Osijek
PODUZETNIČKI INKUBATOR BIOS

Na prostor trenutno
čeka 15 poduzetnika
Objavljeno 27. svibnja, 2019.
Projektna dokumentacija i građevinske dozvole za nadogradnju postojećih zgrada su tu, samo se čekaju novi natječaji

Svakom poduzetniku početniku koji se u gradu Osijeku tek upušta u novi poslovni pothvat kao najlogičnije rješenje problema s pronalaženjem adekvatnog prostora nameće se ponajviše Poduzetnički inkubator BIOS, koji uz uredske, nudi i proizvodne prostore različitih veličina. No, što kada su svi prostori BIOS-a zauzeti i kada ondje, kao danas, postoji lista čekanja od čak 15 zainteresiranih lokalnih poduzetnika?!

Lista čekanja
- Kod nas lista čekanja nikada nije fiksna, da treba proteći šest mjeseci ili godinu dana za ulazak u prostor, nego sve ovisi o tome traži li poduzetnik uredski ili proizvodni prostor i koje veličine, pa tako postoji mogućnost da je netko možda sedmi na listi, ali odmah nakon prijave pronalazi svoje mjesto u BIOS-u, jer se oslobodio prostor koji samo njemu odgovara - objašnjava Jean-Pierre Maričić, voditelj projekata u BIOS-u, podsjećajući kako se poduzetnici početnici u inkubatoru, u subvencioniranom razdoblju, smiju zadržati pet godina, dok poduzetnici koji prijavljuju razvojne projekte, najviše tri godine. U prosjeku, otkriva Maričić, poduzetnici se u BIOS-u zadržavaju tri i pol godine, s time da neke tvrtke već nakon deset mjeseci, s velikom tendencijom napretka, jednostavno "prerastu" svoje prostore.

- Uz naše stalne, ‘sidrene‘ stanare, poput Centra za poduzetništvo Osijek i osječkog Fakulteta elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija, koji su nam i partneri u mnogim projektima, posljednja je u BIOS ušla tvrtka Energetics d.o.o., koja je zapravo imala puno sreće s pronalaženjem proizvodnog prostora, koji se upravo nedavno oslobodio, dok su brojni obrti u potrazi za uredskim prostorima još ostali na čekanju - kazuje voditelj projekata u BIOS-u, naglašavajući kako se prošlih godina, kada je bilo i viška mjesta u inkubatoru, nekim poduzetnicima nudila mogućnost privremenog ostanka u prostorima, iako same tvrtke najčešće, čak i prije isteka pet godina ugovora, samostalno odlučuju kada je vrijeme za selidbu.

Novi projekt "IT park"
S druge strane, kroz novi projekt "IT park" grad Osijek bi trebao dobiti specijaliziranu poduzetničku zonu, koja bi rasteretila liste čekanja u BIOS-u, a u kojoj bi tehnološke i informatičke tvrtke pronašle svoje stalno mjesto nakon početnog "inkubiranja", čime bi se označio zaokruženi proces razvoja lokalnih mikro i malih IT poduzeća.

- Glavni je problem što će realizacija toga projekta u najboljem slučaju trajati minimalno dvije godine, koliko će zasigurno trajati i realizacija nadogradnje dva kata na A i B objekt BIOS-a, za što smo već napravili projektnu dokumentaciju i ishodili građevinske dozvole, pa sada samo čekamo nove natječaje na nacionalnoj i EU razini. Prema svim procjenama ova nadogradnja bila bi savršeno dovoljna za zadovoljenje potreba koje sada imamo, jer će se liste čekanja kod nas drastično smanjiti, a tvrtke koje izlaze iz prostora BIOS-a s velikom će dozom sigurnosti napraviti preseljenje u IT Park - prognozira Jean-Pierre Maričić, podsjećajući kako su zgrade BIOS-a projektirane kao modularne hale, pa se na prizemlje i prvi kat odmah predviđala nadogradnja još dvaju katova, uz koje bi se dobio dodatni kapacitet od 1000 do 1200 četvornih metara. U Poduzetničkom inkubatoru BIOS zbog toga se nadaju da će u suradnji s Gradom Osijekom i partnerima što prije početi realizaciju ovog projekta, koji bi lokalno poduzetništvo trebao podići na još višu razinu. M. Mandić
Uskoro hardverski laboratorij u BIOS-u
Nakon što je početkom listopada 2017. godine započela provedba projekta “Rekonstrukcija i opremanje hardverskog laboratorija Poduzetničkog inkubatora BIOS”, kroz koji će se rekonstruirati pet poslovnih prostora u C objektu Inkubatora, voditelj projekata u BIOS-u, Jean-Pierre Maričić, otkriva kako se krajem lipnja očekuje i svečano otvorenje ovog laboratorija. Podsjetimo, projekt je vrijedan gotovo 6,2 milijuna kuna, a laboratorij bi trebao biti opremljen s više od 30 strojeva, poput 3D printera, skenera i modernih CNC strojeva, čime bi se trebale zadovoljiti potrebe lokalnih startupova koji rade na razvoju tehnoloških proizvoda.
Možda ste propustili...

“LAŽI O SRPSKOM ANTIFAŠIZMU I ANTISEMITIZMU”

O knjizi Mihovila Biočića u Osijeku

LABORATORIJ ZA HUMANU REPRODUKCIJU

Očekuju još veći uspjeh u liječenju neplodnosti

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

NA INTERVENCIJI 30 VATROGASACA I SEDAM VOZILA

U velikom je požaru stradala i restaurirana parna lokomotiva odmilja zvana Crnom damom

2

PREDSTAVLJENI NOVI PROSTORI ZAVODA ZA DERMATOLOGIJU I VENEROLOGIJU

Stacionar Dermatologije nakon čak 40 godina ponovno u krugu KBC-a Osijek

3

PTF: OKRUGLI STOL ŽITARICE BEZ GLUTENA

Mnogi ne znaju da boluju od celijakije