Ekonomija
MEĐUNARODNI SEMINAR O PŠENICI

Svjetski znanstvenici na osječkom institutu
Objavljeno 30. svibnja, 2019.
Dosadašnji su putujući seminari iznjedrili, među ostalim, i našu suradnju s Mađarskom i Pakistanom - rekla je dr. Španić

Poljoprivredni institut Osijek suorganizator je seminara pod nazivom "Međunarodni putujući seminar o ozimoj pšenici" koji se prvi put održao još 2007. godine u Turskoj i od tada se održava svake dvije godine u različitim državama. Cilj je ovoga seminara okupiti znanstvenike i oplemenjivače pšenice radi razmjene rezultata i rasprave o izazovima u proizvodnji ozime pšenice te razvoja smjernica za daljnju međusobnu suradnju. Uz osječki institut, ovogodišnji domaćin je i Poljoprivredni institut Martonvasar iz Mađarske.
Dr. sc. Valentina Španić, znanstvena suradnica i oplemenjivačica pšenice na Poljoprivrednom institutu Osijek, osvrnula se na klimatske promjene koje sve više negativno utječu na poljoprivrednu proizvodnju te smanjuju prinose pšenice i drugih kultura. "Pšenica je prije dva mjeseca pretrpjela sušu, a sada je svakodnevno izložena kiši. S obzirom na nepredvidivo vrijeme, teško je sada u ovom trenutku prognozirati što će se dogoditi do žetve u srpnju. Naši su materijali pšenice svakako adaptibilni i stabilni, širimo se izvan Hrvatske i nakon što gosti vide naše genotipove, gotovo uvijek zaključe kako su naše sorte kvalitetne, postižu vrlo dobre prinose, prilagođavaju se suši i otporne su na bolesti. Dosadašnji su putujući seminari iznjedrili među ostalim i našu suradnju s Mađarskom i Pakistanom. Riječ je o znanstvenim projektima čije su teme biotički stres, odnosno fuzarijska palež klasa", rekla je Španić.
Organizator je ovog seminara Ministarstvo poljoprivrede i šumarstva Republike Turske, International Maize and Wheat Improvement Center (CIMMYT) i International Center for Agriculture Research in the Dry Areas (ICARDA).
Turski predstavnik ICARDA-e, internacionalne institucije koja se bavi oplemenjivanjem pšenice na sušnim područjima, dr. Mesut Keser istaknuo je kako je glavni razlog posjeta razmjena iskustava.
"Razvijamo znanstvenu suradnju s 40 zemalja u svijetu među kojima je i Hrvatska. Ovdje su također predstavnici Maroka, Pakistana, Sjeverne Koreje, Turske i drugih zemalja. Želja nam je vidjeti sortiment Poljoprivrednog instituta Osijek, proći kroz polja, vidjeti ostale djelatnosti instituta, ali i posjetiti poljoprivrednike, a zatim krećemo u obilazak u Mađarsku", kazao je Keser i naglasio kako je prvi put u Osijeku te je oduševljen onim što je do sada vidio, ali i radom kolega oplemenjivača koji razvijaju nove odlične sorte pšenice.
Kako svake godine na osječkom institutu pripremaju nove sorte, tako će i ove godine uz već postojeće na nadolazećim Danima polja biti predstavljene i dvije nove sorte pšenice. - Nastojimo svake godine obogatiti naš asortiman i pomoći poljoprivrednim proizvođačima u izboru najboljih sorti za svoje područje kojima će ostvariti najbolji financijski rezultat - ističu s Poljoprivrednog instituta Osijek. Tihana ERŠEK CICVARIĆ

Očekivani prinosi sedam do devet tona
Prof. dr. sc. Georg Drezner s osječkog poljoprivrednog instituta kazao je kako je pšenica ove godine zasijana na razini prošlogodišnjih oko 140 tisuća hektara pretežno domaćih sorata, no ima i stranih. Kako je do žetve još oko mjesec dana, relativno je rano govoriti o prinosu, no očekuje se kako će oni biti prosječni i iznadprosječni. "Bez obzira na loše vremenske prilike i uvjete od sjetve do sada, ne očekujemo prinose kao prošle ili pretprošle godine, no ipak očekujemo prosječne i iznadprosječne prinose od sedam do devet tona, ovisno o sorti i roku sjetve", rekao je Drezner.
Dr. Mesut Keser

turski predstavnik ICARDA-e

Razvijamo znanstvenu suradnju s 40 zemalja. Ovdje su predstavnici Maroka, Pakistana, Sjeverne Koreje, Turske... Želja nam je upoznati se sa sortimentom Poljoprivrednog instituta Osijek
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana