Regija
POSJET POLJSKOJ

Belišćani na satu povijesti u Auschwitzu
Objavljeno 24. svibnja, 2019.
BELIŠĆE - Nesvakidašnju priliku sudjelovanja na "satu povijesti na otvorenom" imali su proteklih dana Belišćani, među kojima je delegacija sastavljena od osnovnoškolaca, njihovih nastavnika i ravnatelja te Grada Belišća predvođena gradonačelnikom Dinkom Burićem i njegovim zamjenikom Domagojem Varžićem te suradnicima, boravila u višednevnom posjetu Poljskoj, točnije najvećem i najstrašnijem koncentracijskom logoru Drugog svjetskog rata, Auschwitzu.


Posjet Auschwitzu rezultat je odlične suradnje i zajedničke organizacije Grada Belišća i Židovske općine Osijek, koji su odlučili predstavnike mlade generacije odvesti na mjesto na kojem je bila velika tvornica smrti, u kojoj su nacisti ubili više od milijun nevinih ljudi, pretežno Židova, među kojima je bio i velik broj djece. Sudionici sata povijesti bili su najbolji učenici iz povijesti osmih razreda Osnovne škole Ivana Kukuljevića Belišće Jan Lukčević, Klara Stanković, Fran Šandor, Žana Šimenić i Marina Galinović, nastavnik povijesti Miro Pušić i ravnatelj škole Darko Kovač. Uz njih i čelnike Grada, na satu povijesti, koji je uključivao i posjet logoru Auschwitz Birkenau, bio je i predstavnik Židovske općine Osijek, Dragutin Kohn.


Tijekom trodnevnog boravka u Poljskoj delegacija grada Belišća posjetila i Wadovice, rodno mjesto Ivana Pavla II., gdje su imali prilike vidjeti i njegovu rodnu kuću, kao i druge povijesne znamenitosti, muzeje i objekte u Podgorzu, Krakowu, Wieliczku…


- Počašćeni smo mogućnošću sudjelovanja u projektu koji je univerzalan i važan za sve generacije, posebno za mlade, i iskreno se nadam da će ovo putovanje za ovih pet ljudi biti prava škola života uz želju da iskustva koja nose sa sobom prenesu i svojim prijateljima, generaciji i obiteljima - poručio je belišćanski gradonačelnik uz zahvale Židovskoj općini Osijek na inicijativi i realizaciji posjeta.
Dragutin Kohn ovaj je posjet nazvao "putovanjem života“ dodavši kako bi volio kada bi se taj program mogao provoditi svake godine sa što više učenika i iz što više različitih sredina u Slavoniji i Baranji, koji bi se na ovaj način pobliže upoznali s događajima ne tako davne povijesti. L. Aničić
Možda ste propustili...

KAMEROM SNIMATELJA ŽELJKA FELBARA

Veliko jezero, Europska Amazona, Velika rijeka

PROJEKT ZA RASTEREĆENJE RODITELJA

Traže 50.000 € za dječje aktivnosti

OSJEČKO-BARANJSKA ŽUPANIJA

Za Općinu Donja Motičina 35.000 €

Najčitanije iz rubrike