Ekonomija
BANKA TRAŽI PRILIKU U HRVATSKOJ

RBA želi nove akvizicije
Objavljeno 24. svibnja, 2019.
Austrijska Raiffeisenbank (RBA) traži priliku za akvizicije u Hrvatskoj jer organski rast sam po sebi neće biti dovoljan da banka poveća udio u hrvatskom tržištu, kazao je izvršni direktor u srijedu u razgovoru za Reuters. RBA je peta banka u Hrvatskoj, s udjelom u tržištu nešto ispod osam posto, prema podatcima Hrvatske narodne banke (HNB). Tržištem dominiraju banke u talijanskom, austrijskom i mađarskom vlasništvu, napominje Reuters. “Naš je bazični pristup organski rast utemeljen na uslugama visoke kvalitete. No organski rast neće biti dovoljan da se poveća udio u tržištu s ograničenim potencijalom rasta”, tumači u razgovoru za Reuters izvršni direktor RBA Michael Georg Mueller.

Hrvatska trenutno ima oko 20 uglavnom manjih banaka, a pet najvećih kontrolira 80 posto tržišta. Najveće su Zagrebačka banka, u vlasništvu talijanskog UniCredita, i Privredna banka Zagreb, u vlasništvu također talijanske Intesa Sanpaolo. Slijede austrijski Erste i mađarski OTP, navodi Reuters. “RBA traži priliku za moguće akvizicije kako bi povećao potencijal za ostvarivanje ciljane razine prinosa na kapital”, dodaje Mueller, ne navodeći pojedinosti. U travnju su hrvatski mediji i izvori izvijestili da i mađarski OTP razmatra dvije moguće mete za akvizicije u Hrvatskoj, uključujući podružnicu Raiffeisena. Glasnogovornik austrijske banke kazao je tada da ne namjeravaju prodavati poslovanje u Hrvatskoj. Hrvatska do sredine srpnja planira formalizirati kandidaturu za ulazak u Europski tečajni mehanizam (ERM-2), što je prvi korak u postupku usvajanja eura. Vlada želi da Hrvatska postane članicom eurozone do 2024. godine, navodi Reuters. Mueller smatra da bi hrvatsko gospodarstvo imalo koristi od uvođenja eura i da prednosti pretežu nad troškovima.

”Pozitivni se efekti mogu očekivati i od nižih kamatnih stopa i od većih ulaganja i rasta međunarodne trgovine.” Neki oporbeni čelnici i analitičari smatraju da bi Hrvatska trebala slijediti primjer Poljske, Mađarske i Češke i zadržati svoju valutu kunu. H
Možda ste propustili...

MOGUĆNOST KARIJERE ZA VIŠE OD 500 ZAPOSLENIKA

RÜBSAM Fachkräfte nudi prave mogućnosti karijere diljem Njemačke

HRVATSKI DUHANI ZAVRŠILI UGOVARANJE

Sklopili novih 39 ugovora s proizvođačima duhana

Najčitanije iz rubrike