Novosti
KARLO RESSLER NOSITELJ HDZ-OVE LISTE ZA EUROPSKI PARLAMENT

Vodimo politiku koja okuplja i gradi dok drugi nude samo destrukciju
Objavljeno 24. svibnja, 2019.
U nedjelju se bira između odgovornosti i onih koji skreću fokus s glavnih tema

Karlo Ressler, nositelj HDZ-ove liste za Europski parlament, u iznimno dugačkoj predizbornoj kampanji sa svojim je stranačkim timom obišao cijelu Hrvatsku i predstavio stranački program "Hrvatska za generacije". Na središnjem predizbornom skupu stranke, održanom prošle subote u zagrebačkoj Ciboni, rekao je kako su u cijeloj zemlji naišli na podršku politici HDZ-a, politici Vlade i premijera Andreja Plenkovića, kao i podršku njihovom radu u Europskom parlamentu. U razgovoru za Glas Slavonije uoči izbora koji će se održati u nedjelju, 26. svibnja, govori o kampanji, očekivanjima od europskih izbora, budućnosti Hrvatske i Europske unije, kao i o planovima stranke i Vlade te projektima vezanim uz Slavoniju.Završava kampanja za europske izbore u kojoj ste obišli cijelu Hrvatsku predstavljajući izborni program HDZ-a. Koja su najvažnija iskustva koja iz ove, vaše prve izborne kampanje, nosite?


- Sudjelovao sam aktivno u nekoliko izbornih kampanja, ali jasno je da je ovo bilo jedno novo iskustvo i izazov. Prije četiri tjedna bili smo u Osječko-baranjskoj županiji, a upravo ovdje smo jučer i završili velikim skupom u dvorani Zrinjevac u Osijeku. Obišli smo sve hrvatske županije, prešli više od 20.000 kilometara i posjetili većinu gradova i općina. Željeli smo predstaviti naš program usmjeren na budućnost i konkretne prednosti hrvatskog članstva u Europskoj uniji kroz brojne nacionalne i lokalne razvojno-socijalne projekte financirane iz europskih fondova. Vidjeli smo gradilišta - više od 500 dječjih vrtića koji se trenutačno grade, dograđuju i obnavljaju diljem Hrvatske. Vidjeli smo uspješne priče poljoprivrednika i poduzetnika koji su kroz europska sredstva modernizirali svoju proizvodnju i povećali konkurentnost. Ali ono što je još važnije - željeli smo razgovarati s našim sugrađanima i čuti njihova razmišljanja, što vide kao prednosti članstva, kao i što još može biti bolje. Nakon ovog obilaska dodatno sam se uvjerio da Hrvatska može biti još uspješnija i da zajedno možemo osigurati da u svakom njezinom dijelu mladi mogu ostajati, dobiti kvalitetno radno mjesto i zasnivati svoju obitelj. Projektima poput Slavonija, Baranja i Srijem kojim na području pet slavonskih županija osiguravamo što veću apsorpciju sredstava upravo to i počinjemo postizati.

Važna odluka


Jeste li zadovoljni načinom na koji su građani koje ste susretali posljednjih tjedana primili vaše poruke?


- Apsolutno. Građani počinju osjećati koristi EU članstva i razumiju povezanost našeg zajedničkog rada na podizanju životnog standarda u svakom dijelu Hrvatske - od manje općine ili grada, preko županija do državne i europske razine. Upravo to zajedništvo naglašavali smo i u ovoj kampanji. Uspješne projekte koje provode HDZ-ovi gradonačelnici i načelnici te župan Ivan Anušić na županijskoj razini neodvojivo su povezani s nacionalnim i europskim politikama. Danas se prepoznaje da moramo pripremati Hrvatsku za Europu nove generacije, velike tehnološke i društvene promjene kojima već sada svjedočimo. Prepoznaje se i razlika između onih koji mogu svojim znanjem i stručnošću promovirati hrvatske nacionalne interese u Europskom parlamentu - razlika između ozbiljnih i odgovornih politika i onih koje to nisu, ali pokušavaju odvući fokus javnosti s bitnih tema. Vodimo politiku koja okuplja i gradi dok dobar dio naših konkurenata ne nudi baš ništa osim izolacije, destruktivnosti i bezidejnosti. Velik dio nacionalnih strateških projekata uspješno se realizira upravo iz europskih fondova te se na ovim europskim izborima zapravo odlučuje kako će se živjeti u Osijeku, Vukovaru, Slavonskom Brodu, ili bilo kojem drugom dijelu Slavonije u sljedećih pet godina.

