Osijek
EKOTRG - KULINARSKI SHOW

Delicije kuhara Andreja Kristeka na glavnoj tržnici
Objavljeno 23. svibnja, 2019.
Posjetitelji su na tržnici na Ekotrgu jučer mogli kušati namirnice s dodatkom raznih namaza

Primamljive okusom, mirisom i izgledom, prave je delicije jučer na Ekotrgu na glavnoj osječkoj tržnici pripremio vrhunski kuhar Andrej Kristek, strukovni nastavnik kuharstva u Ugostiteljsko-turističkoj školi Osijek, gostujući na prvom kulinarskom showu. Da je riječ o vrhunskim specijalitetima pokazao je red koji se protezao duž tržnice, a ne samo da su posjetitelji bili znatiželjni i pitali za recept nego je i ekipa Glasa Slavonije tražila pokoju "tajnu" ovih ukusnih slatkih i slanih zalogajčića.

- Imamo slatke i slane namaze. Ovaj od slanutka prilagodili smo slavonskom štihu pa smo umjesto maslinova dodali bučino i konopljino ulje. U dan prije namočen i skuhan slanutak dodali smo sol, papar, limunov sok i poslužili uz krekere od lokalnih sjemenki. Kod slane varijante pripremili smo maslac od lješnjaka koji se za sada može nabaviti samo kod lokalnih OPG-ovaca. Krema je i mene, koji nisam za slatko, ugodno iznenadila - ispričao je Kristek i dodao da iako su građani obično skeptični prema novim receptima, vole degustirati i dati ocjenu. Ova je, dakako, bila za čistu peticu!

Kristek nam je otkrio i da, unatoč tome što se nastavni plan i program radi prema obrascu, nastavnici u Ugostiteljsko-turističkoj školi nerijetko ubace koju lokalnu, domaću namirnicu kako bi pokazali raskoš slavonske kuhinje. Ekološke i zdrave namirnice jedan su njezin dio.

- Treba dati prostora lokalnim proizvođačima da se istaknu i dobiju svoje mjesto na tržištu. Također savjetujem i eksperimentiranje receptima jer u prehrani doista nema pravila. Kiselo ide sa slatkim, ljuto s kiselim i kombinacija je bezbroj, a ukusi različiti - zaključio je Kristek, koji je na Ekotrgu bio u okruženju brojnih ekoloških proizvođača sa svojim proizvodima.

Marija Mihelić
Na tržnicu stigla - Mary Washington!
(Pre)ukusna juha od šparoga bila je mamac posjetiteljima da posjete štand OPG-a Bagarić iz Vinkovaca gdje se već petu godinu proizvodi ta zdrava sezonska namirnica. U ponudi je bila vrsta Mary Washington, i to po cijeni od 15 kuna za vezicu.

Na susjednom štandu OPG-a Lagator iz Viškovaca kupce su mamili Gastromed, Uromed, Bronhomed, Kardiomed, ali i ekoaronija i lješnjaci. Kako bi zadržali dobro zdravlje, brojni su posjetitelji iskoristili priliku i kupili nešto po vlastitom izboru, a nema sumnje da je ovaj med posebnih tinktura i sastava pravi pogodak za ljubitelje te zdrave i ukusne namirnice.
Kulinarski show na Ekotrgu financiran je projektom Camarg koji provodi Udruga Slap i ŽRA i odrađen uz podršku Ljiljane Olujić i Tržnice d.o.o.
Možda ste propustili...

HRVATSKO DRUŠTVO ZA BUBREG HRVATSKOG LIJEČNIČKOG ZBORA

Kongres nefrologa od 12. do 14. 4.

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana