Kultura
MLADI FOTOGRAFI POKAZALI POTENCIJAL

Portret Vinkovaca iz Camere obscure
Objavljeno 24. svibnja, 2019.
Izložene fotografije nastale su na fotoradionici Hrvatskog fotosaveza “Od ideje/fotografije do realizacije/izložbe”
VINKOVCI

U Galeriji fotografija ‘‘Meraja‘‘ u Vinkovcima, a u organizaciji Fotokluba Vinkovci svečano je otvorena izložba fotografija pod nazivom ‘‘Vinkovci - portret grada Camerom obscurom‘‘, nastala iz istoimene fotoradionice Hrvatskog fotosaveza za mlade. Ciklus fotografija predstavlja trenutke grada, zapaženih, doživljenih i zabilježenih Camerom obscurom.

Hrvatski fotosavez, osnovan 1939., posljednjih 20-ak godina intenzivno provodi različite programe namijenjene djeci i mladima, osobama s posebnim potrebama i voditeljima programa Hrvatskog fotosaveza za mlade na području cijele Hrvatske.

Fotoklub Vinkovci svojom aktivnošću pripada među vrlo aktivne udruge Grada i Vukovarsko-srijemske županije. Tako se ove godine pridružio nacionalnoj akciji Dana otvorenih vrata udruga radionicom "Od ideje/fotografije do realizacije/izložbe".

Izložene fotografije nastale su na istoimenoj fotoradionici Hrvatskog fotosaveza, u suradnji s Fotoklubom Vinkovci. Autori su učenice i učenici vinkovačkih osnovnih i srednjih škola.

Izložba je otvorena uz predsjednika Fotokluba Vinkovci Dražena Botu i predsjednicu Hrvatskog fotosaveza Mirjanu Pešec te goste, zamjenika župana Josipa Dabru i zamjenika gradonačelnika Gabrijela Šokićića, koji je prigodnim riječima otvorio

izložbu.

"Fotoklub Vinkovci i Galerija fotografija Meraja imaju svoju publiku, a svakom ovakvom izložbom, novim sudionicima dobivamo nove članove i novu publiku, tako da se svaki put ugodno iznenadimo kada netko novi dođe. Kad bude mnogo mladih na radionicama, to nam je zalog za budućnost, a prema fotografijama na izložbi vidi se da ima mnogo potencijala među mlađom populacijom, što nas posebno veseli", rekao je Dražen Bota, predsjednik FK ‘‘Vinkovci‘‘. Predsjednica Hrvatskog fotosaveza Mirjana Pešec istaknula je kako je više nego zadovoljna rezultatima na kraju radionice.

"Prošle smo godine u listopadu imali radionicu o temi ‘Vinkovci - portret grada Camerom obscurom‘. To je prva u nizu radionica gdje se nije snimalo fotoaparatom, nego Camerom obscurom, što je izazvalo posebnu znatiželju djece osnovnih i srednjih škola. Rezultati su više nego sjajni, gdje su pozitivi i negativi na zanimljiv način složeni. Imali smo 23 polaznika ove radionice, a posebno bih voljela zahvaliti OŠ "Ivan Goran Kovačić" jer je najveći broj sudionika upravo iz te škole. Jedna je djevojčica iz OŠ Josip Kozarac, tri su učenice Gimnazije i jedna djevojka iz Srednje strukovne škole", rekla je Pešec.

Među polaznicama fotoradionice bila je Ema Knežević iz Srednje strukovne škole, koja je rekla kako se odlučila na radionicu jer je zanima fotografija, a na ovoj radionci fotografirala je telefonsku govornicu iz Engleske, koja se nalazi u središnjem vinkovačkom parku, zgrade i fontane, te poručila svima koji još nisu bili na radionici da se slobodno prijave jer je organizacija jako dobra i mogu puno toga naučiti.

Mario Kokaj
AUTORI IZLOŽENIH FOTOGRAFIJA U MERAJI
Polaznici zanimljive fotoradionice “Od ideje/fotografije do realizacije/izložbe” te izlagači na ovoj posebnoj izložbi u Galeriji fotografija ‘’Meraja’’ u Vinkovcima bili su: Kristijan Andrilović, Matej Bašnjak, Larisa Benjak, Sara Cvitkušić, Ivan Došen, Iva Dujmić, Ana Đordić, Marija Đordić, Helena Fajdetić, Rinesa Jahaj, Dunja Jukić, Nikolina Juriša, Ema Knežević, Iva Krušelj, Iva Miličević, Valentina Molnar, Ana Pavlović, Matea Pracaić, David Raić, Elena Rimac, Mihael Španić, Lukas Širić, Tina Topić, Matej Uzunović i Gabrijela Žic.
Dražen Bota

predsjednik FK “Vinkovci”

Svakom ovakvom izložbom novim sudionicima dobivamo nove članove i novu publiku, tako da se svaki put ugodno iznenadimo kada netko novi dođe, posebice što je sve više mladih.