Osijek
NOVOSTI IZ DRŽAVNOG ARHIVA U TVRĐI

S nekoliko preinaka dobili novu veliku čitaonicu, prijemni ured i suvenirnicu
Objavljeno 25. svibnja, 2019.

U osječkom Državnom arhivu u petak, 24. svibnja, svečano je otvorena novouređena arhivska čitaonica u kojoj će svi zainteresirani moći dobiti na uvid i korištenje arhivsko gradivo iz fundusa ustanove i knjige iz arhivske knjižnice sa stručnom literaturom iz područja arhivistike i informacijskih znanosti, pomoćnih povijesnih znanosti, povijesti institucija, lokalne, područne i nacionalne povijesti te referentnom zbirkom i službenim glasilima.

Važna je to vijest za sve istraživače jer će ubuduće na raspolaganju imati jedan zaista lijepo uređen prostor s mnogo više mjesta nego što je do sada bio slučaj, a sve to omogućeno je investicijom od samo 35 tisuća kuna i, kako je istaknuo ravnatelj Arhiva Dražen Kušen, velikim doprinosom domara Stjepana Glogoškog.

- U Državnom Arhivu tijekom ove godine napravljene su neke preinake kojima smo dobili tri lijepo uređena prostora. U prvom redu, zbog čega smo i radili preinake, uređena je arhivska čitaonica u kojoj će moći istraživati naši znanstvenici i svi ostali istraživači - poručio je ravnatelj Kušen, dodavši da su do sada funkcionirali u relativno skučenom prostoru sa samo osam vrlo malih ili četiri normalna radna mjesta.

- Prostor čitaonice proširili smo tako što smo iz nje izmjestili knjižnicu, koja je do sada zauzimala dvije trećine prostorije, i tako dobili veliki prostor u koji smo smjestili 12 novih, lijepo uređenih, istraživačkih mjesta u lijepom ambijentu s dobrim osvjetljenjem - dodao je Kušen.

Na novu učionicu nadovezuje se i prijemni ured unutar kojeg su knjižnica s bogatom ponudom izdanja Državnog arhiva, kao i suvenirnica, koja će ponuditi suvenire temeljene na replikama i detaljima arhivskog gradiva. A ono je zaista bogato. Državni arhiv u Osijeku, doznajemo, raspolaže s više od osam kilometara arhivskoga gradiva te gotovo dva terabajta digitaliziranog gradiva, koje su istraživačima također na raspolaganju. I. Alilović
DIGITALIZACIJA ARHIVSKOG GRADIVA
Kako doznajemo od Joze Ivanovića, zamjenika ravnatelja Državnog arhiva i predsjednika Upravnog odbora Državnog arhiva u Osijeku, digitalizacija arhivskog gradiva jedan je od prioriteta.

- Najvažnija aktivnost trenutačno je Nacionalni plan digitalizacije kulturne baštine koji ne uključuje samo arhive nego i knjižnice, muzeje i druge institucije koje imaju vrijednu građu. To je veliki projekt Ministarstva kulture koji bi uskoro trebao dati konkretne rezultate, prije svega, središnji depozitoriji digitalizirane baštine za sve institucije u Hrvatskoj i, dakako, katalog koji će građanima omogućiti da pretražuju tu digitaliziranu baštinu - rekao je Ivanović.
Možda ste propustili...

TKO NIJE NIŠTA NAUČIO NA POUČNOJ STAZI?

Pleša: Vandali uništavaju sve što im se nađe na putu

PREDSTAVLJENI NOVI PROSTORI ZAVODA ZA DERMATOLOGIJU I VENEROLOGIJU

Stacionar Dermatologije nakon čak 40 godina ponovno u krugu KBC-a Osijek

Najčitanije iz rubrike