Tehno
TEST: SAMSUNG WW90M741NOA

Pametna perilica za ekološko i lakše održavanje rublja
Objavljeno 24. svibnja, 2019.
Predviđanja govore kako ćemo u bliskoj budućnosti imati sve uređaje povezane na internet

Dobili smo jedinstvenu priliku testirati Samsung WW90M741NOA – pametnu perilicu rublja koja uz povezivanje na internet i kontrolu preko pametnog telefona održavanje rublja čini lakšim, učinkovitijim i ekološki prihvatljivijim


Brojna predviđanja govore nam kako ćemo u bliskoj budućnosti imati sve uređaje povezane na internet i da će svaki od tih uređaja koristiti neki oblik umjetne inteligencije. Iako možda ova rečenica zvuči futuristički, nije vam potreban vremenski stroj ili bujna mašta kako biste doživjeli dio takvog doba. Naime, sve više uređaja, od automobila do kućanskih aparata, nudi pametne funkcionalnosti, a jedan od najboljih primjera stiže nam iz Samsunga s modelom perilice WW90M741NOA.

Jedinstvene značajke

Iza kriptične oznake WW90M741NOA krije se Samsungova pametna Quick Drive perilica rublja. Ako ste pratili našu rubriku eDom, onda ćete znati kako ta perilica ima niz praktičnih funkcionalnosti. Prva od njih je AddWash, odnosno perilica ima dodatna vrata koja se nalaze iznad glavnih vrata i kroz koja se u perilicu može ubaciti zaboravljeni komad odjeće, ali ne samo odjeća nego, recimo, i deterdžent te omekšivač, ako za to postoji potreba. To se može učiniti u doslovno svakom trenutku, bez obzira na to što perilica radi. Dovoljno je pritisnuti tipku za pauzu i nakon toga otvoriti dodatna vrata, koja su dovoljno velika da se kroz njih može ubaciti džemper ili traperice. Uz to, na početku postupka ispiranja rublja korisnici će u perilicu moći ubaciti i rublje koje peru na ruke ili ono za koje je, tijekom pranja, potreban dodatni omekšivač. Sama vrata opremljena su i zaštitnim funkcijama kao što je dodatno zaključavanje, što sprječava slučajno otvaranje ili "intervenciju" znatiželjnih dječjih ruku. Perilica ima i tehnologiju ecobubble koja miješa deterdžent sa zrakom i vodom te na taj način stvara mjehuriće koji ispunjavaju bubanj perilice. Ti mjehurići prodiru u tkanine i do 40 puta brže od standardne mješavine sapuna i vode. Tehnologija ecobubble omogućava kvalitetno pranje finijeg rublja i postiže iznimne rezultate, čak i kad se rublje pere u potpuno hladnoj vodi, što pridonosi i uštedi energije koju perilica troši tijekom rada. Energetska učinkovitost nam je izuzetno važna, a WW90M741NOA donosi oznaku A+++. Uz kapacitet od 9 kilograma, ova će perilica biti izbor i za obitelji s brojnijim članovima. Živite li u stanu ili kući, svi će cijeniti tih rad koji perilica ima (49 dB pranje, 73 dB centrifuga) zahvaljujući digitalnom inverteru, motoru koji je iznimno energetski učinkovit (potrošnja energije manja 20 % bez smanjenja učinkovitosti čišćenja) i koji stvara vrlo malo buke, a traje puno dulje od motora u standardnim perilicama. Samsung čak daje 10 godina garancije na taj motor. Učinkovitost QuickDrive tehnologija ogleda se i u skraćivanju vremena pranja rublja za 50 %, a njezin jedinstven Q-Drum bubanj sastoji se od velikoga glavnog bubnja i stražnje ploče, koja se okreće zasebno, što omogućuje dinamičnije pomicanje odjeće te brže, snažnije i nježnije pranje rublja.

Niz ušteda


Samsung WW90M741NOA perilica obogaćena je brojnim Samsungovim inovativnim tehnologijama koje poboljšavaju kvalitetu i učinkovitost pranja i koje dovode do niza ušteda. Primjerice, funkcija SuperSpeed omogućava pranje rublja u manje od sat vremena, bez smanjenja kvalitete pranja. Ciklus pranja SuperSpeed omogućen je primjenom SpeedSpray tehnologije koja ubrizgava jak mlaz vode pa se deterdžent brže ispire, a odjeća brže pere. Rublje se ispire čistom vodom koja se odmah izbacuje iz perilice, a uz brzinu centrifuge od 1600 okretaja zajamčeno je i brzo sušenje rublja. Ako vam to nije dovoljno brzo, tu je i 15-minutni program za brzo osvježenje rublja. Međutim, nama kao zaljubljenicima u tehnologije najzanimljivija je mogućnost povezivanja perilice s pametnim telefonom te njezine inteligentne značajke. U potonje ulazi i činjenica kako će perilica sama izvagati količinu rublja i prilagoditi pranje dok uz pomoć pametnog telefona ne morate ni znati koji ćete program odabrati. Dovoljno je u aplikaciji odabrati sastav rublja i to je to – perilica će sve dalje sama odraditi. Osim toga, preko aplikacije možete pratiti perilicu i znati u kojoj je fazi program pranja koji ste uključili, a ona vam može poslati upozorenje prije početka sljedeće faze pranja. Na primjer, ako želite u perilicu, prije ispiranja, ubaciti rublje koje je delikatnije ili rublje koje se inače pere na ruke. Aplikacija je vizualno dotjerana i na simpatičan način vizualizira rad perilice. Dodajmo k tome i brojne druge uređaje iz Samsunga koje aplikacija može kontrolirati, a o kojima se nadamo također uskoro pisati. Želite li biti dio modernog doba u kakvom danas živimo – vrijeme je za perilicu poput Samsungova modela WW90M741NOA.


Marin Režić
Najčitanije iz rubrike