Kultura
PREDSTAVLJANJE MONOGRAFIJE KNJIŽEVNIKA I PUBLICISTA MIRKA ĆURIĆA

Sjećanje na avangardnu slikaricu Vjeru Biller
Objavljeno 23. svibnja, 2019.
ĐAKOVO

Predstavljanje monografije književnika i publicista Mirka Ćurića "Umjetnica u zenitu oluje" o avangardnoj slikarici đakovačko-osječkih korijena Vjeri Biller (Đakovo, 7. prosinca 1903. - Hartheim, 28. svibnja 1940.) održat će se na dan njezine smrti, 28. svibnja, u Osijeku (knjižara Nova u 19 sati) te 29. svibnja u Đakovu (Spomen-muzej biskupa Josipa Jurja Strossmayera u 18 sati). Uz monografiju bit će otvorena i izložba reprodukcija sačuvanih radova Vjere Biller iz zbirke Narodnog muzeja u Beogradu.

Vjera Biller avangardna je slikarica koja je rođena u Đakovu 1903. godine u đakovačko-osječkoj židovskoj obitelji, od oca Emila i majke Malvine (rođ. Kuger), a ubijena je kao žrtva nacističkih medicinskih eksperimenata u Hertheimu 1840. godine.

Živjela je i djelovala u Hrvatskoj (Đakovo, Osijek i Opatija), u Mađarskoj (Budimpešta), Njemačkoj (Berlin) i Austriji (Graz), a izlagala u Mađarskoj, Njemačkoj, Italji i Srbiji, odnosno nekadašnjoj Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca. Ostavila je traga u tri međunarodno važna avangardna umjetnička pokreta, s pripadajućim časopisima - Magyar aktivismus (MA) iz Budimpešte, Der Sturm iz Berlina te Zenit iz Zagreba i Beograda. D.Kć.
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

SREDIŠNJA TEMA: ŠUMA STRIBOROVA

Sara Renar i Cody McClain Brown stižu na 5. InBook u Vinkovce

2

U PONEDJELJAK U OPATIJI POČINJE LIBURNIA FILM FESTIVAL

Otvara ga novi film Višnje Skorin

3

DOSAD NAJBOGATIJI DANI

Sredine Dalmacije i Slavonije obilježile su identitet Luke Botića