Kultura
NAJAVLJENA PREMIJERA MJUZIKLA “SUGAR”

Poznata komedija začinjena jazzom
Objavljeno 25. svibnja, 2019.
Uz orkestar, zbor i plesnu grupu u predstavi osječkog HNK-a sudjeluju i brojni članovi opernog i dramskog ansambla

Vedra lica autora i vodstva kazališta, ali i brojnih izvođača u svečanom foajeu Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku, garancija su da su uspješno realizirane sve zamisli redateljice, dirigenta i ostalih autora nove premijere - mjuzikla “Sugar” te da će Osječani od premijerne izvedbe u utorak, 28. svibnja, često uživati u dugoočekivanoj predstavi.

Zadovoljstvo učinjenim prva je izrazila intendantica osječkog HNK Dražena Vrselja, zahvaljujući svima na zalaganju tijekom pripreme mjuzikla te je predstavila najzaslužnije kreatore još jedne hit-predstave. Njene je riječi potvrdio i ravnatelj opere Filip Pavišić te prepustio riječ aktivnim kreatorima nove premijerne predstave.

Prvi u Hrvatskoj
Redateljica Nina Kleflin napomenula je da se ova topla ljudska priča (nastala prema motivima jedne od najpoznatijih filmskih komedija “Neki to vole vruće”), pod nazivom “Sugar”, prvi put izvodi u Hrvatskoj. Zahvalila je redom svim svojim suradnicima - Sari Lovrić Caparin na prelijepih čak 130 kostima koji vraćaju radnju u tridesete godina 20. stoljeća u SAD-u, scenografu Osmanu Arslanagiću koji je kreirao čak 11 zahtjevnih prostora, Vuku Ognjenoviću na velikoj kreativnosti pri plesnim koreografijama te dirigentu Mladenu Tutavcu na ček petoj suradnji u HNK-u Osijek, tako da su već postali uigrani duo. Nakon 11 predstava u Osijeku (drame, opere, mjuzikli) ustvrdila je da joj je tu drugi dom. Za glumce, nazvavši ih prijateljima, imala je redom sjajne riječi. Zahvalila je Mariju Petrekoviću jer je došao u Osijek, Mariji Kačanu, koji je bio motor svake probe, sjajnim Dušku Modriniću i Robertu Adamčeku, za kojeg je rekla da je znala da je sjajan pjevač, ali da ju je iznenadio i sjajnom glumom. Komplimente je podijelila i pjevačicama Ivani Medić i Jani Pogrmilović, Vesni Baljak i Sanji Toth, šarmantnima Claudiju Continiju i Nenadu Tudakoviću, a tu su također i Ladislav Vrgoč i Marijo Rade. “Nadam se da će publika uživati koliko smo mi uživali radeći”, završila je svoje obraćanje novinarima redateljica.

O glazbi, koja se naslanja na sjajan tekst, govorio je dirigent Mladen Tutavac. Kompozicije pisane u svim pravcima klasičkog jazza prožimaju cijelu predstavu i novost su prema filmu. Rekao je da je pravo zadovoljstvo raditi s Ninom koja upravlja ansamblom ljudskošću i razumijevanjem za sve oko sebe. Za neke, posebice pjevačice i pjevače, nije iznenađen njihovim sjajnim izvođenjima (I. Medić, V. Baljak, S. Toth, C. Contini, L. Vrgoč) te da kreacija Roberta Adamčeka dokazuje da mu se može dati još više povjerenja.

Sjani Kačan
No prava su mu iznenađenja izuzetna muzikalnost inače glumaca Matije Kačana i Duška Modrinića, a za Jagnu Pogrmilović je rekao da je multisposobna osoba. Ne zna se gdje je bolja - u pjesmi, plesu, glumi, ili organizaciji (bila je i asistentica redateljice). Pohvaljeni su i Marijo Petreković i Marijo Rade koji je prvi put u nekom glazbenom projektu. U orkestru naglasak je dao na instrumente koji su prepoznatljivi u jazzu - saksofoni, sjajna prva truba te tromboni. Značajnu ulogu, istaknuo je, imaju i kontrabasi.

Koreograf Vuk Ognjenović izuzetno je zadovoljan plesnom izvedbom svoje Plesne skupine, ali i članovima ženskog i muškog dijela zbora koji su uskladili ples s pjesmom, napomenuvši da u predstavi cijeli ansambl pleše. Dirigent Tutavac za Vuka Ognjenovića napomenuo je da je drukčiji koreograf od ostalih, jer je sjajno uspio povezati pjevački dio s plesom.

Kostimografkinja Sara Lovrić Caparin napomenula je da joj je ovo prva suradnja s HNK-om Osijek, ali i prva velika predstava za koju je kreirala čak 130 kostima te je posebice zahvalila radionici za izradu kostima. Redateljica nije zaboravila pohvaliti šminku i frizure te posebice odlično uvježbanu tehniku na čelu s Davorom Molnarom.

Važnu ulogu u najavi ove premijere imali su i sudionici predstave koji su pljeskom i povicima odobravanja podržali sve pohvale autora predstave.

Darko Kovačević
Slatki medenjaci i zajednički izlet
Opuštenom dojmu kod autora i izvođača, ali i okupljenih novinara, pomogli su i medenjaci koje su poneki grickali šlušajući lijepe riječi i pohvale predstavljača nove premijere na sceni HNK-a Osijek. Potvrda dobre atmosfere u radu cijelog ansambla s kreatorima predstave bio je i izlet u vinorodne obližnje krajeve - Erdut, Aljmaš i Ilok. Izlet je organizirala Jana Pogrmilović koja u mjuziklu tumači jednu od glavnih uloga, a koja je bila, prema riječima svih, izvrsna asistentica redateljici. Njena organizacija proba, dužnost koja nije nimalo laka, bila je savršena i umnogome je pomogla redateljici da se opuštenije posveti svom primarnom poslu.
Možda ste propustili...

NAJPOPULARNIJA DRAMA FRANKA WEDEKINDA

“Buđenje proljeća” u Teatru &TD

“POSLJEDNJA FREUDOVA SEANSA”

Planet Art uKinu Urania

Najčitanije iz rubrike