Novosti
28.OBLJETNICA OSNUTKA

Park legendarne 109. hrvatske brigade u Vinkovcima
Objavljeno 27. svibnja, 2019.

VINKOVCI - Legendarna 109. vinkovačka brigada među prvim je ustrojenim postrojbama Zbora narodne garde Republike Hrvatske, a njezini pripadnici ovih dana obilježavaju 28. obljetnicu osnutka.

Ustroj je završen 28. svibnja i na taj datum slavi se dan postrojbe. Brigada je sastavljena od tri bojne, pristožernih postrojbi i zapovjedništva. Iako znatno slabije naoružani od agresora imali su jasan cilj: zaustaviti agresora, ustrojiti i naoružati vojsku i stvoriti državu po mjeri hrvatskog čovjeka, ističu danas članovi Udruge ratnih veterana 109. br. ZNG.

 

“Drago mi je da je učinjen ovaj korak da se 109. brigada izvuče iz anonimnosti, jer ovo je brigada koja je pružila mogućnost i vrijeme da se ostale hrvatske postrojbe organiziraju i pripreme, naoružaju i obuče za obranu suvereniteta Republike Hrvatske. Dakle ova brigada nije branila samo ovaj kraj i ovu regiju, nego cijelu Hrvatsku”, istaknuo je Filip Aračić, umirovljeni brigadir Hrvatske vojske i pomoćnik ministra branitelja prilikom otkrivanja spomen ploče kod Parka 109. hrvatske brigade u Vinkovcima.

Naime, prostor između Centra za rehabilitaciju Mala Terezija i mjesnog odbora Mala Bosna od sada nosi naziv Park 109. hrvatske brigade, a po riječima vinkovačkog gradonačelnika Ivana Bosančića na ovom mjestu trebalo bi niknuti i spomen obilježje ovoj brigadi.

 

“Duže vremena želja nam je da ovaj prostor nosi naziv po 109. brigadi, jer upravo ovdje je bila prva crta bojišnice i ovaj će park simbolizirati otpor Vinkovčana u Domovinskom ratu, kao i žrtvu koju su ovi ljudi podnijeli za Hrvatsku. Park se prostire na 12 hektara i uskoro bi trebao bit u punom svom sjaju, a kada prođe potrebno vrijeme, dok zemlja slegne, radit ćemo i na postavljanju spomen obilježja, tako da bi ovaj prostor trebao biti jedno mjesto gdje će građani rado dolaziti uživati u miru i prirodi, a koji nije previše udaljen od samog središta grada”, rekao je Ivan Bosančić.

Sve prisutne uvodno je pozdravio bojnik Jakov Milanović-Brada, koji je tom prilikom naglasio da je program obilježavanja 28. obljetnice ustroja započeo u Vukovaru, turnirom u kuglanju, a nastavljen u Otoku, koji je domaćin ove godine. Naime, kako kaže, dogovoreno je da svake godine drugo mjesto bude domaćin proslavi, dok su Vinkovci domaćin na okrugle obljetnice. U Komletincima je održana likovna kolonija pod nazivom “Prva crta obrane”.

Ploču novog Parka 109.hrvatske brigade u Vinkovcima otkrili su Ivan Bosančić, vinkovački gradonačelnik i Filip Aračić, umirovljeni brigadir Hrvatske vojske i pomoćnik ministra branitelja.

Mario Kokaj

Možda ste propustili...

"SKANDAL KOJI DO SADA NIJE VIĐEN U KAMPANJI"

Anušić: Milanović stalno kršio Ustav

TRAŽI SE I ISPRIKA ZBOG POVREDE KODEKSA

Etičko povjerenstvo naložilo uklanjanje DP-ovog plakata

“PROBLEM S OSOBNIM ISKAZNICAMA JE U DOMENI MINISTARSTAVA”

Izbori prošli regularno, ponavljaju se samo na dva biračka mjesta

Najčitanije iz rubrike