Novosti
SVE JE SPREMNO ZA NEDJELJNE IZBORE

U inozemstvu je 154 tisuće registriranih birača
Objavljeno 24. svibnja, 2019.
Sve pripreme za glasovanje za izbor zastupnika iz Hrvatske u Europski parlament, koje će 26. svibnja provesti na teritoriju Bosne i Hercegovine, dovršene su i tamo je već dostavljen sav glasački materijal, potvrdili su u petak Hini iz Državnog izbornog povjerenstva (DIP). U Bosni i Hercegovini hrvatski će državljani moći glasovati na 41 biračkom mjestu koje će biti otvoreno u sjedištima diplomatsko-konzularnih predstavništava Hrvatske u Sarajevu, Mostaru, Banjoj Luci, Tuzli, Vitezu i Livnu.


Prema podacima dostupnima na mrežnim stranicama Ministarstva uprave Hrvatske, za glasovanje u inozemstvu prethodno se registriralo ukupno 5280 hrvatskih državljana, od čega je u BiH njih 993, no te se brojke ne odnose na osobe koje imaju elektroničke osobne iskaznice i koje se automatski registriraju. Na taj je način u konačnici dostignuta brojka od 154 tisuće registriranih birača u inozemstvu.


I oni hrvatski državljani koji se nisu prethodno registrirali moći će glasovati 26. svibnja, no prije toga morat će ishoditi potvrdu o upisu u birački popis koju će izdavati diplomatsko-konzularna predstavništva.
IZ DIP-a su pojasnili kako će upravo to tijelo ove godine prvi put istodobno objavljivati podatke o izlaznosti birača u Hrvatskoj i inozemstvu. Podaci koji se odnose na inozemstvo bit će objavljivani u apsolutnim brojkama. Prvi rezultati izbora bit će dostupni u nedjelju nakon 23 sata, kada se zatvaraju birališta u Italiji čiji državljani posljednji glasuju. H
Možda ste propustili...