Ekonomija
PREDNOST KOJU NISMO ISKORISTILI

Energenti u Hrvatskoj jeftiniji nego u većini zemalja EU-a
Objavljeno 27. svibnja, 2019.
Hrvatska je lani zabilježila najveći pad cijene plina za kućanstva u Uniji

Cijene prirodnog plina za poduzetnike u Europskoj uniji znatno su porasle u drugoj polovini 2018., dok su cijene struje bilježile višestruko blaži rast, pokazali su u utorak objavljeni podaci europskog statističkog ureda. Kada se isključi PDV i drugi porezi i nameti, prosječna cijena struje za potrošače u sektoru poduzetništva Europske unije u drugoj je polovini prošle godine iznosila oko 11,5 eura za 100 kilovatsata (kWh), što je u prosjeku 2,8 posto više u odnosu na isto razdoblje godinu ranije, izračunali su u Eurostatu. U proteklih deset godina porasla je oko 13,2 posto. Osjetno je više u drugoj polovini prošle godine prema Eurostatovim podacima porasla cijena plina za poduzetništvo u EU-u, za 11,0 posto na godišnjoj razini, na 3,1 euro za 100 kWH.

Suprotno cijenama struje, plin je u proteklih deset godina pojeftinio 20,4 posto, navode u Eurostatu.

U drugoj polovini 2018. godine porezi i nameti činili su oko jedne trećine cijene struje za poduzetnike, odnosno jednu desetinu cijene plina, izvješćuje Eurostat.

Među zemljama EU-a cijene struje za poduzetnike kretale su se od oko 7,1 euro za 100 kWh u Finskoj i 7,2 eura u Češkoj do 15,2 eura u Njemačkoj i više od 18,1 euro na Cipru. U Hrvatskoj su prema Eurostatovim tablicama iznosile oko 10 eura za 100 kWh. Cijene plina kretale su se pak u rasponu od minimalnih 2,5 eura po 100 kWh u Belgiji, preko nekih 4,8 eura u Švedskoj do maksimalnih 5,9 eura u Finskoj. U Hrvatskoj su, prema Eurostatovoj tablici, bile nešto niže od tri eura za 100 kWh.

Hrvatska je u drugoj polovini prošle godine zabilježila najveći pad cijene plina za kućanstva među zemljama Europske unije, pokazalo je izvješće europskog statističkog ureda. U prosjeku su cijene struje za kućanstva u EU-u u drugoj polovini 2018. porasle 3,5 posto u odnosu na isto razdoblje godine ranije i iznosile su 21,1 euro za 100 kilovat-sati kWh, izračunali su u Eurostatu. Time su ostale gotovo nepromijenjene u odnosu na najvišu razinu u prethodnih deset godina, dosegnutu u drugoj polovini 2015. godine. Među zemljama EU-a kretale su se u rasponu od 10 eura za 100 kWh u Bugarskoj do oko 30 eura u Danskoj, Njemačkoj i Belgiji.

U Hrvatskoj je cijena struje za kućanstva iskazana u kunama u drugoj polovini prošle godine bila viša 2,4 posto nego u istom razdoblju godine ranije. Iskazano paritetom kupovne moći (PPS), najniže su bile cijene struje za kućanstva u Finskoj, gdje su iznosile 13,7 PPS-a za 100 kWh., te u Luksemburgu, 13,8 PPS-a, i Nizozemskoj, 15,2 PPS-a.

Najviše su pak cijene struje iskazane paritetom kupovne moći plaćala kućanstva u Portugalu, 28,2 PPS-a, Njemačkoj, 28 PPS-a, Španjolskoj, 27,4 PPS-a, i Belgiji, 26,6 PPS-a.

U Hrvatskoj je cijena struje za kućanstva iskazana paritetom kupovne moći u drugoj polovini prošle godine iznosila 20,5 PPS-a, pokazuje izvješće Eurostata.

Što se tiče cijene plina za velike potrošače i industriju, cijene u Hrvatskoj također su dosta povoljne. Prema Eurostatu, jeftiniji plin za industriju plaćaju samo u Rumunjskoj, Britaniji, Češkoj i Belgiji, pa je Hrvatska vrlo prihvatljiva za industrijske investicije s obzirom na to da ima i relativno niske troškove rada u usporedbi s ostalim zemljama EU-a.

Vuk Tešija/H
Jeftiniji plin za industriju plaćaju samo u Rumunjskoj, Britaniji, Češkoj i Belgiji