Regija
ODRŽANA MANIFESTACIJA “VENI, VIDI, EDI, BIBI”

U Vinkovcima sljubljivali šest medova i vina
Objavljeno 27. svibnja, 2019.
VINKOVCI - U Vinkovcima je prvi put održana edukativno-promotivna manifestacij pod nazivom "Veni, vidi, edi, bibi"" - sljubljivanje meda i vina Vukovarsko-srijemske županije. Cilj joj je predstaviti med i vino najistočnije županije na drugačiji način i približiti bogatstvo okusa i mirisa sugrađanima, kaže Stanko Čuljak, predsjednik Pčelarskog saveza VSŽ-a i predsjednik Udruge pčelara Nektar Vinkovci, koji su s Hrvatskom udrugom senzorskih analitičara meda organizatori ove manifestacije. Edukaciju o sljubljivanju meda i vina vodili su dr. Dražen Lušić sa Zavoda za zdravstvenu ekologiju Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, prema mišljenju mnogih vodeći hrvatski stručnjak za med, i dipl. ing. Tomislav Pavlešić, ugledni enolog koji je velik dio profesionalnog staža proveo u Istravinu te Vinskoj kući Pavlomir, a danas je profesor Odjela za biotehnologiju Sveučilišta u Rijeci. "Veni, vidi, edi, bibi" (došao sam, vidio sam, jeo sam, pio sam) parafrazira jednu od najslavnijih izreka u povijesti – Veni, vidi, vici (Dođoh, vidjeh, pobijedih), koja se pripisuje rimskom državniku i vojskovođi Gaju Juliju Cezaru.- "Veni, vidi, edi, bibi" stručna je gastro-e(t)no radionica posvećena sljubljivanju autohtonih medova i vina Vukovarsko-srijemske županije i provodi je naša udruga s vinkovačkom pčelarskom udrugom Nektar, a nastavak je vrlo dobro prihvaćenog programa sljubljivanja meda i vina započetog lani na Beli punedijak u Kastvu. Ovim želimo iskazati poštovanje prema povijesnoj baštini rimskog grada Cibalia, koja u urbanom kontinuitetu traje više od 7000 godina. Ona u svojem kontinuiranom postojanju obuhvaća kako med tako i vino, i to kao namirnice koje se na ovom prostoru proizvode i koriste tijekom cijelog tog vremena. Ova je radionica posvećena autohtonim medovima i vinima najistočnije hrvatske županije i dajemo presjek mogućnosti spajanja njezinih autohtonih uniflornih medova i sortnih vina. Također ukazujemo na potencijale hrvatskog istoka prema modernom promišljanju prehrane, koji mogu iznjedriti i značajne gospodarske probitke. Danas smo prikazali način na koji se med zapravo kuša, a zatim smo pokazali i kako se u određenoj mjeri med više ili manje slaže s nekim drugim namirnicama. Za ovu prezentaciju odabrali smo šest vrsta vina i isto toliko vrsta meda, autohtonih proizvoda ovog područja – kazao je dr. Dražen Lušić. Sudionici radionice kušali su bagremov med Ivana Miškulina iz Vinkovaca, koji je i u 87. godini aktivan pčelar, šumski med OPG-a Štalmajer, bagremov OPG-a Knežević, lipov Nikole Raka, cvjetni Bore Grbića i med od repice Stanka Čuljka. Miroslav Flego
KUŠAČ ODLUČUJE
Kako sljubiti koji med s vinom pojašnjavao je enolog Tomislav Pavlešić predstavljajući iločku graševinu, traminac, merlot i rose vinarije Dragun, chardonnay vinarije PZ Lovas i frankovku vinarije Citrus. Zaključak je da nema najbolje kombinacije meda i vina jer sve su dobre i sve se mogu sljubiti, a što je najbolje odlučuju kušači prema osobnim afinitetima.
Možda ste propustili...

U ZVONIMIROVCU SE ULAŽE U “STARU ŠKOLU” I INFRASTRUKTURU

Izgrađen je most, grade se nogostupi

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana