Magazin
KLASIKA JE U MODI

Sezona velikana: Od Lisinskog, preko Beethovena, do Šuteja
Objavljeno 25. svibnja, 2019.
NOVA ČUDESA U ZAGREBU: U ZNAKU 200. OBLJETNICE ROĐENJA VATROSLAVA LISINSKOG

U poplavi masovne popularne kulture, napose popularne glazbe, krcate različitim žanrovima i fanovima različitih ukusa, mladima i onima nešto ili više starijima, stječe se dojam da je klasična glazba nekako u zapećku interesa medija. Međutim, to je samo površni dojam, jer klasična, odnosno ozbiljna, glazba, kako tradicionalnu baštinu još nazivaju, sve je više u fokusu publike, kako u svijetu tako i u Hrvatskoj. Ako ste gledali izvrsni TV serijal Mozart in the Jungle, bit će vam sve jasno.

Što s pak Hrvatske tiče, u kontekstu svega navedenoga posebnu ulogu, gotovo prosvjetiteljsku, ima Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog u Zagrebu. Ta hrvatska kulturna institucija početkom svibnja predstavila je svoju sezonu 2019./20., koju će posvetiti velikanu po kojemu je dobila ime, a 200. obljetnicu rođenja Vatroslava Lisinskog obilježit će programom od 16 vrhunskih koncerata, koje će svečano 28. rujna otvoriti "Lisinski 200", poseban koncert koji je ravnatelj Dražen Siriščević najavio kao vatreni doček nove impresivne sezone s najvećim svjetskim zvijezdama klasične glazbe.

Predstavljajući "najbolji program Zagreba, Europe i svijeta" na konferenciji za medije u Lisinskom, Siriščević je istaknuo kako ove godine najpoznatiji i najprestižniji ciklus klasične glazbe u Hrvatskoj, Lisinski subotom, donosi čak 16 koncerata, što je puno više nego prijašnjih sezona. "Nastupa čak devet simfonijskih orkestara, od čega šest inozemnih te tri domaća. Zborova imamo čak sedam, dirigenata deset, od kojih tri hrvatska i sedam inozemnih, i to redom šefova dirigenata orkestara s kojima dolaze", rekao je Siriščević.

U oblikovanju programa nastojalo se postići ravnotežu između velikih formi, kada je na pozornici 80, 100 ili 200 umjetnika, i onih komornih, a u programu su i tri recitala, "sa samo jednim izvođačem na pozornici koji s pomoću jednog instrumenta treba stvoriti divovsku glazbenu sliku, što doista mogu samo najveći", kaže Siriščević.

LJUBAV BEZ ZLOBE
Solista dolaze čak 33, i to iz 11 zemalja svijeta, a predstavit će šest različitih instrumenata, ove godine na čelu s glasovirom. "Dakle, stvorili smo na neki način program koji doista predstavlja svjetsku glazbenu reprezentaciju ovdje u Lisinskom, a Hrvatska je izbornik", istaknuo je Siriščević.

Što se tiče slavljeničkog koncerta 28. rujna posvećenog Vatroslavu Lisinskom, Simfonijski orkestar i zbor Hrvatske radiotelevizije pod ravnanjem maestra Nikše Bareze izvest će djela tog "nesretno zapostavljenog" glazbenog velikana: "Mislim da vrijedi još jednom upozoriti sve nas na nemar koji ponekad pokazujemo prema veličinama koje smo imali u našoj povijesti. Suvremenici se nisu odnosili prema Lisinskom kako su trebali a, nažalost, to se i nastavilo. Zato smo mi ovu sezonu Lisinskog, u kojoj obilježavamo njegov 200. rođendan, nazvali ‘Ljubav bez zlobe?‘", kazao je Siriščević. Koncert će ponuditi presjek stvaralaštva Lisinskog, kronološki proći kroz sve forme koje je radio, a upotpunit će ga čitanja njegovih pisama i svjedočanstava ljudi iz njegova vremena.

