Regija
SREDIŠTE DRENOVACA

Imat će etnotrg i graditi
jedinstven Muzej Cvelferije
Objavljeno 27. svibnja, 2019.
Sagradit će i Vatrogasni dom te općinsku zgradu. Uređenje etnotrga vrijedno je 3.081.506 kuna
DRENOVCI - Općina Drenovci u srcu Cvelferije suočena je s nizom problema, ponajprije s iseljavanjem stanovništva, kroničnom depopulacijom, i slabo razvijenom infrastrukturom. Zahvaljujući sredstvima iz nacionalnih i fondova EU-a, pokrenut je niz projekata koji bi trebali osigurati uvjete za kvalitetniji život i stvoriti pretpostavke za gospodarski razvoj i otvaranje radnih mjesta kojima bi se zadržalo mlade.Proteklog je tjedna Općina potpisala ugovor za financiranje projekta gradnje javne zgrade Vatrogasnog doma u Drenovcima i pomoćne zgrade u vrijednosti od 5.164.408 kuna. Stari, derutni objekt bit će srušen, a gradnja suvremenog doma bit će sastavni dio nove vizure središta Drenovaca. U pripremi je ili pred realizacijom još nekoliko projekata kojima će se urediti centar i osigurati novi sadržaji. Ispred crkve sv. Mihaela arkanđela, sagrađene 1797. u baroknom stilu, koja je zaštićeno kulturno dobro, predviđeno je uređenje etnotrga vrijednog 3.081.506 kuna (s PDV-om), koji će biti mjesto raznih događanja i okupljanja mještana. Projekt je završen, ishođena građevinska dozvola i Općina će ga kandidirati prema nekim od raspoloživih fondova.

Ondje će biti sagrađen i Muzej Cvelferije (na snimci), reprezentativni objekt koji će se prostirati na čak 1.200 četvornih metara. Vrijednost radova je 32.500.000 kuna (s PDV-om).

- Projekt je završen, ishođena je građevinska dozvola i sada rješavamo financiranje. To će biti vrlo lijep i funkcionalan višenamjenski objekt za muzejske i turističke potrebe, slobodno mogu reći najljepši u istočnom dijelu županjske Posavine. Radio ga je isti projektant koji je radio i Muzej vučedolske kulture - kaže načelnik Drenovaca Jakša Šestić.

Radi se i na projektu gradnje nove općinske zgrade prekoputa Muzeja Cvelferije kako bi se formirao etnotrg. Postojeća zgrada je stara, skučena i više ne udovoljava potrebama, a sve je više poslova koji se prebacuju na lokalnu samoupravu. Preseljenjem u novu zgradu oslobodit će se prostor za rad udrugama koje godinama muku muče s problemom smještaja, a na tome području djeluje čak 30 udruga.

Nova zgrada, pojašnjava Šestić, imat će širu namjenu, jedan dio predviđen je i za rad gospodarskih djelatnosti i institucija. Napominje da su ispostava Fine u Drenovcima, poslovnica banke i drugi uredi smješteni u lošim prostorima i namjera je sve objediniti na jednome mjestu i osigurati im kvalitetnije i primjerene uvjete za rad.

Marija Lešić Omerović
MUZEJ - SPOJ SUVREMENOSTI I TRADICIJE
Muzej Cvelferije osnovan je krajem 2015. odlukom Općinskog vijeća Drenovaca. Osnivanju je prethodila akcija spašavanja baštine u poplavljenim selima 2014., koju je koordinirao Zavičajni muzej iz Županje, uz sudjelovanje više od 50 muzealaca iz cijele RH. Skupljeno je više od dvije tisuće predmeta koji danas čine fundus Muzeja. Smješten je u privremenom prostoru do izgradnje nove muzejske zgrade i stalnog postava. Muzejska bi zgrada svojim primjerom predstavljala uspješno usklađivanje suvremenosti i tradicije, prenoseći poruku o baštini kao korijenu na kojem se razvija sadašnjost i promišlja budućnost u skladu s prirodnim okruženjem. Predviđen je i sustav inteligentnog upravljanja energijom temeljen na ekološkoj održivosti.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike