Regija
POMOĆ ZA RAZVOJ PODUZETNIŠTVA

U Belom Manastiru potpisani
su ugovori za 17,6 milijuna kn
Objavljeno 23. svibnja, 2019.
Potpisnici su ministrica Gabrijela Žalac, ravnatelj SAFU-a Tomislav Petric, gradonačelnik Tomislav Rob i osam poduzetnika
BELI MANASTIR

Devet projekata ukupne vrijednosti 17,6 milijuna kuna, od čega iz EU stiže 14,2 milijuna kuna, potpisali su jučer u Belom Manastiru ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac, ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje Tomislav Petric, gradonačelnik Belog Manastira Tomislav Rob i osam poduzetnika s područja Grada Belog Manastira.


Kroz provedbu potpisanih projekata predviđeno je očuvanje 83 postojeća radna mjesta te otvaranje nova 22 radna mjesta. EU sredstva dodijeljena su sukladno Programu integrirane fizičke, gospodarske i socijalne regeneracije malih gradova na ratom pogođenim područjima, odnosno pet depriviranih pilot područja, Belom Manastiru s Općinom Darda, Benkovcu, Kninu, Petrinji i Vukovaru.

Spajanje projekata

- Drago mi je da smo ponovno došli u Beli Manastir u provedbi Intervencijskog plana za Beli Manastir i Općinu Darda, vrijednog 133,3 milijuna kuna, namijenjenih za financiranje infrastrukturnih projekata - istaknula je ministrica Žalac te dodala kako je potpisivanje jučerašnjih ugovora iznimno važno budući da se ti projekti odnose na poduzetnike i poduzetništvo. Istaknula je, nadalje, kako je potpisivanje sličnih ugovora važan doprinos i Projektu Slavonija. Naglasila je kako su do sada ugovoreni projekti za Beli Manastir i Općinu Darda vrijedni približno 110 milijuna kuna, podvlačeći da svega ne bi bilo bez dobre uzajamne suradnje. S njom se složio i Petric, pohvalivši ažurnost ‘‘belomanastirske ekipe‘‘, dodavši kako će Intervencijski plan vjerojatno u cijelosti biti izvršen, što znači da će biti povučena sva predviđena sredstva.


- Predstoji nam potpisivanje ugovora za realizaciju projekta obnove prometne infrastrukture na području Belog Manastira te ugovora za dugo očekivani projekt izgradnje gradskog sportskog parka i bazena - rekao je Petric, dajući tako do znanja kako je pri izmjenama Intervencijskog plana, koje će uslijediti u srpnju, moguće spajanje dvaju projekata, rekonstrukcije stadiona i bazena.


Govoreći o Kući baranjskog kulena, čija bi gradnja u Branjinom Vrhu trebala krenuti za približno dva mjeseca, gradonačelnik Rob istaknuo je kako je riječ o vrlo važnom projektu, koji će proizvođačima tog već brendiranog baranjskog proizvoda omogućiti proizvodnju većih količina ove namirnice.
Kvaliteta i količina

- Kvaliteta postoji, ali je sporna količina. Kuća baranjskog kulena će omogućiti povećanje kapaciteta, i to u kontroliranim uvjetima - istaknuo je Rob, objašnjavajući kako će u njoj biti izložbeni prostor i proizvodni pogoni za mljevenje mesa te komore za sušenje i zriobu. Nakon njezina puštanja u rad, dodao je, na svoje bi mogli doći i manji proizvođači. Izrazio je zadovoljstvo i potpisivanjem ugovora s belomanastirskim poduzetnicima, naglasivši kako vjeruje da će, zahvaljujući dobivenim sredstvima, biti otvorena i nova radna mjesta. Dožupan osječko-baranjski, Goran Ivanović, u cijeloj priči vidi određenu dozu optimizma za Slavoniju, Baranju i zapadni Srijem.

Inače, nakon jučer potpisanih ugovora, vrijednost belomanastirskih ugovorenih projekata obuhvaćenih Intervencijskim planom dostigla je 60-milijunski iznos. Podsjetimo, između ostalih, realiziran je projekt adaptacije Doma kulture u Branjinom Vrhu i izgradnja zgrade za produženi boravak u OŠ Dr. Franje Tuđmana u Belom Manastiru, do kraja rujna bit će završena potpuna rekonstrukcija dviju ulica, nešto ranije za useljenje će biti spremna zgrada za socijalno ugrožene, a dobro napreduje izgradnja PEER centra.


Ivica Getto
I po kulenu se Barnja poznaje
Centar za proizvodnju kulena bit će sagrađen u Branjinom Vrhu, u zgradi u vlasništvu Grada, čime će ovo prigradsko naselje postati snažno i cjelovito područje. Kulen, kao jedan od najcjenjenijih i najprepoznatljivijih proizvoda Baranje, bitan je element gospodarskog razvitka ovog područja te je potrebno kvalitetnije komercijalizirati i ujednačiti njegovu proizvodnju. Mnogi proizvođači kulen proizvode u vlastitim domaćinstvima, recepturom koja se prenosi naraštajima. Brojni su elementi koji utječu na kvalitetu ovog proizvoda, a stvaranjem prostornog preduvjeta za njegovu proizvodnju, osigurati će se onaj najvažniji.
Tvrtke potpisnice
Ugovore su jučer potpisali predstavnici sljedećih tvrtki: TF Systems j.d.o.o., Tehno filter d.o.o., Realis Grupa d.o.o., Zadravec d.o.o., Montri d.o.o., Lumar d.o.o. i GB Inženjering d.o.o. Svi oni imaju proizvodne pogone na poslovnoj zoni i očekuju se nova radna mjesta.
očekivanja
OČUVANJE 83 RADNA MJESTA, OTVARANJE 22
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike