Autoglas
UPOZORAVAJUĆE ISTRAŽIVANJE

Autosjedalice su opasne za djecu izvan automobila
Objavljeno 24. svibnja, 2019.
Do većine smrtnih slučajeva došlo je u vlastitom, ili u domu prijatelja ili rođaka

Najviše djece u autosjedalicama strada izvan automobila, posebice kad se te sjedalice koriste za spavanje, a ne za prijevoz, pokazalo je američko istraživanje. “Autosjedalice su za automobile i nisu zamjena za kolijevke ili krevetiće”, kaže voditelj istraživanja dr. Jeffrey D. Colvin s medicinskog fakulteta sveučilišta Missouri u Kansasu.


Američka akademija za pedijatriju (AAP) savjetuje da se dječje autosjedalice, ili sklopiva sjedeća kolica, ne koriste za spavanje beba, podsjećaju znanstvenici u časopisu Pediatrics. Znanstvenici navode "da su roditelji svjesni sigurnosnih preporuka AAP-a da bebe trebaju spavati na leđima i same, ali čini se da im nije toliko poznato da bi trebale spavati jedino u kolijevkama i krevetićima”, navodi znanstvenik.


Colvin i njegov tim proučili su američke podatke o 11.779 smrtnih slučajeva djece povezanih sa spavanjem u razdoblju od 2004. do 2014., od kojih je tri posto nastupilo u raznim vrstama sjedalica poput autosjedalice, ili sklopivih sjedećih kolica. Od ukupnog broja djece umrle u raznim vrstama sjedalica, na autosjedalice otpalo je gotovo dvije trećine smrtnih slučajeva. Znanstvenici su utvrdili da su u manje od deset posto tih slučajeva sjedalice korištene u skladu s preporukama. Do većine smrtnih slučajeva došlo je u vlastitom, ili u domu prijatelja ili rođaka, i to za vrijeme kada je dijete bilo pod nadzorom roditelja ili skrbnika.


Tri je puta bila veća vjerojatnost za smrt djeteta u sjedalici ako je bilo pod nadzorom osobe koja se brinula za više djece, nego pod nadzorom roditelja i dva puta veći izgledi ako je dijete bilo pod nadzorom dadilje.
U mnogo slučajeva djeca nisu bila na odgovarajući način vezana u sjedalici, kazao je Colvin. “Ono što smo često vidjeli jest to da je dijete bilo smješteno u autosjedalicu u kući satima i da je roditelj koji je trebao paziti na to dijete zaspao”. Zbog toga što su autosjedalice sigurnosne sjedalice i najsigurnije mjesto za bebe u automobilima, roditelji i skrbnici možda greškom vjeruju da su te sjedalice sigurne i za spavanje, napominje Colvin.


Hina