Zdravlje
TRAGOVI U URINU:

Što mokraća govori o vašem zdravlju?
Objavljeno 27. svibnja, 2019.
Prije nego što pustite vodu na zahodu, bilo bi dobro da bacite pogled na urin, jer njegova boja i miris možda otkrivaju da ste bolesni, kažu liječnici. Odrasle osobe izbace dnevno do dvije litre mokraće, a točna količina ne ovisi samo o tome koliko ste tekućine popili, rekla je urologinja Daniela Skultz-Lampel. Urin se sastoji od 95 posto vode, a ostalo su kiseline, sol i urea, tvar koja sadrži dušik. Normalna boja urina je žuta. "Što manje tekućine pijete, urin će biti žući", kaže doktorica. No može biti i druge boje, što može biti savršeno bezazleno, ali i upozoravati na bolest. Mokraća koja je stalno tamno žuta znak je poremećaja u radu jetre ili žuči. "Vrlo je rijetko urin zelenkast", kaže Shultz-Lampel i pojašnjava da ta boja upućuje na bakterijsku infekciju. Zelenu mogu izazvati i određeni lijekovi, poput antidepresiva, a pjenasti urin znak je poremećaja u radu bubrega.

Boju mokraće određuje i hrana koju jedete. Borovnice je, primjerice, mogu obojiti u ljubičasto. Ljudi se najčešće uplaše kada vide crvenkastu mokraću, najčešće neutemeljeno. "Jedete li ciklu ili puno malina, normalno je da će vam urin određeno vrijeme biti crven", kaže urologinja.

No ako nema očitog razloga za crvenu boju, onda odmah posjetite liječnika jer krv u urinu također može biti znak ozbiljne bolesti. "Svježi urin obično nema nikakva mirisa", kaže Schultz-Lampel, pojašnjavajući da se određeni mirisi ne pojavljuju sve dok bakterije ne počnu razgrađivati ureu.Povremena promjena ipak se može pojaviti i često je neškodljiva. "To je povezano s hranom, primjerice nakon konzumacije šparoga, B-vitamina, luka ili nekih lijekova", rekla je doktorica. H
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

SKOLIOZA LIJEČENJE

Manje bolova uz vježbe za svaki dio vašeg tijela

2

DODACI PREHRANI KOJI SADRŽE MIKROBE ZA KOJE SE VJERUJE DA POZITIVNO UTJEČU NA PROBAVU

Znanstvenici proučavali kako probiotici mogu pomoći odraslima koji pate od depresije i tjekobe

3

LJEKOVITO BILJE ZA DETOKSIKACIJU

Eterična ulja kardamoma vrlo su snažan antioksidans