Regija
PREDAVANJE DR. VESNE BILIĆ

I nastavnici su izloženi nasilju od strane učenika i njihovih roditelja
Objavljeno 25. svibnja, 2019.
Danas je najveći problem elektroničko nasilje među učenicima koje je iznimno teško uočiti
ORAHOVICA - U sklopu projekta "Nasilje nije hrabrost", orahovačka udruga Putokaz i Županijsko stručno vijeće preventivnih programa u suradnji sa SŠ "Stjepan Ivšić" Orahovica i OŠ "Ivana Brlić-Mažuranić" organizirali su predavanje naslovljeno "Nasilje u školi". O temi međuvršnjačkog nasilja, njegovih uzroka i posljedica, govorila je redovita profesorica na zagrebačkom Učiteljskom fakultetu, dr. sc. Vesna Bilić. Na početku predavanja nazočne su pozdravili ravnatelji obiju orahovačkih škole, osnovne Maja Škraba i srednje Zorislav Milković, a potom se u ime Županijskog vijeća preventivnih programa obratila njegova predsjednica Marija Lenart te predsjednica udruge Putokaz Suzana Đebro Maričić.Dr. sc. Vesna Bilić održala je iznimno zanimljivo predavanje o nasilju u školama s mnoštvom statističkih pokazatelja.

- Kada govorimo o nasilju u školama, svi najčešće misle o nasilju među učenicima i prema njima, no isto tako moram naglasiti da je u današnje vrijeme čest oblik i nasilja nad učiteljima i profesorima od strane učenika i, nažalost, njihovih roditelja. Kod nasilja među učenicima važno je naglasiti da postoji velika razlika između sukoba i nasilja. Od kada postoje škole, postoje i sukobi među djecom, gdje mislim na različita mišljenja u glazbi, sportu... To su normalni dijelovi odrastanja i ništa loše ne mora izići iz sukoba, dapače, iz njih, ako se konstruktivno rješavaju, djeca mogu puno toga naučiti. S druge strane, nasilje je potpuno drugačije, to je namjerno i neprijateljsko ponašanje, i žrtva se ne može sama obraniti. Rađeno je jedno veliko istraživanje među učenicima iz Europe i Amerike i podaci pokazuju da je čak 45,2 posto dječaka izloženo jednom od oblika nasilja, no danas je puno veći problem elektroničko nasilje. Neke statistike pokazuju da je danas 50 - 70 posto učenika izloženo takvom nasilju, a najveći je problem što mi to ne vidimo i ne primjećujemo - rekla je, između ostalog, dr. Bilić.

Vladimir Grgurić
NUŽNO REAGIRATI
- Važno je zajedničkim se snagama nastavnika, roditelja, lokalne zajednice, politike i javnosti konstruktivno suprotstaviti ovom problemu. Moramo svi biti svjesni činjenice da nečinjenjem podržavamo nasilničko ponašanje i utječemo na buduće ljude koji će se kasnije možda nasilno ponašati prema bližnjima u obitelji i na svojim radnim mjestima - kazala je dr. Bilić.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike