo da je za sufinanciranje iz europskih programa obvezno provođenje postupka javne nabave, a bude li Hrvatska komora arhitekata odbijala takav način rada, dovodimo u pitanje provedbu, strateških i kapitalnih projekata na području Grada Osijeka, a u interesu Osječko-baranjske županije te cijelog istoka Hrvatske", zaključuje osječko-baranjski župan. M.Mandić
Anušić: Željka Jurković i Bruno Rechner skreću pozornost javnosti s glavnog problema
Možda ste propustili...

KREATIVNA RIZNICA: 520 VOLONTERA U 10 GODINA

Volonterski im je perfekt odredio poslovni prezent

PROJEKT UDRUGE KREAKTIVA: UPOZNAJUĆI EUROPU UPOZNAJEM SEBE

Punoljetnost su obilježili putujući vlakom po Europi na trasi Orient Expressa

Najčitanije iz rubrike