Kultura
SURADNJA MUZEJA LIKOVNIH UMJETNOSTI I AUK-A OSIJEK

U petak art terapija za građanstvo u suradnji sa studentima iz SAD-a
Objavljeno 28. svibnja, 2019.
OSIJEK

Od akademske godine 2016./2017. na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku djeluje Poslijediplomski specijalistički studij kreativne terapije, prvi i jedini studij takvog tipa u Hrvatskoj i regiji. Nakon četverosemestralnog pohađanja tog studija polaznici između ostalog stječu kvalifikaciju sveučilišnog specijalista art terapije.

Osječki AKU i Muzej likovnih umjetnosti u petak, 31. svibnja organiziraju za građane sudjelovanje u art terapijskim radionicama, tipa otvorenog studija za sve zainteresirane, koji bi željeli nakratko doživjeti dobrobiti art terapije.

Sudionici će imati priliku izražavati se u tradicionalnim slikarskim i kiparskim materijalima, ali i isprobati rad na zidu, uokvirenoj svili te rižinom papiru. Muzej likovnih umjetnosti te Poslijediplomski specijalistički studij kreativne terapije tog će dana omogućiti rad sa studentima art terapije iz Osijeka kao i s East Virginia Medical School iz Norfolka, SAD-a, koji su u Osijeku na dvanaestodnevnom studijskom putovanju pod vodstvom pročelnice njihova programa Art terapije, izv. prof. Mary Roberts.

Radionice počinju od 10 sati u MLU-u, traju do 15 sati, a otvorene su za građanstvo od 12 sati.

Sličan radionički pristup, "Mali festival art terapije", osmišljen je prošle godine u Muzeju likovnih umjetnosti, kada je program bio uveličan nazočnošću pročelnice Studija art terapije sa Sveučilišta "George Washington" (Washington DC, SAD), izv. prof. Heidi Bardot te njihovih dvanaest studentica diplomskog studija art terapije.

"Program Studija art terapije na Postdiplomskom specijalističkom studiju kreativnih terapija, na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku organiziran je upravo prema konceptu i načelima American Art Therapy Association te nam iz SAD-a dolaze predavači svih art terapijskih kolegija svaki semestar. Tom su se prilikom art terapijske aktivnosti temeljile na slici o sebi te na perspektivi i iskustvu građana Osijeka današnjice u usporedbi s nekadašnjim stanovnicima, veleposjednicima i strancima čiji su portreti bili dio zbirke "Valpovački vlastelini Prandau-Norman". Art terapijski zadaci bili su prilagođeni jednokratnom izvođenju u radioničkom tipu te se koristila umjetnost kao terapija, prilikom koje umjetnički proces stvaranja djeluje opuštajuće i meditativno te stvara daljnji poticaj stvaralačkom pri rješavanju intrapsihičkih pitanja.

Prošlogodišnjim su radionicama uz građane nazočili i pacijenti Dnevne bolnice Zavoda za psihološku medicinu, Klinike za psihijatriju KBC-a Osijek, koji su u interakciji s američkim studentima art terapije isprobali sve tehnike. Umjetnički je medij nadišao jezične barijere, te su američki budući terapeuti čuli i osjetili mnoge emotivne priče naših građana, velikim dijelom i umirovljenih branitelja.

Izuzetan odaziv građana na radionice art terapije ohrabrio je i novu generaciju američkih studenata art terapije na ovogodišnju suradnju s osječkim Muzejom likovnih umjetnosti i Akademijom za umjetnost i kulturu. Ovaj vas put očekujemo pod mentorstvom izv. prof. Mary Roberts s Eastern Virginia Medical School, kaže se u pozivu građanima.

U prostoru Muzeja građane će, uz spomenute američke gošće, dočekati muzejske pedagoginje Kristina Delalić Vetengl, Josipa Stojanović i Leonilda Conti, ujedno i studentica poslijediplomskog specijalističkog studija art terapije, zajedno sa svojom kolegicom, doc. art. Jelenom Kovačević. D.Kć.
123

Raverferum consul utum quo conduci squampo rtabullari
Možda ste propustili...