Osijek
PILIŽOTA S NOVOIZABRANIM PREDSTAVNICIMA MANJINA

U gradu Osijeku skladno žive predstavnici 22 etničke manjine
Objavljeno 24. svibnja, 2019.
Osijek je oduvijek multietničan, multikonfesionalan i multikulturalan grad. Veliko je to blago koje oplemenjuje prostor u kojem zajednički živimo

Z<amjenik gradonačelnika Boris Piližota u četvrtak je primio novoizabrane predsjednike vijeća i predstavnike nacionalnih manjina Grada Osijeka, čestitao im na izboru te s njima razgovarao o daljnjoj suradnji.

Sastanku se odazvalo pet od ukupno šest izabranih predsjednika vijeća nacionalnih manjina, Danijela Jovčić (Srbi), Tibor Santo (Mađari), Nikolle Kolegjeraj (Albanci), Berislav Hengl (Nijemci) i Andrija Kristek (Slovaci) te pojedinačni predstavnici nacionalnih manjina, Jagoda Cvetičanin (Makedonci), Siniša Popović (Crnogorci) i Sabina Koželj-Horvat (Slovenci). Nedostajao je jedino predsjednik Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Grada Osijeka Đemal Bratić.

Još jača sinergija
Do ovog sastanka došlo je nakon što su održane konstituirajuće sjednice vijeća nacionalnih manjina koja će djelovati u idućem četverogodišnjem mandatu, od 2019. do 2023. godine. Kao što je poznato, izbori za članove vijeća i predstavnike nacionalnih manjina Grada Osijeka održani su 5. svibnja ove godine. Pripadnici nacionalnih manjina u jedinicama mjesne i područne samouprave sudjeluju u javnom životu i upravljanju lokalnim poslovima preko vijeća i predstavnika. Zakon propisuje da u lokalnim jedinicama u kojima pripadnici manjina sudjeluju u ukupnom stanovništvu s najmanje 1,5 posto, u općinama i gradovima na čijem području živi više od 200 pripadnika pojedine nacionalne manjine, te u županijama na čijem području živi više od 500 pripadnika nacionalne manjine biraju se vijeća. U jedinicama na čijem području živi najmanje 100 pripadnika nacionalne manjine bira se predstavnik nacionalnih manjina.

“Osijek je oduvijek multietničan, multikonfesionalan i multikulturalan grad, što dokazuju pripadnici 22 nacionalne manjine kojima je Osijek dom. Veliko je to blago koje oplemenjuje prostor u kojem zajednički živimo, a naša sinergija djelovanja najveća je korist za grad. Za vijeća nacionalnih manjina Grad Osijek je ove godine izdvojio 40.000 kuna, a za predstavnike nacionalnih manjina 10.000 kuna, a novac se isplaćuje tromjesečno prema dostavljenim izvješćima. Ono što je bila nakana do sada, a to nam je plan i u budućnosti da se još više poveže suradnja Grada s manjinskim predstavnicima te da se međusobno omogući još jača sinergija među manjinama koje žive u našem gradu. Imali smo lijepi primjer prošle godine gdje su sve nacionalne manjine sudjelovale u priređivanju koncerta u povodu Dana grada, što je bio dar gradu Osijeku”, istaknuo je Piližota.

Dobra suradnja
Predsjednik Vijeća albanske nacionalne manjine Grada Osijeka Nikolle Kolegjeraj istaknuo je kako očekuje dobru suradnju kakva je bila i do sada. Njegov kolega, predsjednik Vijeća njemačke nacionalne manjine Berislav Hengl naglasio je kako su izbori protekli u dobrom ozračju te izrazio nadu da će dobra suradnja biti nastavljena i u idućem razdoblju. Provodit ćemo zajedničke aktivnosti koje promiču prava nacionalnih manjina kao i suradnju s Gradom Osijekom. Predsjednik Vijeća mađarske nacionalne manjine Tibor Santo kazao je kako će Vijeće i dalje podupirati kulturne i tradicijske vrijednosti i njegovanje mađarskog jezika i kulture te kako planiraju sudjelovati i u životu Grada pri donošenju proračuna i akata koji imaju snagu utjecati na kvalitetu života i prava nacionalnih manjina. “Bit ćemo dobar partner Gradu Osijeku”, rekao je Santo. Novoizabrana predsjednica Vijeća srpske nacionalne manjine Grada Osijeka Danijela Jovčić zahvalila je na dosadašnjoj suradnji, dodajući kako je veliki izazov na mjestu predsjednika Vijeća naslijediti doktora Milorada Miškovića, da će sigurno nastaviti projekte iz prošlog mandata te započeti i neke nove.

