Ekonomija
SEZONSKI POSAO U TURIZMU

Preselili iz Karlovca na Susak i vode mjesnu trgovinu
Objavljeno 28. svibnja, 2019.
Damir Munđar i Dorija Grgeljac odselili su se iz rodnog Karlovca na otok Susak. Na Susku žive od studenoga 2018. i vode mini market Jadranka trgovine.

Moji roditelji su prije 30 godina kupili kuću na Susku i tu sam ljetovao cijeli svoj život. Ovdje se osjećam kao kod kuće, ali mi nikad do prošle godine nije palo na pamet preseliti se iz Karlovca na otok - govori nam Karlovčanin Damir Munđar koji sa svojom zaručnicom Dorijom odnedavno živi i radi na otoku Susku.
Osim po plitkim pješčanim uvalama, Susak je poznat po svojoj predivnoj narodnoj nošnji. U ovo doba godine na Susku živi stotinjak ljudi. Ljeti Susak oživi, a opušteni otočki život zamijeni vreva otprilike tisuću do dvije turista koje dolaze brodom s obližnjeg otoka Lošinja.

Odabrali život na otoku


Kako su odlučili preseliti na Susak?

- Sasvim slučajno. Krajem ljeta smo došli kod prijatelja u berbu grožđa. U razgovoru smo saznali da Jadranka traži zaposlenike za svoj market - započinju svoju priču Damir i Dorija, koji su dotada radili u skladištu i trgovini u jednom trgovačkom lancu u Karlovcu. - Poslali smo molbu za posao jer nam se ideja života na Susku činila baš zanimljivom. Brzo je uslijedio poziv iz Jadranke da dođemo raditi. I eto nas ovdje, priča Dorija.


 

Tvrde da im na otoku, čak ni tijekom zime, nije bilo nimalo dosadno i da im život u gradu uopće ne nedostaje. Trgovina u kojoj rade trenutno radi dvokratno, a s dolaskom sve većeg broja turista i gostiju na Susak bit će otvorena cijeli dan. - Plaća je sasvim solidna. Imamo redovne stimulacije i bonuse. Kad smo dobili božićnicu, nismo znali kud s njom. Na Susku baš i nemate gdje trošiti novce - kroz smijeh govore Damir i Dorija.

Spas za otočane


Kako bi otočani imali namirnice tijekom cijele godine, mjesni odbor sufinancira rad Jadrankine trgovine izvan sezone. Suščani kažu da života na otoku ima najviše zahvaljujući ovom dućanu. ? Brod koji prevozi putnike i robu dolazi svakodnevno. Tako opskrbljujemo svoj dućan. Mještani nam dođu po namirnice, malo prokomentiramo vremensku prognozu, kakav je bio ulov toga dana i poslije opet mir - kaže Damir.


 

Jadranka trgovina je primjer kako se brine za lokalno stanovništvo. Njihova trgovina na Susku je jedina trgovina na tom otoku, a u njoj ćete naći i domaće proizvode - od trešanja sa Cresa do sira i maslinovog ulja. Uz maloprodajni objekt na Susku, Jadranka trgovina ima još 22 maloprodajna objekta na Cresu i Lošinju, među kojima su i druga mala otočka mjesta, poput Martinšćice, Beleja, Punta Križe, Osora i Ćunskog.
Damiru i Doriji za nekoliko dana stižu dvije nove kolegice, studentice rodom sa Suska. One će ljeto provesti na "sezoni" i zaraditi pristojnu svotu novca. Ako i vi želite postati dio Jadrankinog tima, posjetite jadranka.hr i saznajte što vam sve donosi sezonski posao u Jadranci. PR

Možda ste propustili...

U 13 PEVEXOVIH TRGOVAČKIH CENTARA NEDJELJA POSTAJE NERADNI DAN

Rad nedjeljom 50 posto više plaćen

NISKOUGLJIČNA STRATEGIJA RH

Bolje se uskladiti s EU-om

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PLAĆAJTE SIGURNO, PLAĆAJTE TELEFONOM!

Novi digitalni novčanici dostupni korisnicima Mastercard kartica

2

U 13 PEVEXOVIH TRGOVAČKIH CENTARA NEDJELJA POSTAJE NERADNI DAN

Rad nedjeljom 50 posto više plaćen

3

EUROPA NA DJELU: OPORAVAK I PRIPREMA ZA SLJEDEĆU GENERACIJU

Zeleni plan počinje lokalno