Osijek
KOLUMBARIJ

Kaseta za šest urni 8100 kuna
Objavljeno 24. svibnja, 2019.
Tugujuće obitelji u želji za kremiranjem pokojnika uskoro neće morati odlaziti u Zagreb, nego će cjelokupnu uslugu dobiti od tvrtke Ukop. Investicija vrijedna 2,5 milijuna kuna bit će, tvrdi direktor Ukopa Hrvoje Ostrički, isplativa ne samo zbog toga što će usluge kremacije koristiti i stanovnici u okruženju nego i zato što je ovaj postupak u trendu u odnosu prema klasičnom ukopu.

I dok se "ugrubo" govori o ovom vrijednom projektu, mnogi se građani već zanimaju za određene detalje poput cijene, mjesta gdje će se moći polagati urne, odnosno mjesta postavljanja budućih kolumbarija. Podsjetimo, za sada su u četiri popunjena sva mjesta za urne, dok u petom još ima mjesta.

Na Centralnom groblju ima dovoljno mjesta za nove kolumbarije. Inače, u jednome ima 36 kaseta, a u svaku kasetu stane šest urni. Cijena kasete je 8100 kuna i prodaje se tako da je korisnik zakupi cijelu, primjerice kao što bi zakupio obiteljsku grobnicu. Upravo zato cijena će kremiranja, jer neće biti ni prijevoza za Zagreb, biti jeftinija od klasičnog ukopa, kaže Ostrički.

Kad je u pitanju potreba za većim brojem kolumbarija, naš sugovornik kaže da će ih svakako biti. Izvjesno je da će se nalaziti na Centralnom groblju gdje je i ružičnjak za posipanje pepela iz urne koja, osim ondje i u kolumbariju, može biti položena i u grobnicu, odnosno humak. Sve to dopušteni su načini zbrinjavanja urni koje za sada, bar kad su u pitanju kolumbariji, neće moći biti položene ni na jednom drugom groblju u gradu.

- Na svakom drugom groblju postavljanjem kolumbarija remetila bi se koncepcija samoga groblja, odnosno već postojećih grobnica ili humaka. Osim toga, na Centralnom groblju planski su uređeni kolumbariji. Ipak, nije isključeno da će, bude li veće potrebe građana za tim, kolumbariji moći biti smješteni i na nekom drugom groblju. Ipak, podsjećam da se već sad urne nerijetko polažu u grobnice, odnosno u humke - dodao je Ostrički. M. Mihelić
Možda ste propustili...

KREATIVNA RIZNICA: 520 VOLONTERA U 10 GODINA

Volonterski im je perfekt odredio poslovni prezent

ODIJEVAMO JAKNE, PALIMO GRIJANJE

Došao je kraj ljetu u proljeće

Najčitanije iz rubrike