To naravno nije sve. Još je obljetnica koje će se u Dvorani V. Lisinskog obilježiti jednako spektakularno. Između ostalog, 250. obljetnica Beethovenova rođenja i 10. godišnjica smrti Vjekoslava Šuteja. Šuteju u čast maestro Ivan Repušić 14. prosinca ravnat će Zagrebačkom filharmonijom i Akademskim zborom "Ivan Goran Kovačić" uz izvedbu Verdijeva Rekvijema i gostovanje impresivne postave solista: Krasimire Stojanove, Elene Židkove i Tomislava Mužeka. "Nema boljeg načina obilježiti desetu godišnjicu preranog odlaska Šuteja nego Verdijevim Rekvijemom, djelom koje je za njega imalo posebno značenje u životu", rekao je Mužek. Inače, Repušić u Lisinski dolazi i 22. veljače 2020., sa svojim matičnim Orkestrom Minhenskoga radija, kojima će se na pozornici pridružiti Zbor Bavarskoga radija i hrvatska najbolja i najpoznatija pijanistica Martina Filjak.

PARADA ČUDESA
U Lisinskom će 12. listopada nastupiti Filharmonija BBC-ja, jedan od najcjenjenijih orkestara Velike Britanije, čije je gostovanje Siriščević najavio kao jedan od vrhunaca nove koncertne sezone. Pod ravnanjem njihova glavnog gostujućeg dirigenta Johna Storgărdsa i s jednim od trenutno najboljih i najtraženijih violončelista mlađe generacije Kianom Soltanijem izvodit će djela Brittena, Haydna i Brucknera. Iz Britanije dolazi i Kraljevski filharmonijski orkestar, koji će nastupiti 28. ožujka 2020. pod ravnanjem Vasilija Petrenka i uz gostovanje jedne od najpoznatijih pijanistica današnjice, Alice Sare Ott. Svoj će premijerni nastup u novoj sezoni Lisinskog imati i "bugarski divovi" Sofijska filharmonija (7. prosinca), a 18. travnja 2020., također prvi put na pozornici Lisinskog, zasvirat će "impresivni glazbeni kolektiv Dalekog istoka", Filharmonija iz Šangaja.

U doba adventa, 21. prosinca, u Lisinskom će gostovati naslovni orguljaš pariške katedrale Notre-Dame, Oliver Latry. Zvuk Beča zagrebačkoj će publici 25. siječnja iduće godine prenijeti "ambasadori kulture" Bečki simfoničari, "svojevrsna žila kucavica glazbenog života toga grada". Na koncertu izvode velika remek-djela, Beethovenovu Petu i Šestu simfoniju. Šetnju austrijskom prijestolnicom 15. veljače 2020. nastavlja jedan od najpoznatijih dječjih zborova svijeta, kultni Bečki dječaci.

Priredio: Darko JERKOVIĆ
100. obljetnica Zagrebačkog kvarteta
Zagrebačka filharmonija i Akademski zbor “Ivan Goran Kovačić” proslavit će suradnju s maestrom Dmitrijem Kitajenkom 4. travnja 2020., a veliko slavlje, i to stote obljetnice djelovanja, očekuje i Zagrebački kvartet, koji će 30. studenoga nastupiti uz posebne goste, Zagrebačke soliste, gitarista Srđana Bulata i pijanista Filipa Faka uz praizvedbu Drugog gudačkog kvarteta Srđana Dedića. Orkestar i zbor Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu svoje će kvalitete pokazati čak dva puta: 9. studenoga pod ravnanjem maestra Mladena Tarbuka izvest će Beethovenovu Devetu simfoniju u d-molu op. 125., a za 25. travnja 2020. pripremaju poseban program pod nazivom “Židovska rapsodija”. Ciklus će 16. svibnja iduće godine zatvoriti tradicionalni koncert Ive Pogorelića uz djela Bacha, Beethovena, Chopina i Ravela. “Svi uvijek pitaju - tko su vam zvijezde? Zvijezde ovdje u Lisinskom su svi, jer prvo morate biti zvijezda da biste uopće zaslužili nastupiti u ciklusu Lisinski subotom”, poručio je Siriščević.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike