Regija
SPAČVA DOBRO KRENULA

U tri mjeseca triput veći izvoz u Englesku
Objavljeno 25. svibnja, 2019.
VINKOVCI - Najveći hrvatski drvoprerađivač Spačva d.o.o. Vinkovci zadovoljan je poslovnim rezultatima za prva četiri mjeseca, posebice zato što su ekonomski stručnjaci najavljivali mogućnost nove krize u drvoprerađivačkoj industriji. U prva četiri mjeseca Spačva je ostvarila 78 milijuna kuna dobiti, što je nešto manje nego u istom vremenu prošle godine, ali Josip Faletar, predsjednik Uprave Spačve, pojašnjava kako je tome razlog rani dolazak toplih dana pa je podbacila prodaja bioenergenata peleta i briketa. No za njega je najvažnije da investicije idu planiranom dinamikom.

Spačva je jedan od najvećih izvoznika na istoku Hrvatske i vodeći je drvoprerađivač, koji svoje proizvode izvozi u 30-ak zemalja. Najviše izvozi u Italiju, Srbiju, Francusku, Njemačku, Rumunjsku, a posebice je ohrabrujući podatak da je Spačva u prva tri mjeseca ove godine u Englesku izvezla proizvoda u vrijednosti dva milijuna kuna, dok je prošle godine izvoz na to tržište bio u vrijednosti 800 tisuća kuna. U Spačvi d.o.o. s pravom se vole pohvaliti kako je, od ukupnih prihoda u prošloj godini, izvozom u te zemlje ostvareno 73 posto ili 167 milijuna kuna.

- Do kraja 2019. godine završit ćemo projekt koji je vrijedan više od 30 milijuna kuna, financiran iz vlastitih izvora i kredita, pa će benefiti u poslovanju od nove linije za preradu suhih piljenica, dasaka, kapaciteta tisuću kubičnih metara, biti vidljivi već od 2020. Dosad smo prerađivali daske i elemente u sirovom stanju pa ih sušili i dalje prerađivali, a sada ćemo ići na sušenje piljenica, što je puno bolje jer kada obrađujemo osušenu dasku, dobit ćemo njenu puno bolju iskoristivost i veće brzine rada te znatniju fleksibilnost u procesima prilagodbi zahtjevima kupaca s EU tržišta. U tijeku je i projekt "Istraživanje u poduzeću Spačva d.d. u svrhu razvoja inovativnih masivnih vrata od slavonske hrastovine", koji provodimo u suradnji sa Šumarskim fakultetom u Zagrebu i Fakultetom elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija iz Osijeka. Projekt ide svojim tijekom, svatko radi svoj dio posla i sve ide po planu. Šumarski je fakultet zaposlio tri, a Fakultet elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija dvije osobe koje rade samo na projektu - kaže Josip Faletar dodajući kako su, što se tiče sirovine odnosno trupaca, one količine koje su ugovorene uredno isporučene i nema problema u njihovoj dopremi. Jedino, upozorava Faletar, valja vidjeti hoće li do kraja godine imati dovoljno trupaca, a to ovisi o prodaji i proizvodnji.

Spačva zapošljava 869 djelatnika i zasad nema problema s radnicima.

- Mnogi žele raditi u Spačvi, a razlog je vjerojatno taj što smo povećali plaće i one su više od prosjeka plaća u našoj županiji i u drvnoj industriji. Koristimo i različite mjere za zapošljavanje pa primamo i teško zapošljive te ćemo uskoro kroz novi program stručnog zapošljavanja primiti novih trideset radnika - najavljuje Faletar. M. Flego
Zanimljiv smo poslodavac jer je plaća redovita i iznad prosjeka u županiji, isplaćujemo uskrsnice, kaže Faletar
Možda ste propustili...

PRIGODOM OBILJEŽAVANJA DANA OPĆINE BIZOVAC

U OŠ radionica “Igranje poezije”

GRAĐA O USTANOVI U VUKOVARSKOM ARHIVU NA 46 JE DUŽNIH METARA

Izložba o Brodskoj imovnoj općini, znamenitoj zgradi iz 1873. u središtu Vinkovaca

Najčitanije iz rubrike