Sport
ROBERT SELIGMAN, ZAŠTITNO LICE DOBRO WORLD CUPA

Natjecatelji mi znaju reći kako u Osijeku imaju posebne emocije
Objavljeno 24. svibnja, 2019.

Ovogodišnji, 11. zaredom Svjetski gimnastički kup u Osijeku ujedno je i 11. sudjelovanje pred svojim sugrađanima Roberta Seligmana. Ostao je tako Osječanin, koji je početkom svibnja napunio 33 godine, jedini od svih hrvatskih gimnastičara koji je u Gradskom vrtu nastupao od početka i nije propustio ni jedno natjecanje. Uoči Dobro World Cupa ima četiri druga i jedno treće mjesto, a ove godine cilj mu je bio konačno popeti se i na najviše postolje pred domaćom publikom.

Promotor od početka
- Kada nastupam u Osijeku, doista osjećam najveći stres i napetost, ali čini se da to nije samo u mojem slučaju. Kakva je napetost i koliko svi žele u Osijeku slaviti pokazuje pretprošla, 2017. godina. Koliko se sjećam, svi osim pobjednika, Irca Rhysa McClenanaghana popadali su s konja. Ja sam tako čak i uz pad na kraju osvojio drugo mjesto, a prošle godine nisam izdržao pritisak u finalu.

Irac McClenaghan godinu dana poslije postao je europski prvak u Glasgowu na konju s hvataljkama. Upravo prošlo ljeto Seligman je na istom natjecanju osvojio srebrnu medalju, što mu je najveći uspjeh u karijeri. Titula viceprvaka Europe “promovirala” ga je u glavnog službenog promotora Dobro World Cupa 2019.

- Ove godine službeni sam promotor, na što sam ponosan i čime sam počašćen, ali zapravo ja sam promotor od samoga početka. Ovdje nisam samo natjecatelj nego i domaćin, a kako je moj trener Vladimir Mađarević i direktor turnira, tako sam itekako upoznat s tijekom njegove organizacije. Želim ugoditi svim našim gostima, natjecateljima posebno. Znači, za razliku od ostalih natjecanja, ovdje mi nije važno samo onih nekoliko kvadrata oko konja s hvataljkama nego mnogo šire.

Zajedno sa Seligmanom, na svih deset prethodnih izdanja bio je i Slovenac Sašo Bertoncelj, koji je s Robertom podijelio titulu viceprvaka Europe u Glasgowu 2018. I ove godine nije zaobišao Gradski vrt.

- Natjecanje i konkurencija na konju s hvataljkama svake je godine odlično, a otkrit ću vam da moji prije svega kolege, a onda tek suparnici konjaši posebno vole nastupati u Osijeku. Kažu mi kako u Osijeku osjećaju poseban fluid, imaju posebne emocije. Znali su mi reći da dođu u Osijek izvan forme ili u nekoj poluformi i ova atmosfera u dvorani izvuče iz njih maksimum.

Po čemu ostali gimnastičari najviše pamte natjecanje u Osijeku?

- Po mnogočemu. U prvom redu po gostoprimstvu. Kažu, ovdje se ne može dogoditi da na primjer nedostaje vode ili da nema voća za okrjepu. Svi će odmah spomenuti i dvoranu za zagrijavanje. Ne znam dvoranu u svijetu da je tako sjajno povezana s glavnom dvoranom gdje se odvija natjecanje. Naravno, pamte i banket, posljednjih godina u Crnoj svinji odnosno TerraNegra Country clubu. No, po toj vrsti gostoprimstva smo mi Slavonci već nadaleko poznati.

Promotivni spot
Nedavno je izišao i spot u kojem promoviraš ne samo Dobro World Cup nego i urbani Osijek. U takvu sliku urbanog Osijek odlično se uklapa i gimnastika.

- U spotu se sjajno prikazuje Osijek kao urbana sredina. Znači, Sokol centar, Eurodom, konkatedrala, dvorana Gradski vrt. I naravno Dobro World Cup, koji se odlično uklapa u tu sliku Osijeka kao urbane sredine. Naš Sokol centar postao je jedan od najmodernijih sličnih rekao bih u svijetu i sve više gimnastičara i sportaša koristi ga za pripreme. Što se tiče Dobro World Cupa, to je dokaz kako takva natjecanja mogu biti poticaj za gospodarstvo jer koliko samo u to vrijeme u Osijeku bude gostiju.

Svake godine na Dobro World Cupu imaš posebnu skupinu navijača. Tvoji najvjerniji smješteni su odmah u kutu iznad konja s hvataljkama na podiju. Možeš li otkriti tko su oni?

- Nekoga bih zaboravio da ih nabrajam. Počet ću od moje obitelji, koja mi je velika potpora, ali za njih je dobra stvar što ne žive život vrhunskog sportaša. Zatim, tu su uvijek moji prijatelji, znanci koji su sa mnom od prvoga dana karijere, koji su me uvijek podupirali i na koje se i danas mogu osloniti. To su svi ljudi za koje sam prije svega dobar dečko i čovjek, a onda tek vrhunski sportaš.

Krešimir Lacković
SELIGMANOVIH NAJ
l Najdraži svjetski kup? Zar moram to posebno odgovarati, Osijek, naravno.

l Najdraži svjetski kup, a da nije Osijek? Pariz, Bercy. Tamo je atmosfera posebna.

l Najveći uspjeh? Drugo mjesto na Europskom prvenstvu u Glasgowu.

l Najdraža medalja? Zlato s Univerzijade u Izmiru 2005. godine. Tada sam pobijedio valjda sve tada najbolje vježbače na konju s hvataljkama u svijetu. A bila mi je to prva velika medalja.

l Najbolja vježba karijere? Svjetsko prvenstvo u Nanningu 2014. godine. I to vježba u kvalifikacijama. To je bila vježba za primjer za izučavanje na Kineziološkom fakultetu. Ne znam gdje su mi suci uopće pronalazili odbitak.

l Najveći rival? Krisztian Berki, mađarski gimnastičar, svjetski, europski i olimpijski prvak.

l Najveća potpora u karijeri? Uz moju obitelj svakako svi moji treneri. Svaki je ugradio jedan dio sebe.
Robert Seligman nastupao je na svih 11 natjecanja u Gradskom vrtu
Možda ste propustili...

MALA ODBOJKA NA REGIONALNOJ RAZINI

Rivalima motiv za dalje, Mursi primat

NOVI USPJEH MLADOG ČEPINČANINA

Tadić startao sedmi, završio treći

Najčitanije iz rubrike