Novosti
MLADI KOJI PRVI PUT SUDJELUJU NA IZBORIMA

Ne smijemo biti samo pasivni promatrači, nego se trebamo aktivno boriti za budućnost
Objavljeno 25. svibnja, 2019.

Vjerujem da moj glas može donijeti promjenu, "ako ne iziđemo na izbore, ne smijemo se poslije žaliti", ali i "kampanje političkih stranaka nisu dovoljno usmjerene mladima", izjave su koje se ovih dana najčešće mogu čuti među mladima koji vrlo osviješteno raspravljaju o nedjeljnim izborima za Europski parlament. To potvrđuje i nekolicina osječkih srednjoškolaca, koji su ove godine postali punoljetni, pa sada jedva čekaju prvi put iskoristiti svoje građansko pravo i sudjelovati u demokratskim procesima. O tome su za naš list svoje viđenje dali Inga Polić, Lara Kovačević i Petra Mamić iz Isusovačke klasične gimnazije u Osijeku te Marko Poličić iz III. gimnazije Osijek, učenici koji su u razgovoru o Europskoj uniji pokazali uistinu zavidnu razinu informiranosti, iz koje ipak proizlazi skepticizam i kritičnost prema europskim izborima.

- Kako bi moji roditelji rekli, iza njih je veliki dio prošlosti i mali dio budućnosti, a iza mene mali dio prošlosti i veliki dio budućnosti. Zbog toga su meni ovi izbori važni, a iako još nisam donijela odluku za koga ću glasovati, jer nisam upoznata sa svim programima kandidata, smatram da kampanje generalno nisu orijentirane mladima, niti ih mogu zainteresirati, uz neke iznimke - govori Inga, koja želi da se mladi više aktiviraju u Europskoj uniji i da shvate važnost svih pogodnosti, poput mobilnosti i projekta Erasmus+.

- Ovo su izbori na kojima ću prvi put u životu dati svoj glas za nešto značajno i važno. S kampanjama političkih stranaka sam upoznata u školi i preko interneta, ali kada ih gledam, osobno vidim dosta licemjerja i lažne dobronamjernosti, jer vidim koliko je malo političara zapravo održalo svoju riječ i ostvarilo predizborna obećanja, pa vjerujem da će tako biti i s pobjednicima europskih izbora, iako se nadam da sam u krivu - kritički ističe Lara, koja u duhu predizborne šutnje, diplomatski skriva za koga će glasovati, baš poput Petre i Marka.

- Mi u Hrvatskoj moramo se naučiti da imamo odgovornost za europsku politiku koja odlučuje o našoj sudbini. Ne smijemo biti samo pasivni promatrači, nego se trebamo aktivno boriti za boljitak zajednice i svoju budućnost. Naravno da znam za koga ću glasovati, jer smatram da je taj kandidat dobar izbor za predstavljanje Hrvatske u Europskom parlamentu i da se već iskazao u svom dosadašnjem radu - kazuje Petra, koja smatra da bi bilo neodgovorno ne iskoristiti pravo glasa kao jedno od temeljnih ljudskih prava, pogotovo na ovako velikim demokratskim izborima, na koje treba izići čak 500 milijuna ljudi.

- Iako smatram da moj glas možda ništa neće promijeniti, znam kojoj sam ga opciji spreman dati - onoj koja je na tragu ekonomske i socijalne pravde, uz očuvanje okoliša. Smatram kako većina političkih stranaka ima istu ekonomsku agendu koja ide na štetu većine društva, a pogoduje manjini, dok ekstremno desne stranke svoje programe iznimno negativno baziraju na rasnoj i nacionalnoj mržnji - zaključuje Marko, koji je, unatoč skepticizmu, spreman izići na izbore za Europski parlament.

Marko Mandić
Erasmus+ i kampanja “Ovaj put glasam”
S obzirom na to da Klasična isusovačka gimnazija u Osijeku nosi titulu Škole ambasadora Europskog parlamenta, Inga, Lara i Petra su sudjelovale u kampanji “Ovaj put glasam”, ali i u projektu Erasmus+, kroz koje su se podrobnije upoznale s EU-om i svojim građanskim pravima. “Europska unija nam nudi slobodnu trgovinu, zdravstvenu zaštitu, sigurnost i prava potrošača, a mi samo trebamo znati kako to sve iskoristiti. Ja sam tako iskoristila priliku koju mi je ponudila škola, a to je sudjelovanje u JEEP projektu, kroz kojega sam imala priliku upoznati mlade iz sedam država članica, a dok sam se upoznala s radom EU-a, posjetila sam i Europski parlament u Bruxellesu”, otkriva srednjoškolka Petra, naglašavajući kako, nažalost, njezini vršnjaci nisu dovoljno informirani o prilikama koje EU nudi, ali se ipak nada da će izbori u nedjelju, 26. svibnja, pokazati kako su mladi odlučni u kreiranju svijeta u kojem žele živjeti.
Petra: Moramo se naučiti da imamo odgovornost za europsku politiku koja odlučuje o našoj sudbini
Najčitanije iz rubrike