Svijet
DJECA PLAĆAJU POGREŠKE RODITELJA

Oko 300 osoba iz BiH čeka izručenje iz Sirije, među njima 200 djece
Objavljeno 25. svibnja, 2019.
Na području Sirije trenutačno boravi oko tri stotine osoba podrijetlom iz Bosne i Hercegovine, a među njima je dvjesto djece, objavio je u petak sarajevski "Dnevni avaz" pozivajući se na neimenovane izvore iz različitih tijela bosanskohercegovačke vlasti.

Vlasti u BiH i sigurnosne agencije imaju informacije da je u zarobljeničkim logorima u Siriji najmanje 50 muškaraca koji su se borili u islamističkim terorističkim organizacijama te još toliko žena.

Ranije se nagađalo da je ondje i osamdesetero djece čiji su roditelji iz BiH, no prema sadašnjoj procjeni njihov je broj znatno veći, čak 200 djece. Prema tvrdnjama izvora sarajevskog lista vlasti u BiH sve su manje spremne preuzeti odgovornost za povratak žena čiji su muževi poginuli ratujući u Siriji i Iraku kao i njihove djece. "Vijeće ministara trebalo je još prošle godine formirati koordinacijsko tijelo koje bi se bavilo problemom povratka žena i djece iz Sirije podrijetlom iz BiH, ali do sada to nije učinilo. Upravo veliki broj djece koja su rođena proteklih godina u Siriji, a čija su oba ili jedan roditelj podrijetlom iz BiH, usporit će cijeli proces povratka u zemlju“, kazao je neimenovani izvor. U BiH je u travnju vraćen državljanin te zemlje Ibro Čufurović koji je ratovao u Siriji i Iraku, gdje je bio zarobljen, a izručenje je obavljeno u dogovoru s vladom SAD-a. On sada u pritvoru čeka suđenje za terorizam, a isti postupak slijedi i za Armina Čurta, još jednog bivšeg pripadnika Islamske države, čije je izručenje dogovoreno. "Zar je važniji taj borac Islamske države što su ga vratili u BiH od žena i djece koji svakodnevno pate po kampovima u Siriji. Bojim se da još dugo neće doći svojim kućama. U pitanju su desetci žena, a ne jedna", izjavila je Alema Dolamić iz Tešnja, koja se dugo bori kako bi osigurala povratak svoje sestre iz Sirije. Problem povratka državljanki BiH i njihove djece sa sirijskog ratišta nije samo političke već i identifikacijske prirode. Zbog toga tijela vlasti BiH razmatraju mogućnost da se za provjeru državljanstva osoba koje bi došle iz Sirije koriste nalazi DNK laboratorija pri Međunarodnoj organizaciji za migracije (IOM). To znači da bi se za one žene i djecu podrijetlom iz BiH koji nemaju nikakve dokumente koristile iskaznice koje izdaje IOM ili neka druga međunarodna organizacija. Tek nakon utvrđivanja državljanstva stvorili bi se uvjeti za izdavanje putnih isprava. H
Problem povratka državljanki BiH i njihove djece iz Sirije nije samo političke nego i identifikacijske prirode
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

UMRLO 27.878 OSOBA, ZARAŽENIH 465.166

Brazil postao 5. država u svijetu s najviše žrtava koronavirusa

2

SMRT GEORGEA FLOYDA:

Nemiri diljem SAD-a dok prosvjednici traže pravdu

3

ČETIRI DODATNE ZEMLJE - RUSIJA, AUSTRALIJA, INDIJA I JUŽNA KOREJA

Trump odgađa samit G7 i želi ga proširiti