Regija
KADROVSKI STANOVI

Pravilnik: HV, policija,
liječnici imat će prednost
Objavljeno 29. svibnja, 2019.
Deficitaran kadar za Vukovar nisu nužno osobe koje imaju visoku stručnu spremu
VUKOVAR

Vukovarski su gradski vijećnici većinom glasova usvojili Pravilnik o stambenom zbrinjavanju osoba određenih struka i zanimanja za čijim radom postoji posebno iskazana potreba na području Vukovara.

Pravilnik propisuje kriterije za dodjelu tzv. kadrovskih stanova, a mjerodavni zakon propisuje kako će za tu namjenu biti osigurane stambene jedinice u državnom vlasništvu, sukladno raspoloživom stambenom fondu. Grad Vukovar će dostaviti Središnjem državnom uredu za obnovu i stambeno zbrinjavane popis korisnika, odnosno osoba određenih struka i zanimanja za čijim radom postoji potreba.

Nakon potpisivanja ugovora o najmu korisnici će na vlastiti zahtjev moći otkupiti stambenu jedinicu koju su dobili u najam nakon 10 godina prebivanja na području Vukovara i pet godina korištenja te stambene jedinice. Usvojenim je pravilnikom definirano kako će neke od struka imati prednost, poput pripadnika oružanih snaga i policije, s obzirom na to da je najavljen veći priljev pripadnika Hrvatske vojske i interventne policije u grad na Dunavu. Potom prioritet imaju kadrovi medicinskih i ostalih deficitarnih struka.

Tijekom rasprave je navedeno kako pojam "deficitaran kadar" ne mora nužno značiti osobu s visokom stručnom spremom jer su pojedini poslodavci iskazivali potrebu i za, primjerice, keramičarima, što znači kako će gradsko povjerenstvo nastojati izbalansirati sve potrebe koje poslodavci iskažu. Treba naglasiti i kako je propisan mehanizam zaštite koji navodi kako korisnik kadrovskoga stana ako ode iz Vukovara živjeti i raditi negdje drugdje, stan mora vratiti.

Tomislav Šota (HDZ), predsjednik vukovarskog Vijeća, izjavio je kako je riječ o važnoj temi.

- Kada govorimo o deficitarnim zanimanjima koje treba stambeno zbrinuti, za neke su to keramičari, za druge liječnici, ali tko god dobije kadrovski stan, ako ode iz grada ili dođe do vlastite kuće u Vukovaru, kadrovski stan mora vratiti - naglasio je, podsjećajući na loše primjere kada su pojedinci dobivali stan na korištenje, a onda odlazili iz Vukovara i stan iznajmljivali studentima.

Gradonačelnik Ivan Penava naglasio je kako će na ovaj način nastojati potrebne kadrove zadržati u gradu.

- Govorimo o kadrovima, poglavito iz domene vojske i policije, mladim obiteljima, koje su interes grada. Također, medicinskom smo osoblju dali prioritet, bez favoriziranja bilo koje struke, međutim svjesni smo kako neki liječnici dođu, a potom ih tržište odvede negdje dalje. Drago nam je zbog svih koji su ostali i dio stanova treba i njima dodijeliti - naveo je i dodao kako je pravilnikom omogućeno i stambeno zbrinjavanje kadrova srednje stručne spreme ako imaju posebne rezultate, jer je gradu u interesu i te ljude zadržati.

Iz Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje naglašeno je kako su prazni stanovi jedan od velikih problema, što se utvrđuje i rješava revizijom i terenskim očevidom.

U dvije je godine 277 praznih stanova vraćeno u posjed RH i predano novim obiteljima, a daljnjim terenskim očevidom broj će se praznih stanova smanjiti i dati onima koji u njima doista žele živjeti, uključujući i potrebne te deficitarne kadrove.

Dragana Korpoš
Tko god dobije kadrovski stan u Vukovaru morat će ga vratiti ukoliko ode iz grada ili dođe do vlastite kuće
Uz obnovu, grade nove zgrade
Za potrebe stambenog zbrinjavanja u Vukovaru je prošle godine prvi put sagrađena višestambena zgrada, a to se pitanje prethodno rješavalo obnovom u ratu uništenih objekata. U 2018. godini stambeno je zbrinuto 18 kadrova, uglavnom stručnjaka iz područja zdravstva i školstva.
Možda ste propustili...

LIGA PROTIV RAKA POŽEGA PRIPREMILA NOVU DONACIJU

Turbani i marame za bolesnice

ŠIRI SE PONUDA

Nova trgovina

FAKULTET TURIZMA I RURALNOG RAZVOJA U POŽEGI

Promoviran prvi naraštaj diplomanata

Najčitanije iz rubrike