Novosti
KARLO RESSLER NOSITELJ HDZ-OVE LISTE ZA EUROPSKI PARLAMENT

Vodimo politiku koja okuplja i gradi dok drugi nude samo destrukciju
Objavljeno 24. svibnja, 2019.
U nedjelju se bira između odgovornosti i onih koji skreću fokus s glavnih tema

Karlo Ressler, nositelj HDZ-ove liste za Europski parlament, u iznimno dugačkoj predizbornoj kampanji sa svojim je stranačkim timom obišao cijelu Hrvatsku i predstavio stranački program "Hrvatska za generacije". Na središnjem predizbornom skupu stranke, održanom prošle subote u zagrebačkoj Ciboni, rekao je kako su u cijeloj zemlji naišli na podršku politici HDZ-a, politici Vlade i premijera Andreja Plenkovića, kao i podršku njihovom radu u Europskom parlamentu. U razgovoru za Glas Slavonije uoči izbora koji će se održati u nedjelju, 26. svibnja, govori o kampanji, očekivanjima od europskih izbora, budućnosti Hrvatske i Europske unije, kao i o planovima stranke i Vlade te projektima vezanim uz Slavoniju.



Završava kampanja za europske izbore u kojoj ste obišli cijelu Hrvatsku predstavljajući izborni program HDZ-a. Koja su najvažnija iskustva koja iz ove, vaše prve izborne kampanje, nosite?


- Sudjelovao sam aktivno u nekoliko izbornih kampanja, ali jasno je da je ovo bilo jedno novo iskustvo i izazov. Prije četiri tjedna bili smo u Osječko-baranjskoj županiji, a upravo ovdje smo jučer i završili velikim skupom u dvorani Zrinjevac u Osijeku. Obišli smo sve hrvatske županije, prešli više od 20.000 kilometara i posjetili većinu gradova i općina. Željeli smo predstaviti naš program usmjeren na budućnost i konkretne prednosti hrvatskog članstva u Europskoj uniji kroz brojne nacionalne i lokalne razvojno-socijalne projekte financirane iz europskih fondova. Vidjeli smo gradilišta - više od 500 dječjih vrtića koji se trenutačno grade, dograđuju i obnavljaju diljem Hrvatske. Vidjeli smo uspješne priče poljoprivrednika i poduzetnika koji su kroz europska sredstva modernizirali svoju proizvodnju i povećali konkurentnost. Ali ono što je još važnije - željeli smo razgovarati s našim sugrađanima i čuti njihova razmišljanja, što vide kao prednosti članstva, kao i što još može biti bolje. Nakon ovog obilaska dodatno sam se uvjerio da Hrvatska može biti još uspješnija i da zajedno možemo osigurati da u svakom njezinom dijelu mladi mogu ostajati, dobiti kvalitetno radno mjesto i zasnivati svoju obitelj. Projektima poput Slavonija, Baranja i Srijem kojim na području pet slavonskih županija osiguravamo što veću apsorpciju sredstava upravo to i počinjemo postizati.

Važna odluka


Jeste li zadovoljni načinom na koji su građani koje ste susretali posljednjih tjedana primili vaše poruke?


- Apsolutno. Građani počinju osjećati koristi EU članstva i razumiju povezanost našeg zajedničkog rada na podizanju životnog standarda u svakom dijelu Hrvatske - od manje općine ili grada, preko županija do državne i europske razine. Upravo to zajedništvo naglašavali smo i u ovoj kampanji. Uspješne projekte koje provode HDZ-ovi gradonačelnici i načelnici te župan Ivan Anušić na županijskoj razini neodvojivo su povezani s nacionalnim i europskim politikama. Danas se prepoznaje da moramo pripremati Hrvatsku za Europu nove generacije, velike tehnološke i društvene promjene kojima već sada svjedočimo. Prepoznaje se i razlika između onih koji mogu svojim znanjem i stručnošću promovirati hrvatske nacionalne interese u Europskom parlamentu - razlika između ozbiljnih i odgovornih politika i onih koje to nisu, ali pokušavaju odvući fokus javnosti s bitnih tema. Vodimo politiku koja okuplja i gradi dok dobar dio naših konkurenata ne nudi baš ništa osim izolacije, destruktivnosti i bezidejnosti. Velik dio nacionalnih strateških projekata uspješno se realizira upravo iz europskih fondova te se na ovim europskim izborima zapravo odlučuje kako će se živjeti u Osijeku, Vukovaru, Slavonskom Brodu, ili bilo kojem drugom dijelu Slavonije u sljedećih pet godina.

Na početku ste najavili afirmativnu, pozitivnu predizbornu kampanju. Jeste li uspjeli u tome? Najavili ste, naime, da će HDZ u kampanji biračima pokazati kolika je razlika između odgovornosti, znanja, sposobnosti i kompetencije - s jedne strane, i svih drugih - suprotnih karakteristika - s druge.


- Tijekom kampanje predstavili smo program "Hrvatska za generacije" usmjeren na poduzetništvo i rast, zapošljavanje, sigurnost, razvijanje demokršćanskog načela solidarnosti te na strateške infrastrukturne projekte koji se bez članstva u EU-u ne bi mogli realizirati. Predstavljali smo konkretne rezultate, uspjehe koje smo zajedno ostvarili. Hrvatska ima 96.000 radnih mjesta više nego na početku mandata naše Vlade, a iz proračuna Europske unije smo dosad povukli 14,4 milijarde kuna više nego što smo u nju uplatili. Stotine poduzetničkih inkubatora, škola, bolnica i domova zdravlja se grade ili obnavljaju iz europskih sredstava. Naše vrijednosti, znanje i vjera da Slavonija i Hrvatska mogu uspjeti razlikuju nas od ostalih lista. U nedjelju, 26. svibnja, bira se između politike odgovornosti, znanja i snažnog pozicioniranja Hrvatske unutar Europske unije te politika i aktera koji pokušavaju skrenuti fokus s glavnih tema jer to ne mogu ostvariti. O tome se odlučuje na ovim izborima.

