Svijet
BREXIT I DALJE NEIZVJESTAN

May živi posljednje dane na čelu britanske vlade
Objavljeno 24. svibnja, 2019.
Premijerka Theresa May živi posljednje dane na čelu britanske vlade i pod velikim je pritiskom da objavi datum povlačenja nakon što je propao i njezin posljednji prijedlog za Brexit i to je pitanje zasjenilo europske izbore koji se u četvrtak održavaju u Velikoj Britaniji.


Britansko gospodarstvo, peto najveće u svijetu, zbog nastale pat-pozicije suočeno je s više opcija, a to su uredan izlazak iz Europske unije uz sporazum, kaotičan izlazak bez sporazuma, izbora ili novi referendum o razdruživanju.


May je premijersku dužnosti preuzela nakon referenduma 2016. na kojemu su Britanci većinom, iako tijesnom, glasali za izlazak iz EU-a, ali do danas nije uspjela privoljeti parlament da potvrdi sporazume s Bruxellesom o načinu na koji će se razdruživanje provesti. Rezultat je da je parlament triput odbacio Mayine prijedloge, a i najnoviji, četvrti, koji je predstavila u ponedjeljak navečer, po svim najavama stranačkih prvaka, završit će jednako neuspješno. Šahovskim rječnikom rečeno, Mayin posljednji gambit, žrtvovanje dijela britanske suverenosti da bi se provelo uredno razdruživanje, izazvao je pobunu među njezinim ministrima "brexiterima" koji u najnovijem prijedlogu o razdruživanju ne prihvaćaju tješnje trgovinske aranžmane s EU-om.


Stoga je u četvrtak, na dan kada se u Velikoj Britaniji održavaju izbori za Europski parlament koje su Britanci dužni provesti jer su više puta odgađali Brexit, a najnoviji je rok 31. listopada, Mayinu vladu napustila ministrica Andrea Leadsom, jedna od snažnih zagovornica Brexita. Premijerka May obećala je napustiti dužnosti ako zastupnici ne podupru sporazum koji je dogovorila s europskim pregovaračima. Datum povlačenja nije objavila, a nestrpljivost u političkoj klasi zbog toga raste. Na dan europskih izbora ministar vanjskih poslova Jeremy Hunt rekao je da će premijerka i dalje biti na dužnosti kada američki predsjednik Donald Trump posjeti Britaniju početkom lipnja. "Theresa May bit će premijerka koja će ga dočekati, upavo tako", rekao je Hunt.


Gotovo tri godine otkako su birači glasali za izlazak Velike Britanije iz Europske unije još je nejasno kako će, kada će i hoće li uopće Velika Britanija izaći iz EU.


Kada se May povuče, konzervativna stranka izabrat će novog lidera, a kladionice najviše izgleda za nasljednika daju Borisu Jonhsonu koji poručuje da želi odlučniji razlaz s EU-om. H