Regija
KONCERT “TAMBURA BEZ GRANICA”

Stotinu mladih tamburaša - možda jednom i u Kaptolu
Objavljeno 26. svibnja, 2019.
KAPTOL - Oj Kaptole, selo u dva reda, izdaleka k‘o Pariz izgleda – zaorio se slavonski bećarac na koncertu "Tambura bez granica", kada je zasviralo i zapjevalo 66 mladih kaptolačkih tamburaša i njihovih gostiju iz Ravnog Sela (Srbija) i Banje Luke (Bosna i Hercegovina).Bio je to treći godišnji koncert Tamburaškog orkestra OŠ Vilima Korajca iz Kaptola, na kojem su uz goste zasvirali mali i veliki tamburaški orkestar, pjevački zbor i ženski tamburaški sastav "Liberta".

Prošlog mjeseca mladi tamburaši iz Kaptola bili su na tamburaškom kampu u Ravnom Selu u Srbiji, pa su kao nastavak suradnje ugostili tamošnji Tamburaški orkestar "Čuperak". Banja Luka je također poznata po tamburaškim kampovima, na koje dolaze mladi iz cijele regije. Ova suradnja nastavila se gostovanjem Škole tambure Gradskog tamburaškog orkestra Banja Luka.

- Sve je ovo zbog djece, važno nam je da se djeca druže, da sviraju i s drugima i upoznaju druge dirigente. Nećemo na ovome stati, idući mjesec idemo na "Tamburica fest" u Novi Sad, najveći tamburaški festival u regiji, gdje će gostovati još sedam sličnih tamburaških orkestara. Prvi put ćemo zasvirati zajedno, prema zamisli "Sto malih tamburaša". Nadamo se da ćemo jednog dana to vidjeti i u Kaptolu – rekao nam je Tihomir Šmitpeter, voditelj i dirigent kaptolačkog tamburaškog orkestra, entuzijast koji zajedno sa suprugom Anom ima još puno planova za tamburaška događanja u Kaptolu. Uz veliki entuzijazam, Mladi tamburaši iz Kaptola imaju i potporu škole i Općine, pa je i ovaj koncert organiziran uz pomoć Općine Kaptol, OŠ Vilima Korajca, Vinarije Kaptol i Dobrovoljnog vatrogasnog društva Kaptol, te Svjetske tamburaške asocijacije, koja podržava rad mladih naraštaja tamburaša i ovakva okupljanja radi prezentiranja ove vrste glazbe i rada mladih orkestara.

I za kraj još jedna zanimljivost: u većini tamburaških orkestara najzastupljeniji su dječaci odnosno momci. Sudeći prema onom što smo primijetili u Kaptolu, najbrojnije su djevojke. Osnovale su i svoj sastav "Liberta", koji sve uspješnije nastupa na svim kulturnim priredbama. B. Starčević Tesari

Branka Starčević Tesari
Tihomir Šmitpeter

voditelj i dirigent

Sve je ovo zbog djece, važno nam je da se druže, sviraju i s drugima i upoznaju druge dirigente. Idući mjesec idemo na “Tamburica fest” u Novi Sad, najveći tamburaški festival u regiji
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

ROBERT JANOVIĆ PONUDIO TRAŽENU USLUGU

Ostao bez posla pa imanje preuredio u - Salaš za pse

2

PRVA LOPTA ZA 20-AK DANA?

Čeka se licenca za umjetni travnjak na pomoćnom igralištu

3

SELO PRED IZUMIRANJEM S 23 STANOVNIKA

Asfalt u Kladavac stigao prekasno - ljudi su otišli