Najmanje pet mandata


Očekujete li da će HDZ ostvariti izborni rezultat koji mu predviđaju dosadašnje projekcije. Koji je cilj središnjice stranke, a koji ćete rezultat vi osobno smatrati najvećim uspjehom?


- Očekujemo najmanje pet mandata, dakle bar jedan više od četiri koliko sada imamo. Uvjeren sam da ćemo to i ostvariti. Važna je činjenica da na ove izbore idemo samostalno, bez koalicijskih partnera. Svaki dodatni mandat osnažio bi našu delegaciju u Europskom parlamentu i pomogao još boljem pozicioniranju Hrvatske. Jedan od glavnih zadataka bit će pregovori o sljedećem višegodišnjem proračunskom okviru koji će odrediti koliko će sredstava Hrvatska imati na raspolaganju od 2021. do 2027., ali i kakva će biti pravila njihovog korištenja.

Očekujete li dobar odaziv mladih na europske izbore? Poručili ste im više puta da odluku ne prepuštaju nekome drugome. Što ste uočili, obilazeći Hrvatsku i susrećući se s mladima, da su njihovi glavni problemi?


- Poštujući prošlost i postignuća starijih generacija, čvrsto oslonjeni na naše nacionalne vrijednosti, trajno zahvalni hrvatskim braniteljima zahvaljujući čijoj hrabrosti i žrtvi danas živimo u slobodi, istodobno smo okrenuti budućnosti. U kampanji sam nastojao što više razgovarati s mladim ljudima koji se suočavaju sa sličnim životnim izazovima i ovdje u Slavoniji, a i u ostalim dijelovima Hrvatske - želja za što boljim obrazovanjem, kvalitetnim poslom uz primjerenu plaću i uvjete za zasnivanje obitelji u svakom dijelu Hrvatske. Kao potpredsjednik Mladeži Europske pučke stranke vidim da su to ključni prioriteti i mojih europskih kolega naše generacije. Program Mladeži za europske izbore usmjeren je upravo na ta područja od najvećeg interesa za mlade - prije svega na obrazovanje, zapošljavanje, zasnivanje obitelji, izgradnju zajednice vrijednosti i identiteta, zeleni rast i promicanje zdravog života. Mladi su heterogena skupina i imaju različite interese. Međutim, jedna od poruka našeg programa "Hrvatska za generacije", kao i naše liste, bila je da mladima treba dati priliku. To je vidljivo i ovdje u Osijeku gdje je predsjednik osječkog HDZ-a Ivan Radić unio novu energiju u stranački rad. Druge stranke su, nažalost, po tom pitanju često jake jedino na riječima.

Europska unija i europska ideja nalazi se pred velikim iskušenjima, vjerujete li da će novi saziv parlamenta biti sposoban odgovoriti na te izazove, da će uljuđene, mainstream stranke članica biti uspješne u minimaliziranju izbornog uspjeha i kasnijeg utjecaja populista kojima se u Hrvatskoj predviđaju dva mandata?



- I nakon ovih izbora naša politička obitelj ostat će najsnažnija politička opcija u Europskom parlamentu. Europska unija je prije svega zajednica vrijednosti i mirovni projekt, projekt zajedničke suradnje između suverenih europskih država koje su odabrale mir i zajedništvo. Siguran sam da je europski projekt najbolje rješenje za Hrvatsku - to se vidi i po golemim nepovratnim sredstvima za naš rast i razvoj koje ni od koga drugog ne bismo mogli dobiti - no isto tako sam siguran da je potrebno još više se približiti građanima i osluškivati njihove potrebe. To je jedini pravi lijek protiv populista. Europska unija mora odražavati prioritete naših građana, biti svjesna temeljnih vrijednosti i očuvati ih u vrlo izazovnom globalnom vremenu.


Dijana Pavlović
Dio smo najsnažnije europske političke obitelji desnoga centra
Kakva su vaša očekivanja kada je riječ o izboru čelnika europskih institucija nakon izbora zastupnika u Europski parlament? - Nova Europska komisija treba biti potvrđena u Europskom parlamentu i to će biti jedan od prvih zadataka europarlamentaraca. Za razliku od nekih drugih opcija koje ni dva dana prije europskih izbora ne znaju, ili ne žele otkriti hrvatskim biračima u kojem će klubu zastupnika sjediti, mi smo ovdje potpuno jasni. Dio smo najsnažnije europske političke obitelji desnoga centra utemeljenog na narodnjačkim i demokršćanskim vrijednostima. Podržali smo našeg “spitzenkandidata” Bavarca Manfreda Webera, i vjerujem da će postati predsjednik Europske komisije koja bi trebala dodatno raditi na smanjivanju regionalnih razlika i pomoći razvoju novijih članica.
I nakon ovih izbora naša politička obitelj ostat će najsnažnija politička opcija u Europskom parlamentu
Nakon ovog obilaska Hrvatske dodatno sam se uvjerio da Hrvatska može biti još uspješnija
Najčitanije iz rubrike