Na početku ste najavili afirmativnu, pozitivnu predizbornu kampanju. Jeste li uspjeli u tome? Najavili ste, naime, da će HDZ u kampanji biračima pokazati kolika je razlika između odgovornosti, znanja, sposobnosti i kompetencije - s jedne strane, i svih drugih - suprotnih karakteristika - s druge.


- Tijekom kampanje predstavili smo program "Hrvatska za generacije" usmjeren na poduzetništvo i rast, zapošljavanje, sigurnost, razvijanje demokršćanskog načela solidarnosti te na strateške infrastrukturne projekte koji se bez članstva u EU-u ne bi mogli realizirati. Predstavljali smo konkretne rezultate, uspjehe koje smo zajedno ostvarili. Hrvatska ima 96.000 radnih mjesta više nego na početku mandata naše Vlade, a iz proračuna Europske unije smo dosad povukli 14,4 milijarde kuna više nego što smo u nju uplatili. Stotine poduzetničkih inkubatora, škola, bolnica i domova zdravlja se grade ili obnavljaju iz europskih sredstava. Naše vrijednosti, znanje i vjera da Slavonija i Hrvatska mogu uspjeti razlikuju nas od ostalih lista. U nedjelju, 26. svibnja, bira se između politike odgovornosti, znanja i snažnog pozicioniranja Hrvatske unutar Europske unije te politika i aktera koji pokušavaju skrenuti fokus s glavnih tema jer to ne mogu ostvariti. O tome se odlučuje na ovim izborima.

Najmanje pet mandata


Očekujete li da će HDZ ostvariti izborni rezultat koji mu predviđaju dosadašnje projekcije. Koji je cilj središnjice stranke, a koji ćete rezultat vi osobno smatrati najvećim uspjehom?


- Očekujemo najmanje pet mandata, dakle bar jedan više od četiri koliko sada imamo. Uvjeren sam da ćemo to i ostvariti. Važna je činjenica da na ove izbore idemo samostalno, bez koalicijskih partnera. Svaki dodatni mandat osnažio bi našu delegaciju u Europskom parlamentu i pomogao još boljem pozicioniranju Hrvatske. Jedan od glavnih zadataka bit će pregovori o sljedećem višegodišnjem proračunskom okviru koji će odrediti koliko će sredstava Hrvatska imati na raspolaganju od 2021. do 2027., ali i kakva će biti pravila njihovog korištenja.

Očekujete li dobar odaziv mladih na europske izbore? Poručili ste im više puta da odluku ne prepuštaju nekome drugome. Što ste uočili, obilazeći Hrvatsku i susrećući se s mladima, da su njihovi glavni problemi?


- Poštujući prošlost i postignuća starijih generacija, čvrsto oslonjeni na naše nacionalne vrijednosti, trajno zahvalni hrvatskim braniteljima zahvaljujući čijoj hrabrosti i žrtvi danas živimo u slobodi, istodobno smo okrenuti budućnosti. U kampanji sam nastojao što više razgovarati s mladim ljudima koji se suočavaju sa sličnim životnim izazovima i ovdje u Slavoniji, a i u ostalim dijelovima Hrvatske - želja za što boljim obrazovanjem, kvalitetnim poslom uz primjerenu plaću i uvjete za zasnivanje obitelji u svakom dijelu Hrvatske. Kao potpredsjednik Mladeži Europske pučke stranke vidim da su to ključni prioriteti i mojih europskih kolega naše generacije. Program Mladeži za europske izbore usmjeren je upravo na ta područja od najvećeg interesa za mlade - prije svega na obrazovanje, zapošljavanje, zasnivanje obitelji, izgradnju zajednice vrijednosti i identiteta, zeleni rast i promicanje zdravog života. Mladi su heterogena skupina i imaju različite interese. Međutim, jedna od poruka našeg programa "Hrvatska za generacije", kao i naše liste, bila je da mladima treba dati priliku. To je vidljivo i ovdje u Osijeku gdje je predsjednik osječkog HDZ-a Ivan Radić unio novu energiju u stranački rad. Druge stranke su, nažalost, po tom pitanju često jake jedino na riječima.

