Mozaik
U VINKOVCIMA

Festivalom folklora čuva uspomena na Roberta Bajtala
Objavljeno 27. svibnja, 2019.
Nastupile su sve postave Folklornog ansambla ‘’Lisinski’’, HKUD ‘’Kolo’’ Subotica, ŽVS ‘’Rajevčanke’’, Iva Piler sa svojom samostalnom točkom

U spomen na dugogodišnjeg člana i prijatelja, istaknutog plesača i voditelja Dječje folklorne skupine Folklornog ansambla “Lisinski” Roberta Bajtala, koji je 2000. godine tragično izgubio život na svom radnom mjestu, u Gradskom kazalištu “Joza Ivakić” Vinkovci održan je 19. zaredom Festival folklora u nazočnosti obitelji te zamjenika vinkovačkog gradonačelnika Gabrijela Šokičića.


- Nažalost, tragičan događaj je začetnik ove inicijative, ali na uspomenu na našeg Roberta, dugogodišnjeg člana i voditelja, započeli smo organizaciju Festivala i evo, 19. put se održava i nastaviti ćemo ga održavati. Kao i svake godine imali smo bogat program uz sve postave Folklornog ansambla ‘‘Lisinski" te goste koji su predstavili svoj dio kulturne baštine - rekao je Saša Dević, predsjednik Folklornog ansambla ‘‘Lisinski‘‘ Vinkovci.

Bogatstvo običaja

Festival nosi u sebi obilježja tradicije te čuva bogatstvo narodnih nošnji i običaja raznih dijelova Lijepe Naše. Ovogodišnji memorijal posvećen tragično preminulom Robertu Bajtalu privukao je mnoštvo posjetitelja koji su svojim dolaskom potvrdili važnost ovog Festivala folklora.


Kao i svake godine, rodbina i djelatnici vinkovačke Pošte posjetili su grob svog djelatnika Roberta Bajtala, koji je poginuo na radnom mjestu prije točno 19 godina u eksploziji dviju bombi. Nakon posjeta groblju, u holu središnje vinkovačke pošte, ispred šaltera broj 6, gdje se dogodila tragedija, održana je kraća komemoracija. Osim Bajtala (33), u eksploziji 25. svibnja 2000. u 14.30 sati poginuo je 25-godišnji branitelj, Vedran S. iz Vinkovaca, a šest djelatnika Pošte i dvije djevojke koje su stajale pred nekim od šaltera ozlijeđeni su. Robert Bajtal bio je omiljen među poštarima, ali i u gradu jer je u Folklornom ansamblu Lisinski vodio male folkloraše i bio aktivni folkloraš.


- Prošlo je već 19 godina, ja sam bio malen, s jedne strane tuga, a s druge strane ponos što ljudi drže sjećanje na obitelj i moga oca. U sklopu obilježavnja odigran je 17. turnir u malom nogometu te 19. Festival folklora. Ovim prilikom želio bih zahvaliti svima uime moje obitelji - rekao je Marko Bajtal, sin poginulog Roberta Bajtala.


Sve nazočne na početku festivala pozdravili su predsjednik FA Lisinski Saša Dević i dogradonačelnik Vinkovaca Gabrijel Šokičić, koji je ovom prilikom rekao:
Pjesma i ples

“Već 19. put održava se Festival “Robert Bajtal” i prije svega bih htio zahvaliti FA Lisinski što organizira Festival i na taj način čuva uspomenu i sjećanje na tragično preminulog Roberta. Ovakvim događanjima nam prezentiraju našu tradiciju i dokle god oni imaju volje, želje i entuzijazma da svoje vrijeme i trud ulažu u ples i pjesmu, dotad ćemo imati čuvare naše tradicije”, rekao je Gabrijel Šokičić, zamjenik vinkovačkog gradonačelnika.


Na ovogodišnjem, 19. Festivalu folkora uz sve postave domaćina Folklornog ansambla “Lisinski” nastupili su i gosti Hrvatsko kulturno-umjetničko društvo “Kolo” iz Subotice, Ženska vokalna skupina “Rajevčanke” iz Rajeva Sela i Iva Piler sa svojom samostalnom točkom.


Prizananja za dugogodišnji rad u Folklornom ansamblu ‘‘Lisinski‘‘ dobili su: Zvonimir Gale (10 godina), Kristina Kelemen (15 godina), Tea Krajinović (15 godina) te Ivan Gale (25 godina), koji je između ostalog rekao:


- Počeo sam s pet godina, prije osnovne škole, jer je moja strina vodila tada dječju postavu Lisinskog i došao sam na nagovor majke. Poslije se to svidjelo meni i mojoj sestri Ivani, nastavili smo plesati u dječjoj postavi. Na kraju se manifestiralo tim nastupima, turnejama. Svi smo u Lisinskom iz ljubavi i volimo folklor, danas s 25 godina aktivnog plesanja u Lisinskom, znamo plesati više od 15 koreografija. Kako je najjeftinije proputovati svijet, upišite se u folklor - poručio je Ivan Gale.


Na kraju programu vidjeli smo zajedničku izvedbu svih sudionika Festivala folklora koji su otpjevali pjesmu Miroslava Škore “Dva vita čempresa” u spomen na Roberta Bajtala.
Mario Kokaj
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike