Osijek
140 GODINA OD ROĐENJA M. MILANKOVIĆA

Svečano “otkrili” Veneru Milankovićevog planetarija
Objavljeno 27. svibnja, 2019.
Dvanaestim po redu "Milankovićevim ciklusima", znanstvenim i kulturnim skupom, obilježene su dvije značajne obljetnice u rodnoj kući Milutina Milankovića, rođenog 28. svibnja 1879. godine. U Kulturnom znanstvenom centru Milutin Milanković obilježeno je proteklog vikenda 140 godina od rođenja tog klimatologa, astronoma, geofizičara i matematičara svjetskog glasa iz Dalja, a tom su prilikom načelnik Općine Erdut Jugoslav Vesić i dobitnik ovogodišnje "Zlatne medalje Milankovićevih ciklusa" prof. André Berger (znanstvenik koji bavi Milankovićevim djelom cijeli život), svečano "otkrili" Veneru, drugi planet u daljskom Milankovićevom planetariju postavljen uz rodnu mu kuću.

Riječ je, kaže ravnatelj KZC-a Milanković Đorđe Nešić, o novom modelu Milankovićevog planetarija koji bi u konačnici trebao imati sve planete Sunčevog sustava razmještene u razmjeru po cijelom Dalju.

Cijeli svijet zna za Milankovićeve cikluse, a u subotu je istovremeno na toj manifestaciji obilježen i jedan mnogo kraći ciklus vezan uz KZC koji je potpuno u funkciji baštinjenja Milankovićeve ostavštine - KZC je, naime, proslavio jubilarnih deset godina. Okupilo se sedamdesetak znanstvenika i uglednih gostiju koji se bave djelima Milankovića koji je bio veliki štovatelj kulture, pa je priređen i atraktivan program uz klavir i vrsne operne pjevače i pijaniste koji su izveli nekoliko klasičnih glazbenih numera. Bila je ovo prigoda da se uruče i plakete za doprinos u radu KZC-a, gleda podnevno Sunce i njegove pjege s posebnim filterom uz pomoć teleskopa kojem se sada u stalnom postavu opreme pridružila i meteorološka postaja, kao novi inventar toga u svijetu jedinstvenog znanstvenog objekta.

Uživalo se u subotu u KZC-u baš poput Milankovića koji je u dvorištu uz Dunav proučavao nebeski svod i razvijao svoj smisao za astrofiziku i znanost uopće, pa su gosti slušali uživo klasičnu glazbu glazbenika iz Beograda, Zemuna i HNK Osijek, također su slušali i set znanstvenih predavanja, razgledali modele nebeskih tijela, slike... D. Pejić
Možda ste propustili...

PETAK I SUBOTA

Pomozite, darujte krv

NA DAN PARLAMENTARNIH IZBORA

Trgovine koje rade 17. travnja

Najčitanije iz rubrike