Europska unija i europska ideja nalazi se pred velikim iskušenjima, vjerujete li da će novi saziv parlamenta biti sposoban odgovoriti na te izazove, da će uljuđene, mainstream stranke članica biti uspješne u minimaliziranju izbornog uspjeha i kasnijeg utjecaja populista kojima se u Hrvatskoj predviđaju dva mandata?- I nakon ovih izbora naša politička obitelj ostat će najsnažnija politička opcija u Europskom parlamentu. Europska unija je prije svega zajednica vrijednosti i mirovni projekt, projekt zajedničke suradnje između suverenih europskih država koje su odabrale mir i zajedništvo. Siguran sam da je europski projekt najbolje rješenje za Hrvatsku - to se vidi i po golemim nepovratnim sredstvima za naš rast i razvoj koje ni od koga drugog ne bismo mogli dobiti - no isto tako sam siguran da je potrebno još više se približiti građanima i osluškivati njihove potrebe. To je jedini pravi lijek protiv populista. Europska unija mora odražavati prioritete naših građana, biti svjesna temeljnih vrijednosti i očuvati ih u vrlo izazovnom globalnom vremenu.


Dijana Pavlović
Dio smo najsnažnije europske političke obitelji desnoga centra
Kakva su vaša očekivanja kada je riječ o izboru čelnika europskih institucija nakon izbora zastupnika u Europski parlament? - Nova Europska komisija treba biti potvrđena u Europskom parlamentu i to će biti jedan od prvih zadataka europarlamentaraca. Za razliku od nekih drugih opcija koje ni dva dana prije europskih izbora ne znaju, ili ne žele otkriti hrvatskim biračima u kojem će klubu zastupnika sjediti, mi smo ovdje potpuno jasni. Dio smo najsnažnije europske političke obitelji desnoga centra utemeljenog na narodnjačkim i demokršćanskim vrijednostima. Podržali smo našeg “spitzenkandidata” Bavarca Manfreda Webera, i vjerujem da će postati predsjednik Europske komisije koja bi trebala dodatno raditi na smanjivanju regionalnih razlika i pomoći razvoju novijih članica.
I nakon ovih izbora naša politička obitelj ostat će najsnažnija politička opcija u Europskom parlamentu
Nakon ovog obilaska Hrvatske dodatno sam se uvjerio da Hrvatska može biti još uspješnija
Možda ste propustili...

FITCH PREDVIĐA DA ĆE HRVATSKO GOSPODARSTVO PASTI ZA 8,4 POSTO

Fitch potvrdio kreditni rejting za Hrvatsku 'BBB-, izgledi stabilni

UHIĆENE U SKLOPU ISTRAGE PNUSKOK-a

Vlada razriješila dužnosti Josipu Rimac i Anu Mandac

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

EPIDEMIOLOZI ČIJE JE PREPORUKE USVOJIO I NACIONALNI STOŽER

"Spasile su nas stare epidemiološke mjere Andrije Štampara"

2

UPRAVNO VIJEĆE BOLNICE BIRALO IZMEĐU DVA KANDIDATA ZA RAVNATELJA

Zubčiću još jedan mandat na čelu KBC-a Osijek

3

UZORAN PRIMJER FAKULTETSKE ONLINE NASTAVE

Međunarodno pravo iz sobe