Slično je govorio i predsjednik Vijeća slovačke nacionalne manjine Grada Osijeka. Andrija Kristek rekao je kako su u posljednjih 16 godina vidljivi pomaci i napredovanja koliko manjine mogu dati gradu i grad manjinama. “Očekujem da ćemo još kvalitetnije raditi”, naglasio je Kristek. Istoga uvjerenja bio je i predstavnik crnogorske nacionalne manjine Grada Osijeka Siniša Popović, kao i njegova kolegica iz redova makedonske manjine Jagoda Cvetičanin. Ona je dodala kako su pokrenuli i obogatili suradnju s ostalim nacionalnim manjinama, kao i suradnju s Gradom, zbog čega je izrazila zadovoljstvo, a kao želju za idući mandat izdvojila je ostvarivanje prijateljstva Osijeka s gradom u Makedoniji.

Predstavnica slovenske nacionalne manjine Grada Osijeka Sabina Koželj-Horvat zahvalila je na svemu što je učinjeno do sada, dodajući kako je naglasak na njegovanju jezika i kulture, ali i ostalim segmentima djelovanja. D.C.
NAJBROJNIJI SRBI, MAĐARI I ALBANCI
Kao što je poznato, u Osijeku prema popisu stanovništva iz 2011. živi 96.746 Hrvata, 6751 Srbin, 979 Mađara, 437 Albanaca, 263 Nijemaca, 261 Slovak, 257 Bošnjaka, 189 Makedonaca, 155 Crnogoraca, 136 Roma i 118 Slovenaca. Osim njih u našem gradu još žive pripadnici mnogih drugih manjina (Austrijanci, Bugari, Česi, Talijani, Poljaci, Romi, Rusi, Rusini, Turci, Ukrajinci, Vlasi i Židovi), koje zbog svog malog broja nemaju službene manjinske predstavnike, ali svojim djelovanjem ostavljaju pečat u onome što danas čini multikulturalni i multietnički Osijek.
VELIKI POTENCIJAL EUROPSKIH FONDOVA
- Važan smjer u kojem želimo ići jest da se usmjerimo prema novcu koji je dostupan preko fondova Europske unije bez obzira na to je li riječ o projektima kulturnog, sportskog karaktera ili umrežavanju s drugim gradovima prijateljima iz matičnih država pojedine nacionalne manjine. Mi smo u Gradu Osijeku tu kao logistička potpora. Davat ćemo u tim projektima maksimalnu operativnu potporu kako bismo te projekte napravili kako treba i prijavili na vrijeme - istaknuo je zamjenik gradonačelnika Boris Piližota.
40.000

kuna izdvojio je ove godine Grad za vijeća nacionalnih manjina

10.000

kuna izdvojio je ove godine Grad Osijek za predstavnike nacionalnih manjina

Pripadnici manjina zadužili Osijek

Mnogi umjetnici koji su imali/imaju vrhunska umjetnička postignuća te su postali poznati u europskim ili svjetskim okvirima ponosni su pripadnici nacionalnih manjina od kojih izdvajamo samo neke, poput Jana Urbana, glazbenika češkog podrijetla, Lava Mirskog, hrvatskog dirigenta židovskog podrijetla, Sigmunda Romberga, skladatelja židovsko-mađarskog podrijetla koji je skladao za filmsku industriju u Hollywoodu i predstave na Broadwayu. U likovnoj umjetnosti posebno mjesto zauzimaju Hugo Conrad von Hotzendorf i Oskar Nemon, a u arhitekturi ne možemo zaobići Viktora Axmann, najznačajnijeg osječkog arhitekta i urbanista, poznatog i nagrađivanog u europskim okvirima. Uz grad na Dravi vezana su i tri pisaca na njemačkom jeziku: Vilma von Vukelić, Alexander Rosenfeld − Roda Roda i Victor von Reisner, a filmsku industriju zadužio je Branko Lustig.

Marina Krivić

JEDINO U OSIJEKU ŽIVE SVE NACIONALNE MANJINE NAVEDENE U USTAVU REPUBLIKE HRVATSKE



Vijeće albanske
nacionalne manjine Grada Osijeka

predsjednik Nikolle KolegjerajVijeće bošnjačke
nacionalne manjine Grada Osijeka

predsjednik Đemal BratićVijeće mađarske
nacionalne manjine Grada Osijeka

predsjednik Tibor Santo

Vijeće njemačke
nacionalne manjine Grada Osijeka

predsjednik Berislav Hengl

Vijeće slovačke
nacionalne manjine Grada Osijeka

predsjednik Andrija Kristek

Vijeće srpske
nacionalne manjine Grada Osijeka

predsjednica Danijela Jovčić

Predstavnik
crnogorske
nacionalne manjine

Siniša Popović

Predstavnica
makedonske
nacionalne manjine

Jagoda Cvetičanin

Predstavnica
slovenske nacionalne manjine

Sabina Koželj-Horvat

Možda ste propustili...

U OŠ DALJ OKONČAN POLA MILIJUNA EURA VRIJEDAN PROJEKT KOZMOS

Visokotehnološkom društvu trebaju za STEM osnaženi učenici i nastavnici

ODIJEVAMO JAKNE, PALIMO GRIJANJE

Došao je kraj ljetu u proljeće

FAKULTET PRIMIJENJENE MATEMATIKE

Diploma koja jamči brz nalazak posla

Najčitanije iz rubrike