Zdravlje
LJEKOVITO BILJE: PASTRNJAK

Aromatičan začin i vrlo vrijedna i ukusna hrana
Objavljeno 27. svibnja, 2019.
Zbog prehrambenih i ljekovitih svojstava pastrnjak je vrijedna namirnica

Pastrnjak se uzgaja još od davnih vremena i dugo je vremena bio vrlo cijenjena začinska i ljekovita biljka. Danas je pomalo gurnut u stranu i ne koristi se ni približno onoliko koliko svojim svojstvima to zaslužuje. Do 18. stoljeća bio je vrlo raširena biljka i važna hrana, no tada su u prvi plan upali krumpir, mrkva i celer. Danas se uzgaja ponajviše kao stočna hrana, a popularan je ostao još samo u Velikoj Britaniji.

Radi svojih prehrambenih i ljekovitih svojstava pastrnjak zaslužuje mjesto među najvrjednijim povrtnim kulturama. Uzgaja se kao peršin, celer ili mrkva i drugo korjenasto povrće. Ono što ga izdvaja od ostalog korjenastog povrća visoki je sadržaj mineralnih tvari. Bogat je magnezijem, sumporom, željezom i bakrom. Pripada među vrlo vrijedne dijetalne namirnice.

Slatkast okus
Pastrnjak (Pastinaca sativia) otporna je dvogodišnja zeljasta biljka iz porodice štitarki. Iz vretenastog bijelog korijena ove biljke izrasta snažna, razgranata stabljika visine 50 - 100 cm. Kultivirani pastrnjak nastao je od divljeg, samoniklog pastrnjaka koji se javlja u nekoliko vrsta i varijeteta, a koji raste po neobrađenim predjelima, livadama, travnjacima, uz putove i uz jarke, na hranjivom, vapnenastom i ilovastom tlu.

Danas poznajemo više od 30 različitih vrsta pastrnjaka, koje se međusobno razlikuju po okusu, mirisu i dužini debelog, sočnog i mekanog korijena. Sve vrste podjednakog su kemijskog sastava i ljekovitog djelovanja. Preporuka je upotrebljavati samo onaj iz uzgoja jer zbog nedovoljnog poznavanja biljaka relativno često dolazi do zamjene divljeg pastrnjaka s nekim vrlo sličnim, ali otrovnim biljkama i otrovanja. Osim toga, divlji pastrnjak može izazvati crvenilo, mjehure i opekline po koži (slično kao kopriva), osobito ako je riječ o oznojenoj koži koja je izložena suncu.

Svi dijelovi biljke karakterističnog su ugodnog i jakog aromatičnog mirisa i slatkastog okusa, koji potječu od aromatičnog ulja, koje najviše sadrže plodovi (do 3,5 %).

Kuhati, sušiti...
Korijen pastrnjaka upotrebljava se poput ostalog korjenastog povrća. Ribani svježi korijen može se dodavati hrani kao začin, a može se i kuhati, pirjati ili pržiti, dodavati juhama i varivima, dodavati salatama (zelenoj salati, krastavcima, rajčici i dr.).

Od njega se također mogu pripremiti pirei i umaci, od sušenog i mljevenog korijena može se pripremiti izvrstan kruh, a korijenom pastrnjaka mogu se aromatizirati marmelade, likeri, vina i rakije.

Listovi kultiviranog pastrnjaka nisu jestivi, a mladim listovima divljeg pastrnjaka mogu se začinjavati juhe, variva, salate i druga jela od povrća. Plodovi se mogu samljeti u prah i čuvati u dobro zatvorenim staklenim posudama te dodavati zelenoj salati, salati od krastavaca, salati od rajčica, ukiseljenom povrću.

Pastrnjak nije teško uzgojiti u vlastitom vrtu. On je biljka poput mrkve - treba umjerenu klimu i nema osobitih zahtjeva prema toplini. Sjeme će klijati već od 3 do 4 Celzijevih stupnjeva, a biljka će optimalno rasti pri 20 stupnjeva. Stoga uzgoj, odnosno sjetva sjemenja, može početi već u veljači ili ožujku, a u jesen moramo duboko obraditi tlo. Prije sjetve gnojimo s oko 150 g kompleksnog mineralnog NPK gnojiva po četvornom metru. Sam odabir sorti ovisi o tlu za uzgoj. Na težem tlu odabrat ćemo sortu okruglog, a na lakšim tlima sortu vretenastog korijena. Zbog male klijavosti sijemo gušće, 20 do 30 cm, i na dubinu od 2 do 3 cm. J.Kn.
Nariban kao dodatak pireu od krumpira
Male korijene prilikom pripreme nije potrebno guliti, dovoljno ih je samo oprati i ostrugati zemlju s njih. Veće i starije korijene treba oguliti, ali u vrlo tankom sloju, kako bi se sačuvalo što više hranjivih sastojaka. Naribani korijen pastrnjaka daje slatkoću i posebnu aromu pireu od krumpira. Prethodno skuhane komadiće korijena pastrnjaka možete koristiti u pripremi rižota ili jela od tjestenine. Listovi se mogu oprati, sitno nasjeckati i dodati u juhu poput peršina. Suhi ili svježi usitnjeni listovi mogu se također dodati u rižu ili tjesteninu.
Pomaže mršavljenju
Pastrnjak je namirnica s vrlo malim brojem kalorija, a topiva vlakna u njemu sprječavaju lučenje hormona grelina, koji je odgovoran za osjećaj gladi i potrebu za grickanjem između obroka.
Odličan za srce
Poboljšava zdravlje kardiovaskularnog sustava – kao i svako voće i povrće bogato kalijem i pastrnjak lagano proširuje krvne žile te snižava krvni tlak i opterećenje srca, a također i snižava razine homocisteina u krvi, aminokiseline, čija se aktivnost povezuje s brojnim opasnim srčanim bolestima.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

SKOLIOZA LIJEČENJE

Manje bolova uz vježbe za svaki dio vašeg tijela

2

DODACI PREHRANI KOJI SADRŽE MIKROBE ZA KOJE SE VJERUJE DA POZITIVNO UTJEČU NA PROBAVU

Znanstvenici proučavali kako probiotici mogu pomoći odraslima koji pate od depresije i tjekobe

3

LJEKOVITO BILJE ZA DETOKSIKACIJU

Eterična ulja kardamoma vrlo su snažan antioksidans