Osijek
2. DANI MLADIH ISTRAŽIVAČA

Povezali mlade i znanost
Objavljeno 24. svibnja, 2019.
Radi okupljanja mladih istraživača i znanstvenika Sveučilišta u Osijeku, Odjel za biologiju organizirao je u svojim prostorima 23. i 24. svibnja dvodnevnu znanstvenu konferenciju “Dani mladih istraživača”. U skup su se, uz studente i doktorande s Odjela za biologiju, uključili i s Odjela za kemiju i Odjela za fiziku te Prehrambeno-tehnološkog fakulteta, Medicinskog fakulteta i Fakulteta agrobiotehničkih znanosti. Ukupno pedesetak mladih nada.

- Sastali smo se kako bismo povezali mlade istraživače, da vide što međusobno rade i tako se povežu u svojim istraživanjima kako bi ona bila što kvalitetnija i uspješnija, ali i rezultirala nekim novim idejama i znanstvenim doprinosima - kazala je pročelnica Odjela za biologiju Ljiljana Krstin. Rektor Sveučilišta u Osijeku Vlado Guberac istaknuo je važnost ovakvih skupova i konferencija za mlade istraživače i one koji će to tek postati.

- U ovim vremenima kada nedostaje novca u sustavu, pa i za ovaj znanstveno-istraživački dio, mnogim mladima nije na raspolaganju putovanje na daleke kongrese i konferencije po svijetu. Međutim, kod ovakvih skupova mladi dobivaju priliku za svoja, takoreći, nastupna predavanja. Prilika im je to da probiju led za daljnje nastupe - kazao je rektor Guberac. Bivša studentica Odjela za biologiju i doktorandica na Medicinskom fakultetu Nikolina Kolobarić prezentirala je rezultate dijela svog istraživanja u sklopu izrade doktorske disertacije.

- Nastavak je to istraživanja čije sam prve rezultate predstavila na prošlogodišnjem skupu. Mislim da je konferencija jako dobar način da se studenti i mladi istraživači predstave drugima i međusobno povežu - kazala je mlada istraživačica Kolobarić. A upravo se na takvim temeljima i stvara buduća zajednička suradnja. Što su sve i drugi mladi osječki znanstvenici i istraživači prezentirali u sklopu znanstvene konferencije, možete potražiti u knjizi sažetaka objavljenoj na mrežnim stranicama Odjela za biologiju. J. Pejaković

Jasenka Pejaković
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana