Novosti
PREKIDAJU SOCIJALNI DIJALOG

Sindikati zatražili smjenu ministra Pavića i prijete štrajkovima i prosvjedima
Objavljeno 23. svibnja, 2019.

Nezavisni hrvatski sindikati, Matica sindikata i Savez samostalnih sindikata Hrvatske objavili su u četvrtak kako više neće sudjelovati u socijalnom dijalogu, odnosno u radu Gospodarsko-socijalnog vijeća, u kojemu su osim njih predstavnici Vlade i poslodavaca. Središnjice, koje su i nositelji inicijative “67 je previše”, pismom traže da premijer Andrej Plenković smijeni ministra Marka Pavića.

“U njemu se vrlo jasno traži od predsjednika Vlade da razriješi ministra rada i mirovinskog sustava Pavića zbog toga što je varao narod i što je pritom zloupotrijebio i sredstva državnog proračuna za antikampanju protiv ove inicijative ‘67 je previše’”, rekao je o sadržaju pisma premijeru Krešimir Sever, čelnik NHS-a.

Mladen Novosel, predsjednik SSSH, rekao je da je ministar Pavić kompromitirao socijalni dijalog u Hrvatskoj. Sindikalni čelnici istaknuli su i kako izlaze iz GSV-a jer se u njemu favoriziraju poslodavci. “Vlada si je našla sugovornika u Hrvatskoj udruzi poslodavaca, a mi smo im samo ‘smokvin list’”, ustvrdio je Sever. Kao primjer naveo je najave da će se ukinuti kvote za uvoz radne snage i mijenjati zakon o strancima kako bi poslodavci mogli bez ograničenja uvoziti jeftinu radnu snagu. “Ako Hrvatska želi biti primjer zemlje u kojoj postoji socijalni dijalog, treba smijeniti Pavića i preispitati rad još niza ministara”, poručio je Novosel aludirajući na ministra uprave Lovru Kuščevića, koji priprema novi zakon o referendumu.

Sindikalni čelnici istaknuli su da postoje i drugi modeli socijalnog dijaloga “poput francuskog i grčkog”, a to su prosvjedi i štrajkovi. Takav scenarij najavljuju i u slučaju da vladajući pokušaju opstruirati raspisivanje referenduma o izmjeni uvjeta za odlazak u punu mirovinu.

Hrvatska udruga poslodavaca je u reakciji na odluku sindikata istaknula kako socijalni dijalog nema alternativu. “Dijalog je preduvjet društvenog, socijalnog i ekonomskog napretka. Različita mišljenja dionika dio su procesa socijalnog dijaloga, ali potraga za zajedničkim rješenjem nikada ne smije prestati”, istaknuo je Ivan Mišetić, predsjednik GSV-a.

Davor Majetić, glavni direktor HUP-a, navodi kako zasigurno ima prostora za poboljšanja, ali “da bi se dijalog unaprijedio, potrebno je razgovarati”. “Hrvatska treba biti uz bok naprednim europskim državama, a zaustavljanje rada GSV-a kao mjesta koje je krucijalno za socijalni dijalog ne smatramo potezom u interesu socijalnih partnera i građana”, ističe Majetić.

Dijana Pavlović/H
Hrvatska udruga poslodavaca ističe kako dijalog nema alternativu
Možda ste propustili...

RAZLIKU ĆE DOBITI UKUPNO 830.122 POREZNA OBVEZNIKA

Porezna uprava: Isplata povrata poreza na dohodak kreće 2. svibnja

POPLAVE, POŽARI, SUŠA, TOPLINSKI VALOVI...

Klimatska kriza raste: Europu su zahvatili vremenski ekstremi