Regija
POTPORE POLJOPRIVREDNICIMA

Ove godine Beli Manastir dao 288.000 kuna
Objavljeno 25. svibnja, 2019.
BELI MANASTIR - Grad Beli Manastir nastavio je s praksom subvencioniranja poljoprivrednika, pčelara i, po najnovijem, voćara s područja grada. Gradonačelnik Tomislav Rob potpisao je jučer ugovore o dodjeli potpora s predstavnicima OPG-ova iz grada i prigradskih naselja, kojima će gradske potpore poslužiti za nabavu repromaterijala, alata i slično. Vrijednost jučer potpisanih ugovora je 288.013 kuna, od čega su najviše dobili voćari (nešto više od 141.000 kuna) i pčelari (110.554 kuna). Ove je godine, za sada, potpisano 28 takvih ugovora.

- Ove smo godine dodijelili 28 potpora i iskoristili sva predviđena sredstva. No moram reći da to nije kraj isplati potpora. Već na idućoj sjednici Gradskog vijeća, koja će biti održana sredinom lipnja, vijećnici će razmatrati prijedlog o povećanju iznosa potrebnog za ove potpore, nadam se u iznosu od stotinjak tisuća kuna, čime ćemo ispuniti sve zahtjeve za potporom koji su u okviru zadanih parametara - istaknuo je Rob, objašnjavajući kako je bilo znatno više zahtjeva, ali oni nisu bili razmatrani nakon što je predviđeni iznos potpora potrošen. Dodao je kako su ove godine uveli još jednu mjeru, poticaje za voćare, što se pokazalo opravdanim budući da su upravo voćari povukli najveći dio novca.

- Interesantni su nam mali proizvođači koji na neki način brendiraju grad. Ovoga puta ističem pčelare, kojih je na području grada više od 200 i koji su protekle tri godine, otkad se isplaćuju potpore, povukli najviše sredstava - podvukao je Rob.

Jedna od proizvođačica meda koja je jučer potpisala ugovor o dodjeli potpora je i Marina Jurić, vlasnica istoimenog OPG-a.

- Pčelarstvom se bavimo približno šest godina. Imamo stotinu košnica, a sredstva ćemo iskoristiti za nabavu opreme - rekla je, dodavši kako su ove godine ostvarili potporu i za voćarsku proizvodnju. Posadili su naime 182 sadnice lijeske. Njezin OPG ‘’bogatiji’’ je za približno 25.000 kuna kroz dvije mjere.

Kako je istaknuo viši stručni suradnik u belomanastirskoj gradskoj upravi, Petar Tokić, od 2016. godine, kada su počele isplate prvih potpora za poljoprivrednike, isplaćeno je približno 1.133.000 kuna.

- U spomenutom razdoblju potpisano je 157 ugovora, od čega 101 s proizvođačima meda - rekao je Tokić. I. Getto
Na idućoj sjednici Gradskog vijeća bit će predloženo povećanje poticajnih sredstava za poljoprivrednike
1,13

milijuna kuna isplaćeno je belomanastirskim poljoprivrednicima u protekle tri godine
Možda ste propustili...

GLAZBENE I FILMSKE PROJEKCIJE, RADIONICE, KVIZ

Lapidarij idealno mjesto za događaje zanimljive svima

DOK SE ČEKA PRIMOPREDAJA OBNOVLJENE ZGRADE

Sud dvorište želi urediti u parking, dobiva nova vozila

Najčitanije iz rubrike