Sport
DOBRO WORLD CHALLENGE CUP 2019. U OSIJEKU

Robert i Aurel u borbu medalje
Objavljeno 23. svibnja, 2019.
U subotnjim borbama za medalje bit će Tijana Tkalčec, Robert Seligman i Aurel Benović

Uspješan nastup imali su hrvatski gimnastičari prvog kvalifikacijskog dana na DOBRO World Challenge Cupu u Osijeku. Od četvero hrvatskih predstavnika, mjesto u subotnjem finalu izborilo je čak troje - Tijana Tkalčec na preskoku, Robert Seligman na konju s hvataljkama i Aurel Benović na parteru. S obzirom na to da i u današnjim kvalifikacijama imamo troje predstavnika među kojima je i jedna od najvećih zvijezda osječkog Svjetskog kupa Tin Srbić, izvjesno je kako će finala po spravama ovog vikenda u dvorani Gradski vrt biti vrlo privlačna za gledatelje.


Svoju ulogu u tom dijelu posla, koja mu kao domaćinu i pripada, besprijekorno je odradio najbolji osječki sportaš Robert Seligman. Uz Srbića najjači hrvatski adut s lakoćom je odradio kvalifikacije, krenuo je u trećoj kvalifikacijskoj skupini (od šest), no nije morao čekati rasplet ostalih da dozna svoju sudbinu. Odlično odrađena vježba te ocjena 14,250 već tada su garantirale finale, a u njega će Seligman kao prvoplasirani iz kvalifikacija. Bio je uvjerljivo najbolji, drugi je bio Rus Nikolaj Kuksenkov (13,900), a treći Izraelac Michael Sorokine (13,450).


- Moram biti iskren da se ne sjećam u ovih 11 godina kada sam ovako lagano i lijepo vježbao u Osijeku. Naravno da je bio veliki pritisak, kao i uvijek, jer najteže mi je kod kuće. Ali već sam rekao prije dvije godine, što sam stariji ipak mi je to sve nekako lakše, motiviraniji sam i mirniji u tim trenutcima. Poslije EP-a krenuo sam s psihološkom pripremom, rejuvenation tretmanima, u tvrtci Žito, kojoj ujedno i zahvaljujem. To je bio pun pogodak za EP prošle godine za medalju, i to ću raditi sve do SP-a, jer mi je ove godine - biti ili ne biti. Glava je već u Stuttgartu, jer to su mi kvalifikacije za Olimpijske igre, a to bi bila kruna moje karijere - kazao je Seligman.


Naravno da to ne znači kako nema potrebnu koncentraciju i motiv u svom gradu. Naprotiv, upravo ga velika želja "nosi" da konačno pred svojim navijačima osjeti slast pobjede.


- Prvo želim ovdje u Osijeku napraviti ono što je potrebno. U kvalifikacijama sam apsolutno odradio najbolje što sam mogao, jedina pogreška, nažalost veća, bila je na početku, ali onda je sve bilo potpuno mirno do kraja i jako sam sretan zbog toga. U finalu očekujem tri do pet desetinki veću ocjenu, pojačat ću je s još jednim elementom, odrađujem to na treninzima bez problema tako da će samo trebati fokusa i mira. Vjerujem uz predivnu osječku publiku, čija je podrška nevjerojatna, takve nema nigdje jer ne bodri samo nas domaćine, nego i ostale gimnastičare. Svi ćemo dati sve od sebe, a ja se nadam popeti i na postolje. A ako uz to bude i najsjajnije odličje, da kod kuće jednom pobijedim - bit ću neizmjerno sretan - rekao je Seligman, koji je nakon svog nastupa pružio podršku mlađem kolegi Aurelu Benoviću koji je najduže morao čekati svoj nastup.


Naime, bio je smješten u posljednju, sedmu skupinu kvalifikacija partera, no čekanje na svoj red nimalo mu nije poremetilo koncentraciju. Mladi je Osječanin s ocjenom 14,100 zauzeo četvrto mjesto, iza Izraelca Artema Dolgopjata (14,900), Čileanca Tomasa Gonzaleza (14,400) i Rusa Kirilla Prokopeva (14,350) te tako izborio svoje prvo finale Svjetskog kupa.


- Jako sam zadovoljan ulaskom u finale i odrađenom vježbom, nije bilo prevelikih pogrešaka. Pogotovo s obzirom na to da sam nakon povratka s EP-a iz Poljske imao nešto težu ozljedu zbog koje se nisam mogao pripremati. No, kako se bližilo natjecanje sve je išlo bolje, uspio sam ući u formu - poručio je Benović.

Osim konja s hvataljkama te partera, gimnastičari su jučer odradili i nastup na ručama, a gimnastičarke uz preskok i dvovisinske ruče, čija su finala također u subotu.


Goran Roguljić
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike