Novosti
OBJAVA IMOVINSKIH KARTICA U LIPNJU

Svatko će moći vidjeti što suci imaju i čime se dodatno bave
Objavljeno 24. svibnja, 2019.
Imovinske kartice bit će javne radi jačanja transparentnosti i sprječavanja sukoba interesa

U lipnju će Državno sudbeno vijeće objaviti imovinske kartice svih hrvatskih sudaca, iako je bilo prigovora sudaca da će time biti dodatno izloženi raznim kriminalcima s kojima se svakodnevno susreću.

Iako je bilo najavljivano, adrese sudaca i njihove djece u imovinskim karticama ipak neće biti objavljene, a javnost će moći vidjeti točno tko od njih živi od sudačkog rada, a tko ima i dodatna primanja te na koji način je stekao imovinu. Vođenje i kontrolu imovinskih kartica sudaca provodi Državno sudbeno vijeće.

Imovinske kartice postaju javne radi jačanja transparentnosti i nepristranosti te sprječavanja sukoba interesa i drugih nedopuštenih utjecaja u obnašanju sudačke dužnosti. Naime, sada će svatko uvidom u njihovo imovinsko stanje odmah znati jesu li suci povezani s nekom tvrtkom ili bilo čim što bi moglo utjecati na suđenje u određenim predmetima, te će se moći zatražiti njihovo izuzeće.

Damir Kontrec, predsjednik Hrvatske udruge sudaca, kaže kako je država odlučila da se imovinske kartice objave i suci će to poštovati.

- To je zakonska obveza, a zakonodovac je odlučio da se suci izjednače s političarima i drugim dužnosnicima. Naši argumenti koji su bili protiv javnih objava imovinskih kartica sudaca nisu uvaženi, ali to je sad prošlo svršeno vrijeme jer sada jedino možemo reći da moramo poštovati zakon. Govorili smo da nije ista pozicija suca i saborskog zastupnika ili nekog ministra. Imovinska kartica je da se primarno vidi je li netko u sukobu interesa i postoji li veliki nerazmjer između imovine koju ima, njegovih prihoda i onoga što je naslijedio. Sve imovinske kartice su u Državnom sudbenom vijeću od 2012. godine i veliki broj njih bio je dostupan javnosti. Koliko znam, nije bilo problema kada je bilo tko tražio nekakav podatak te ga je i dobio. Tvrdnja je bila da je to nedovoljno transparentno. Moja kartica je ionako dostupna u Povjerenstvu za sprječavanje sukoba interesa jer sam potpredsjednik DIP-a i otkako sam na toj funkciji, oko godinu dana, nitko me ništa nije pitao. Oni su kontrolirali i obavili provjere koje su vjerojatno morali obaviti. Rok za objavu imovinskih kartica je 14. lipnja, i to bi bilo, koliko ja znam, prema istom principu kao i za sve ostale državne dužnosnike - kaže sudac Damir Kontrec.

Zvonko Vrban, predsjednik Županijskog suda Osijek, također kaže kako se zakon mora poštovati. Osječki suci mahom su bili za objavu imovinskih kartica, no bili su protiv toga da se suce nepotrebno, pogotovo u kaznenim predmetima, izlaže mogućem šikaniranju, praćenju ili prijetnjama raznih osoba.

Suci koji se imenuju na sudačku dužnost dostavljaju ispunjeni obrazac Državnom sudbenom vijeću u roku od 30 dana od dana stupanja na dužnost u elektroničkom obliku. U imovinskoj kartici su podatci o njihovoj imovini, imovini njihova bračnog/izvanbračnog druga/životnog partnera te imovini njihove maloljetne djece sa stanjem na dan stupanja na dužnost. Do osiguranja uvjeta za upotrebu kvalificiranog elektroničkog potpisa, suci izvješće dostavljaju Vijeću i u pisanom obliku.

Ako je tijekom godine došlo do bitne promjene u imovini suca, njegova bračnog ili izvanbračnog druga, odnosno životnog partnera ili njegova maloljetnog djeteta, sudac je dužan Vijeću najkasnije do 1. ožujka sljedeće godine, a za prethodnu kalendarsku godinu, o tome podnijeti u elektroničkom obliku preko mrežne aplikacije za podnošenje imovinskih kartica posebno izvješće o nastalim promjenama u imovini u kojem je dužan naznačiti način i izvor promjene. Bitnom promjenom smatra se svaka promjena u sadržaju imovine, povećanje vrijednosti imovine u iznosu većem od 100.000 kuna, kao i svaka promjena u prihodu od honorara ili drugih naknada. Za prijavljenu imovinu u podnesenoj imovinskoj kartici, sudac je dužan naznačiti način i izvor njezina stjecanja, a imovinska kartica suca ulaže se u zbirku isprava Osobnog očevidnika suca.

Svi suci koji na dan stupanja na snagu ovih pravila o sadržaju obrasca izvješća o imovini suca i načinu njegova podnošenja, početkom ožujka ove godine, obnašaju sudačku dužnost, dužni su u roku od tri mjeseca od dana stupanja na snagu pravila podnijeti Vijeću izvješća o svojoj imovini te imovini bračnog druga, izvanbračnog druga odnosno životnog partnera i maloljetne djece. Podaci o imovini, izuzev podataka zaštićenih propisima o zaštiti osobnih podataka, objavljuju se putem mrežne aplikacije za podnošenje imovinskih kartica na internetskim stranicama Vijeća.

Sandra Lacić
Damir Kontrec

predsjednik Hrvatske udruge sudaca

To je zakonska obveza, a zakonodovac je odlučio da se suci izjednače s političarima i drugim dužnosnicima. Naši argumenti koji su bili protiv javnih objava imovinskih kartica sudaca nisu uvaženi, ali to je sad prošlo svršeno vrijeme jer sada jedino možemo reći da moramo poštovati zakon. Govorili smo da nije ista pozicija suca i saborskog zastupnika ili nekog ministra.