Osijek
MILENIJSKI “LIKE” NE PRESTAJE ODUŠEVLJAVATI

Šimu Strikomana i osječke maturante pohvalio i britanski magazin Time Out
Objavljeno 24. svibnja, 2019.
Jedan od vodećih svjetskih turističkih vodiča - britanski magazin Time Out - objavio je u četvrtak u svojem internetskom izdanju članak o proslavi mature u Hrvatskoj ocijenivši grad Osijek i osječke maturante pobjednicima slavlja zbog koreografije i briljantne milenijske fotografije koju je s vatrogasnih ljestava i 53 metara visine snimio Vodičanin Šime Strikoman, a maturanti tijelima ispisali i formirali simbol "LIKE". Time je osječki ispraćaj maturanata dobio i turističku notu.

"Hrvatska se jučer probudila uz tradicionalnu i bučnu proslavu završetka srednje škole. Odjeveni u posebne majice, uz zviždaljke i zastave, maturanti su već u jutarnjim satima krenuli s cjelodnevnom zabavom. Nakon što su se sastali s kolegama u školi, slavlje je preseljeno na gradske ulice, trgove i parkove, a zbog buke, šarenih majica i odjevnih kombinacija, posvuda su bili primijećeni", piše Time Out. Zatim ističe Osijek.

"Ove je godine Osijek, grad na istoku zemlje, odnio pobjedu u proslavi mature uz koreografiju kojom su maturanti u središtu grada tijelima formirali golemi Facebookov "Like”, a što je ovjekovječeno briljantnom fotografijom iz zraka Šime Strikomana”, piše Time Out.

Pitali smo autora njegove jubilarne, 10. milenijske fotografije ispraćaja maturanta u Osijeku, koji je inače začetnik ideje i autor ukupno 673 milenijske fotografije, što kaže na primijećenost i pohvalu u svjetskim medijima, a da, s druge strane, vijest o tome nije prenesena u većini nacionalnih medija. Objavom u Time Outu, kaže nam ovaj diplomirani televizijski i filmski snimatelj te likovni umjetnik – fotograf iz Vodica, iznenađen je i počašćen.

"Drago mi je zbog osječkih maturanata, grada Osijeka i Osječko-baranjske županije, koja sve organizira, a i nas koji na projektu radimo godinama. Uvijek je lijepo kada dobijete i međunarodno priznanje svjetskog medija", kaže nam Strikoman.

A slovni i simoblični "LIKE" iscrtavali su večer ranije Osječani koji ljetuju u Vodicima zajedno sa Strikomanovom ekipom u Županijskoj ulici. "U Vodicama mnogo Osječana ima svoje kuće i kod nas ljetuje, pa čak imamo tu jednu malu ulicu koju zovemo Osječkom ulicom. Kako se svi poznajemo, naši vodički susjedi iz Osijeka iziđu nam u susret u svome gradu i tu noć prije ispraćaja maturanata zajedno s nama provedu u Županijskoj ulici iscrtavajući obrise za fotografiju. Razgovaramo, zafrkavamo se i može se reći da bude obiteljska atmosfera", opisuje nam Strikoman vezu na relaciji Osijek - Vodice.

Objasnio je i da se fotografija može snimiti dronom, ali ne bi se postigao rezultat kakav je on kao redatelj zamislio - pazi se na kut snimanja, kadar obvezno mora uključiti i prepoznatljivu osječku konkatedralu, a svemu prethode nacrt i proba.

Time Out zaključuje članak mišlju kako je norijada u cijeloj zemlji prošla veselo i razdragano, unatoč tomu što su se neki nacionalni mediji fokusirali na incidente vezane uz grupu maturanata. J. Pejaković
Možda ste propustili...

OTVORENA RENOVIRANA LJEKARNA MURSA

Najstarija ljekarna sada najmodernija

OSJEČKI SAJAM DOBIO ZELENO SVJETLO

Ove subote ponovno na Sajam antikviteta u Tvrđu

MJESTO KOJE SE OBVEZNO MORA POSJETITI

Terra Negra Country Club - oaza mira i dobrih trenutaka

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

POVRATAK TRADICIJE U NEDJELJU

Na osječkoj Autopiji opet je kao nekada

2

KOPAČKI RIT, PRAVO MJESTO ZA OPORAVAK OD IZOLACIJE

Povratak prirodi čamcem kroz zelenu oazu nadomak gradu

3

UKIDANJE SUBVENCIJA ZRAČNOJ LUCI:

Grad Osijek: Nemamo osnove za subvencioniranje