Sport
ROBERT SELIGMAN NAKON PRVOG SLAVLJA U OSIJEKU

Jedan san je ispunjen.
Slijedi lov na Olimpijske igre
Objavljeno 27. svibnja, 2019.
Ostao bih tužan da se u svom gradu nisam popeo na najvišu stepenicu postolja

Dugo je pripremao konja prije nastupa. Kao da ga je htio pomaziti, potapšati poput pravog konja prije nego što ga zajaše. Robert Seligman bio je svjestan kako mu za prvu pobjedu pred osječkom publikom treba jako dobar nastup. Rus Nikolai Kuksenkov podigao je letvicu na 14.300. Stoga Robert nikako nije smio kalkulirati.

Išao je sa startom 5.9, koji je i dogovorio prije finala s trenerom Vladimirom Mađarevićem. Odradio doista vrhunsku vježbu. I nakon silaska s konja, nakon onoga njegova poznatog saskoka, koji ne radi kroz stoj, nego se samo prebaci na drugu stranu - izazvao euforiju. "Robi, Robi", skandirali su Osječani, koji su konačno dočekali, na 11. nastupu, trijumf svoga sugrađanina u Gradskom vrtu. I za veća natjecanja vrlo solidnih 14.533 bilo je dovoljno za prvo domaće slavlje.

Nešto je bilo u zraku
- Osjećao sam u zraku da bih ove godine mogao pobijediti i to mi se ostvarilo, doista, pao mi je golemi teret s leđa - pričao je Robert okićen zlatnom medaljom.

Ovo mu je bila tek četvrta pobjeda u Svjetskom kupu. Prvu je ostvario još kao 19-godišnjak u Ghentu. Između Ghenta 2005. i Osijeka 2019. dogodio mu se Maribor 2006. i Ostrava 2010., ali i 2014. godina, kada je ukupno bio najbolji u Svjetskom kupu na konju s hvataljkama. U Osijeku je prije 2019. godine imao četiri srebra (2010., 2011., 2015. i 2017.) i broncu (2014.). Netko mu je nakon odslušane Lijepe naše doviknuo "sada možeš mirno u mirovinu".

- Eh, baš tako. Ali imam još ciljeva. Itekako sam svjestan da imam 33 godine. Moći ću se još nekoliko godina boriti, ali sigurno bih ostao tužan da se u svom gradu nisam popeo na najvišu stepenicu postolja.

Otkrio je Robert kako mu je prije bio problem nastup pred domaćom publikom, posebno kada ruke počnu drhtati. Sada ga je publika podigla. Bila je to prava sinergija sa sugrađanima. I tijekom nastupa, a posebno nakon njega, kada je hodao parterom i pokazivao svima svoje srce.

- Zbog reakcije publike počeo sam drhtati, ove sam godine osjetio baš tu posebnu energiju.

U Gradskom je vrtu ambijent kakav gimnastičari rijetko gdje mogu doživjeti. Evo, Kuksenkov, osvajač medalje s Olimpijskih igara, priznao mi je da je ovo nešto neviđeno.

Lov na Tokio
Jedan san je ostvario. Slijede još dva. Medalja na Svjetskom prvenstvu i nastup na Olimpijskim igrama. Možda se dva sna ove godine u Stuttgartu na Svjetskom prvenstvu pretvore u jedan.

- Stvarno se sve slaže nekako baš kako ja želim, nadam se da neće biti problema na tom putu. Rekao sam treneru ove godine da ćemo zanemariti prvi dio sezone i da želim pobijediti u Osijeku i ovdje napraviti prvi korak prema Svjetskom prvenstvu i kvalifikacijama za Olimpijske igre. Evo, taj prvi dio se ostvario. Slično kao prošle godine, kada sam si zacrtao Europsko prvenstvo. Mislim da imam dobar recept. Preostaje mi psihološka priprema, jer imam puno godina iskustva, puno treninga u sebi, svi su mi elementi poznati, vježbu nemam potrebe pojačavati, vježba koju sada odrađujem konkurentna je za sve medalje na najvećim natjecanjima i samo je ostala psihološka priprema. Opet idem na rejuvenation tretmane u tvrtki Žito. To je nešto što se već pokazalo dobrim i sada idemo s tim sve do Svjetskog prvenstva. Na kojem je cilj ući u finale i plasirati se na Olimpijske igre, ali zašto ne i osvojiti medalju, ako se stvari otvore.

Uoči Dobro World Cupa 2019. prognozirao je četiri-pet finala. Poželio je da 11. izdanje bude u znaku "jedinica". Opet smo imali i dva osječka finala u jednom danu.

- Žao mi je što je Aurel pogriješio na jednom banalnom elementu. Mislim kako bi bio u borbi za medalju. Svi su sada, vjerujem, vidjeli koliko doista vrijedi. Vjerujem u njega. Vjerujem da je on nasljednik Filipa i mene, pa i Tina Srbića, jer on dolazi iz ove najnovije generacije hrvatskih gimnastičara.

Slijedi vrlo kratak odmor. Ljetna baza obično je otok Vir, a uoči Svjetskog prvenstva možda mu to bude i pripremna oaza. Odličnu ima suradnju sa zadarskim klubom, čiji su članovi bili na pripremama u Sokol centru. Robert će svoju formu uoči Svjetskog prvenstva vjerojatno tempirati i u Zadru.

- Moram priznati kako me ovo sve prilično iscrpilo. Mislim da sam sigurno ovaj tjedan izgubio tri kilograma. Za dva tjedna je PH. Volim i tamo pobijediti - zaključio je Seligman.

Krešimir Lacković
Ovo je prva Seligmanova pobjeda u rodnom Osijeku
14.533

Seligmanova ocjena s kojom je pobijedio u Osijeku
6

medalja osvojio je Seligman u Gradskom vrtu
Možda ste propustili...

SLAVONSKI OBRAČUN U SUPERSPORT PRVOJ LIGI

U srazu sa susjedima motiv nam je još veći

ZEKIĆ NA RASPOOLAGANJU NEĆE IMATI VEZNJAKA

Na Istru 1961 bez Čokaja

Najčitanije iz rubrike