Osijek
FESTIVAL GLEDAJ (U)DRUGE

Demokracija se jača kroz udruge civilnog društva
Objavljeno 25. svibnja, 2019.
Važno je raditi s djecom i mladima na promicanju i osnaživanju temeljnih ljudskih vrijednosti

Drugi zaredom festival "Gledaj (u)druge - Obrazovanje za djecu i mlade" održan je jučer, 24. svibnja, na Trgu slobode, organiziran u sklopu programa Osijek to GOO usmjeren uvođenju građanskog odgoja i obrazovanja u osnovne škole. Festival zajednički provode Volonterski centar Osijek, Nansen dijalog centar, Breza, DOKKICA te Grad Osijek.

Nikoleta Poljak iz Volonterskog centra ističe kako su ovom manifestacijom željeli pokazati rad udruga, ali i škola koje kroz odgojni sustav rade na obrazovanju za aktivno građanstvo. "Jako je važno raditi s mladima i na njihovoj edukaciji jer će oni sutra graditi društvo za koje se nadamo da će i dalje promovirati europske vrijednosti i vrijednosti demokracije. S druge strane, s obzirom na to da je ovo festival udruga, željeli smo reafirmirati i civilno društvo i demokraciju, a kako su posljednjih godina mnoge vrijednosti i strukture narušene, ovo je način da ih ponovno oživimo i implementiramo u svakog pojedinca. Temelj svakog civilnog društva, bez kojeg nema jake demokracije, upravo su građani organizirani u različite udruge", zaključila je Poljak.

Učiteljica OŠ "Tin Ujević", Morena Lalić građanima je predstavila svoj rad, ali i rad svojih učenika koji pohađaju izvannastavnu aktivnost iz građanskog odgoja i obrazovanja. "Cijele smo školske godine radili na raznim temama kao što su tolerancija, nediskriminacija, solidarnost i društvena uključenost, a sada sve rezultate predstavljamo kolegama iz ostalih škola, ali se i upoznajemo s radom udruga. Djeca odlično prihvaćaju ove aktivnosti, njima je to urođeno, pa su vrlo brzo usvojila građanske vrijednosti. Mogu slobodno reći da su izuzetno socijalno osviješteni, a oduševila me izjava jednog učenika koji je rekao da je nakon svih aktivnosti postao bolja osoba", naglasila je Lalić.

Ema Nenadić
NEFORMALNO OBRAZOVANJE KROZ UDRUGE
Sudionica festivala bila je i Irena Mikulić iz PRONI Centra za socijalno podučavanje, koja je također naglasila kolika je važnost udruga civilnog društva u jačanju demokracije. “Izuzetno je važno načiniti balans između svih sudionika koji pridonose razvoju društva i onih koji se bave socijalnim kapitalom. Osobita je uloga mladih koji uživaju u neformalnoj vrsti obrazovanja koju pružaju udruge, pa to i ne osjećaju kao učenje. Važno je osluškivati njihove potrebe i prilagođavati im sadržaj, posebno kad imaju priliku sami odabrati na koji način će im biti prezentirane informacije”, napomenula je Mikulić.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike