Magazin
JONATHAN BAMBER

Razina mora do kraja stoljeća mogla bi porasti za dva metra
Objavljeno 25. svibnja, 2019.
PROFESOR KLIMATOLOG SA SVEUČILIŠTA U BRISTOLU

Zbog globalnog zatopljenja, odnosno zbog ubrzanog otapanja leda na Grenlandu i Antarktici, razina mora mogla bi porasti i dvostruko više nego što se dosad pretpostavljalo, navodi se u najnovijoj znanstvenoj studiji o klimi.

Voditelj studije, prof. Jonathan Bamber s uglednog engleskog Sveučilišta u Bristolu, kaže:

- Povećanje razine mora do 2100. moglo bi iznositi između sedam i 178 cm, no kada otapanju alpskih ledenjaka dodate i otapanje ledenjaka izvan ledenih pokrivača ili kontinentalnih ledenjaka, kao i termalnu ekspanziju mora, vrlo brzo stižete do dva metra.

Zbog očekivanog porasta temperature do dva Celzijeva stupnja, ledeni dio Grenlanda i dalje najviše pridonosi porastu razine mora. No s porastom temperatura u obzir se moraju uzeti puno veći dijelovi antarktičkih kontinentalnih ledenjaka. Koliko su takva katastrofična predviđanja realna?

- Kada u obzir uzmete ova manje vjerojatna, ali ipak prihvatljiva predviđanja, možemo kazati da stručnjaci misle kako postoji malena, ali statistički značajna vjerojatnost da će zapadna Antarktika postati vrlo nestabilna, a tomu će pridonijeti i dijelovi istočne Antarktike. No to će se dogoditi samo u slučaju ekstremnog povećanja temperatura od 5 °C - kaže Bamber.

Ovakav bi scenarij, odnosno porast razine mora za oko dva metra, imao teške i nepredvidljive posljedice. Između ostalog, ugroženi bi bili i veliki obalni gradovi, među kojima London, New York i Šangaj. Neki situaciju stavljaju i u kontekst golemog preseljenja stanovništva...?

- Da biste shvatili o čemu govorim, usporedit ću to sa sirijskom izbjegličkom krizom koja je rezultirala dolaskom oko milijun izbjeglica u Europu, a to je oko 200 puta manje od broja ljudi koji bi bili raseljeni kada bi razina mora i oceana porasla za dva metra - pojasnio je Bamber.

Autori studije, koja iznova upozorava na probleme s klimom, ističu kako još uvijek ima vremena da se izbjegne ovakav zastrašujući scenarij u bliskoj budućnosti, osobito ako se u idućim desetljećima znatno smanji emisija stakleničkih plinova, što bi morao biti prioritet:

- Kad bih vam rekao da postoji pet posto izgleda da vas pregazi auto kada prelazite cestu, ne biste joj ni prišli. Čak i vjerojatnost od jedan posto znači da bi se poplava koja se događa samo jednom u stotinu godina mogla ipak dogoditi za vašeg života. Bilo kako bilo, vjerojatnost od pet posto ozbiljan je rizik za naš planet - zaključio je Bamber. (HINA/D.J.)
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana