Svijet
IZJAVA NJEMAČKOG POLITIČARA ŠOKIRALA IZRAEL

Židovi upozoreni da se uzdržavaju od nošenja kapica
Objavljeno 26. svibnja, 2019.
Izraelski predsjednik Reuven Rivlin rekao je u nedjelju da je šokiran izjavom iz njemačke vlade, u kojoj su Židovi upozoreni da se uzdržavaju od nošenja židovskih kapica u javnosti zbog rasta antisemitskih zločina u toj zemlji.

"Izjava povjerenika njemačke vlade za antisemitizam duboko me je šokirala", napisao je Rivlin na Twitteru. "Priznajemo i cijenimo moralnu poziciju njemačke vlade i njezinu privrženost židovskoj zajednici koja tamo živi", kazao je Rivlin te dodao da su "strahovi o sigurnosti njemačkih Židova kapitulacija pred antisemitizmom i priznanje da, ponovno, Židovi nisu sigurni na njemačkom tlu."

Felix Klein, povjerenik njemačke vlade za antisemitizam, rekao je u subotu za Funke media da je postalo sve više društveno prihvatljivo iskazivati antisemitske stavove te da je promijenio svoje mišljenje o nošenju kîpā u javnosti. "Žao mi je što moram kazati da ne mogu preporučiti Židovima nošenje kipe posvuda u Njemačkoj", rekao je. H
ANTISEMITSKI ZLOČINI U PORASTU
Broj antisemitskih zločina u Njemačkoj povećao se s 1504 u 2017. na 1646 u 2018., što je porast od 10 posto. Broj slučajeva koji se smatraju nasiljem u istom se razdoblju povećao s 37 na 62, pokazuju službene brojke. Felix Klein rekao je za dpa kako je motiv njegova komentara izazivanje rasprave o sigurnosti Židova u Njemačkoj. “Namjerno sam htio pokrenuti debatu o sigurnosti židovske zajednice u našoj zemlji”, kazao je.
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana